keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Kulibjaka

Herkullista ja täyttävää :)

Täyte:
500g Vegefärssiä tai haudutettua/höyrytettyä kaalia
1 Iso sipuli hienonnettuna
3 Hienonnettua valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)
Suolaa
1/2 tl Rouhittua mustapippuria
1/2 tl Rouhittua maustepippuria
Ripaus jauhettua neilikkaa
Markista paistamiseen

-Kuullota sipulia ja valkosipulia voissa pannulla, ja lisää vegefärssi tai kaali
-Ruskista seos, ja lisää mausteet. Nosta pannu levyltä
*Jos käytät kaalia, kannattaa (halutessasi) makeuttaa täytettä hieman siirapilla tai vaahterasiirapilla ;)

Riisiseos:
3 dl Basmati- tai puuroriisiä
8 dl Kasvislientä
2 rkl Rasvaa pannulta
2 rkl Perunajauhoa

-Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja lisää riisi kiehuvaan nesteeseen
-Kun riisi on imenyt n. puolet nesteestä käännä levy pois päältä, sekoita joukkoon rasva ja anna seoksen muhia kunnes riisi on imenyt kaiken veden
-Nosta levyltä ja jäähdytä (tässä välissä on hyvä valmistaa voitaikina)
-Sekoita perunajauhot pikku tilkkaan vettä, ja sekoita riisin joukkoon

Lisäksi:
1 rkl Hienonnettua, tuoretta timjamia
1 rkl Hienonnettua, tuoretta tilliä
Pari desiä sekalaisia, paistettuja metsäsieniä, tai huuhdeltuja suolasieniä jos löytyy, tai haluat jos käyttää sieniä
Sekä iso paketti piirakka-, lehti-, tai voitaikinaa (löytyy myös vegaanisena)

-Jaa taikina kahteen osaan, ja kaulitse toinen osa uunipellin kokoiseksi levyksi
-Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja ja asettele valmis taikinalevy pellille
-Levitä riisiseos tasaisesti levylle, jätä kuitenkin reunoille hieman "saumavaraa"
-Sirottele riisin päälle tuoreita yrttejä
-Levitä färssi/kaaliseos riisin päälle samalla tavoin tasaisesti. Levitä sienikerros lihan päälle
-Kaulitse toinen osa taikinaa myös uunipellin kokoiseksi levyksi; kanneksi
-Nyplää piiraan reunat tiiviisti kiinni, leikkele saksilla piiraan pintaan pieniä reikiä ja voitele piiras öljyllä tai kikhernepurkin liemellä
-Paista175'C asteisessa uunissa n. 35-45 min, tai kunnes piiras saa kauniin, kullanruskean sävyn.

*Venäjältä suomeen kulkeutunut kulibjaka-piirakka tuo suomalaisille mieleen aina vain sen lohitäytteisen version.
Alunperin kulibjaka on kuitenkin tarkoittanut vain (pilahvi)riisillä ja kasviksilla ja/tai lihalla täytettyä piirakkaa, jonka täytteet ovat vaihdelleet alueittain ja talouksittain todella paljon, täytteinä käytettiin esim. kaalia, perunaa, juureksia, sieniä, munia, makkaroita, ja erinäisiä eläinten osia. Myöhemmin, varsinkin piirakan lohiversio vakiintui rajan tällä puolen  suomalaiseen makuun. Lohi-kulibjaka sisältää usein myös keitettyä kananmunaa. Tunnetuin vegekulibjaka; haudutetulla, maustetulla kaalilla täytetty versio on myös jalostunut suomessa omaksi taiteenlajikseen, ja jokaisella piirakkaleipurilla tuntuu olevan siitä oma versionsa. Täytteitä voi toki vaihdella nykyisinkin mielen ja makusuuntausten mukaan, ja esim. käyttää kuivattuja yrttejä tuoreiden sijaan.

Kulibjakan alkuperäiset juuret löytyvät kuitenkin (yllättäen) Ranskassa, josta mm. kalanmätiä sisältänyt, lihaisa Coulibiaca-piirakka kulkeutui Venäjän keittiöihin ja jalostui nykyisinkin tunnettuun muotoonsa, sillä lihaa ei ollut joka talossa. Myös ruoan nimi ääntyi venäläisittäin eri tavalla (kulebiaka/kulebyaka). Alkuperäinen ranskalainen piirakka puolestaan jatkoi omaa voittokulkuaan, ja kehittyi aikojen saatossa lopulta taikinakuoressa paistettavaksi paistiksi tai fileeksi, joka muistuttaa hieman englantilaista, usein naudanlihasta valmistettavaa Wellingtonin pihviä (Beef Wellington, eli Wellingtonin paisti. Käännöskukkanen, huom.).

Ei kommentteja: