keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Perinteinen Hernekeitto

Eli Hernerokka eli Hernari eli Ärnekeitto..
Kutsuit hernekeittoa sitten millä nimellä tahansa, tämä maukas perinneruoka onnistuu parhaiten ilman kiirettä, ja pitkä, minimissään n. kolmetuntinen haudutusaika on tämän ruoan salaisuus ;)

500g Kuivattuja herneitä
1 Iso sipuli
1 rkl Suolaa
n.1 rkl Kuivattua meiramia
n.1 tl Valkopippuria
Loraus öljyä

-Laita herneet likoamaan kylmään veteen yön yli
-Seuraavana päivänä, laita herneet (liotusveden kera tai ilman) kattilaan, ja lisää n. 2 litraa vettä, lisää suola, ja keitä herneitä n. tunnin ajan
-Hienonna sipuli, ja kuullota sitä tilkassa öljyä kunnes se muuttuu läpikuultavaksi
-Lisää sipuli herneiden keittoveteen. Keitä herneitä vielä n. tunti
-Lisää tarvittaessa vettä, ja keitä vielä n. tunti
-Vähennä lämpöä, lisää meiramia ja valkopippuria, sekä vähän vettä. Tähän mennessä herneiden pitäisi jo alkaa kiehua mössöksi.
-Hauduta keittoa vielä puoli tuntia, välillä sekoitellen ettei ruoka pala pohjaan, ja voit jatkaa hauduttelua kunnes ruoan koostumus on sopiva (itse pidän paksusta hernekeitosta).

*Vaikka hernekeittoon laitetaan usein kaikkea kuollutta, on tällainen vegehernari myös herkullista ja täyttävää. Hernekeitto on edullinen ja helppo valmistaa, ja myös muunnella mieleisekseen. Hernekeittoon voi lisätä alussa porkkanaa, naurista tai parsakaalia, tai loppuvaiheessa kaurakermaa tai vegesmetanaa.
Kotoisa hernekeitto ei juuri kaipaa pöytämausteita, mutta voidaan haluttaessa maustaa esimerkiksi sinapilla ja/tai ketsupilla.
Mikäli laiskottaa liikaa, tai nälkä ei vaan odota, voi tietenkin aina kokeilla helppoa purkkihernaria ;)

Kotonoita toivottelee riemukasta Naistenpäivää ja Laskiaistiistaita kaikille lukijoilleen :)

Ei kommentteja: