maanantai 7. maaliskuuta 2011

Varastettu Isoäiti

Uusia ja Vanhoja kaupunkitarinoita.. Leea Virtanen hauska kokelma koostuu nykypäivän kansantarinoista, joita myös urbaanilegendoiksi voisi nimittää. Kaupunkitarina on tarina joka saattaisi olla tottakin, tapahtuihan se ystävän äidin jollekin työkaverille, ja ystävä tuskin valehtelee.

Kummitusvaunu Metrossa

Teos on siis ajankohtainen tänäkin päivänä, olen itsekin törmännyt kirjassa esiteltyihin tarinoihin nykypäivänä. Vuosien vieriessä tarinat vain muuttavat hieman asuaan ympäristöönsä sopivammaksi. Siinä missä 80-luvun tarinan kaverilla ei ollutkaan puhelinrahaa, 2000-luvulla hänen kännykästään loppuu akku. Samoin voimme verrata kaupunkitarinoita kansantarinoihin. Entisaikaan isännän rattaista hajosi pyörä, nyt liikemiehen autosta puhkeaa rengas. Isäntä kohtaa mörön tai kummituksen, ja liikemies laitoksesta paenneen mielipuolen.

Kuvassa toinen painos vuodelta 1987. Kolmas painos on punakantinen, ja sen sisältöä on hieman päivitetty; Pari vanhaa tarinaa on poistettu, ja uusia laitettu tilalle.

Tarantella Jukkapalmussa

Tarinat on kuitenkin kaikissa painoksissa jaoteltu aiheittain, sillä nykyajan tarinaperinne elää ihmisen kokemusten ja ympäristön ehdoilla kuten myös ennen wanhaan. Hiisien, trullien ja kummitusten sijaan nykyihmistä kammoksuttavat lääkäreiden mokailut, vierasesineet elintarvikkeissa ja julkisesti nolatuksi tuleminen. Kirja tarjoaakin sekä huvittavia hetkiä että selkäpiitä kutittavia kokemuksia. Uskallatko poimia kyytiisi liftarin? Myös tarinoiden alkuperän selvitykset ovat hauskaa ja antoisaa luettavaa. Kaverin kummin kaiman veljen hiustenlähtö ei siis todennäköisesti johtunutkaan matkapuhelimen säteilyaalloista..
Mikään tarina ei siis välttämättä ole totta vaikka se tapahtuisi sinulle itsellesi. Kertomalla sen eteenpäin olet vaarassa luoda urbaanin legendan ;)

Vainaja Lähti Kahville

+Vanhat kirjat vaan on niin ihania
+Hauska ja karmiva samanaikaisesti
+Tarinoiden kerronta-asu on säilytetty kansankielisenä
+Mukava törmätä tarinoihin joita itsellekin on kerrottu totena

-Toinen painos on vielä kuvitettu, kolmas valitettavasti ei

Ei kommentteja: