keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Gimbap

Gimbap eli Kimbap tunnetaan myös korelaisena sushina, vaikka paikalliset pitävät ruokalajia ennemminkin voileivän vastineena kuin sushina. Sekaannus on kuitenkin ymmärrettävä, sillä onhan riisi (bap) myös gimbapin perus raaka-aine, ja ruoka kääritään maki-sushin tavoin japanilaisesta keittiöstä tuttuun leväarkkiin (gim). Sushista poiketen gimbapin täytteenä käytetään enemmän maustettuja, kypsennettyjä, tai etikoituja täytteitä.
 
Riisi:
Annos keitettyä riisiä
Reilu 1 tl Suolaa
Loraus seesamiöljyä
-Keitä riisi kypsäksi maustamattomassa vedessä
-Kaada valmis riisi kulhoon jäähtymään, mausta suolalla ja seesamiöljyllä, ja sekoita hyvin
-Anna jäähtyä

Lisäksi tarvitaan:
200g Tofua (miel. silkkitofua)
200g Pikkelöityä retikkaa
2-3 Keskikokoista porkkanaa
200g Tuoretta pinaattia
1/3 Tuorekurkkua
Suolaa
1 Hienonnettu valkosipulinkynsi
Seesamiöljyä
Ruokaöljyä paistamiseen
Norileväarkkeja

-Leikkaa kurkku ja retikka pitkittäin puoliksi, viipaloi puolikkaat pitkittäin 4-5 palaan, ja leikkaa palat edelleen tikuiksi. Poista kurkusta siemenkota leikatessasi.

Tofu:
-Valuta ja kuivaa tofu
-Viipaloi tofu pitkittäin reilun sentin vahvuisiksi viipaleiksi, ja siitä edelleen tikuiksi
-Kuivaa tikut hyvin, kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja paista tofut kauniin kullanruskeiksi
-Nosta tofut sivuun ja anna jäähtyä.

Danggeun Bokkeum:
(Paistettu Porkkanalisuke)

-Kuori ja perkaa porkkanat, suikaloi ohuiksi tikuiksi, ja laita siivilään
-Sirottele porkkanoille suolaa, ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia
-Huuhtele porkkanat kylmällä vedellä (ei haittaa jos jäävät vähän suolaisiksi), ja puristele kuiviksi
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja paista porkkanoita muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät

Sigeumchi Muchim:
(Maustettu Pinaatti)

-Ryöppää pinaatinlehdet kattilassa, siivilöi, ja huuhtele kylmällä vedellä
-Puristele neste pois, ja laita pinaatti sekoitusastiaan
-Lisää valkosipuli, vähän suolaa, loraus seesamiöljyä, ja, halutessasi ripauksen cayenenpippuria
-Sekoita hyvin

Gimbapin Kokoaminen:

-Aseta norilevy sushimatolle karheampi puoli ylöspäin, niin että arkilla näkyvät "viivat" ovat pystysuunnassa sinuun nähden, ja levitä riisiä itsestäsi poispäin levän päälle n. sentin kerros niin että riisi kattaa hiukka yli puolet levälevystä
-Painele kevyt, vaakasuora ura riisiin täytteitä varten, itseäsi lähinnä olevaan reunaan
-Aseta tofua uraan yhdeksi nauhaksi, ja lado sen viereen porkkanaa, pinaattia, retikkaa ja kurkkua

-Rullaa tasaisesti puristaen, sushimattoa apuna käyttäen, itsestäsi ulospäin tiukka ja tasainen käärö
-Leikkaa käärö terävällä veitsellä n. 3cm. leveiksi paloiksi, ja asettele tarjoilulautaselle.

*Yleensä Gimbapiin laitetaan myös suikaloitua munakasta ja grillattua/paistettua lihaa, mutta vegeversio ei häviä yhtään raatoversiolle. Tällaista tofulla täytettyä versiota voisi kutsua vaikka Dubu Gimbapiksi :)
Gimbapin täytteitä voi vaihdella vähän maun mukaan, joskin porkkanaa, pinaattia ja pikkelöityä retikkaa pidetään perinteisesti tärkeimpinä perus-täytteinä. Kokeile esim. reseptin porkkanan tavoin paistettuja bambunversoja, pavunituja, tai itketettyä kesäkurpitsaa. Jos haluat enemmän makua, pirskota paistetut tofut kevyesti soijakastikkeella ennen kuin ne jäähtyvät. Tofun sijaan kannattaa kokeilla myös ohueksi suikaloitua, soijamarinoitua seitania.
Gimbap sopii hyvin myös eväsrasioiden täytteeksi :)

Voit luntata rullausta vanhasta Maki-postauksestani.

Ei kommentteja: