Katko tunnetaan ehkä paremmin nimellä Myrkkykatko, joka ehkä kuvaakin paremmin tätä klassista noitayrttiä. Katko on typpipitoisessa ja kosteassa maassa, kuten vesistöjen tuntumassa viihtyvä sarjakukkainen putkikasvi. Kasvin voi tavata myös vanhoilta laitumilta tai autiotalojen pihoista. Sen voi helposti sekoittaa syötävään koiranputkeen tai myrkylliseen myrkkykeisoon, mutta on kuitenkin helppo tunnistaa:
-Katko haisee hieman virtsamaiselle, etenkin helteellä.
-Kasvin varsi on haarakas, sileä, karvaton ja ontto, paitsi nivelten kohdalta.
-Lehdet muistuttavat kirvelin tai koiranputken lehtiä.
-Kasvin tyviosa on punaisten tai ruskeiden täplien peitossa ja näyttää yleensä hieman homeiselta (etenkin, jos kasvi on vanha).
-Muista putkikasveista poiketen katkon juuriosa on ontto ja näyttää lokeroiselta.
-Myrkkykatkon siemenet ovat pitkulaisia ja kiiltävänmustia, ja säilyttävät itämiskykynsä todella pitkään.
(Kuva: Wikipedia)
Kasvi on todella myrkyllinen, ja tunnetaan historiassa yhtenä niistä kasveista, joita noidat sekoittelivat taikavoiteisiinsa. Katkolla onkin siksi huono maine, ja onhan kasvi myös samaistettu sekä itseensä Paholaiseen ja ilkeämielisiin noita-akkoihin, kuin myös ihmisen pimeään puoleen, viettelykseen, itsetuhoon ja turmioon.
Muinaisessa Kreikassa katko liitettiin myös Alisen jumaliin ja jumalattariin, kuten Hekateen ja Haadekseen.
Katko edustaa tavallaan myös viikatemiestä, sillä sen myrkyt ovat olleet mm. salamurhaajien suosiossa kautta aikain. Itsensä Sokrateen juoman myrkkymaljan kerrotaan sisältäneen katkoa.
Vaikka katkolla onkin huono maine, asioilla on aina kaksi puolta; Kasvi edustaa vesielementtiä, naista noitana, ja jumalattarien aspektia vanhana akkana. Jumalista katko liitetään lähinnä politiikkaa ja kaupankäyntiä edustaviin henkilöitymiin, onhan kasvilla Saturnuksen voimat puolellaan. Siksi kasvi edustaa myös sinnikkyyttä ja oikaudentajua.
(Katko kukkii. Kuva: Wikimedia Commons)
Loitsuissa katko on voimakas avunantaja.
Voimakkaasti suojelevan amuletin saa keräämällä muutamia katkon kukkia ja lehtiä kauniiseen lasipurkkiin. Purkkia voi säilyttää vaikka ulko-oven päällä tai piilonvieressä pääsisäänkäynnin ulkopuolella.
Katko on myrkyllisyydestään huolimatta kaunis kasvi, ja sen lehtiä voi lisätä vaikka kukkatauluun, jolloin kasvin suojelevat ominaisuudet saadaan mukaan.
Ennen wanhaan synnyttävien naisten vuoteiden alle saatettiin laittaa katkoa suojelemaan synnyttäjää ja pelottamaan pois pirut jotka vaanivat vastasyntynyttä vaihtaakseen lapsen omaansa.
Katkoa kasvatettiin myös talojen seinustoilla ja puutarhassa, jotta se imisi asukkaita vaivaavat sairaudet ja myrkyt itseensä.
Vaikka katkolla ei juuri ole lääketieteellistä käyttöä nykyään, ennen muinoin katkoa käytettiin myrkyllisyydestään huolimatta erilaisten kouristusten ja kramppien, myös epilepsian, hoidossa. Katko on tunnettu myös parannettaessa kuppaa, ja sitä on suositeltu hieromaan sukuelimiin lievittämään himoja.
Kasvista on aina käytetty pääasiassa lehtiä.
(Yksityiskohta kasvin varresta. Kuva: Wikimedia Commons)
Huom: Katko on tappavan myrkyllinen, ehkä myrkyllisin suomessa tavattava, luonnonvarainen kasvi, eikä sitä pitäisi missään nimessä nauttia sisäisesti!
Kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä, ja kasvinosia käsiteltäessä olisi hyvä käyttää suojakäsineitä, sillä myrkky voi imeytyä myös ihon läpi. Katko sisältää mm. koniinia, joka on hengitysteihin vaikuttava myrkky, ja aiheuttaa yleensä tukehtumisen ennen kuin sydän pysähtyy.
Myrkytystapauksiin kuuluu myös halvaantuminen, joka alkaa jalkojen kylmenemisestä ja jatkuu puutumuksena leviten raajoista ylöspäin. Katko voi aiheuttaa julman kuoleman; Halvaantumisesta huolimatta tietoisuuden taso säilyy ennallaan, ja myrkytyksen uhri pysyy tajuissaan tukehtuessaan kuoliaaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti