tiistai 11. kesäkuuta 2013

Siankärsämö (Achillea Millefolium)

Siankärsämö on sitkeä, rikkaruohoksikin tituleerattu kasvi, jonka voi tavata niin niityiltä, pihoilta, pelloilta, ojanpientareilta, kuin navetan takaakin. Se on kuitenkin wanha lääke- ja maustekasvi, joka ansaitsee arvostuksemme tänäkin päivänä. Siankärsämö on mahdollista sekoittaa sen lähisukulaiseen, Ojakärsämöön (A. Ptarmica), joka muistuttaa sitä hiukan. Ojakärsämön kukkien rerälehdet ovat kuitenkin paljon isommat ja niitä näyttää olevan vähemmän tertussaan.
Tuntemamme valkoinen Siankärsämö on "virallisemmalta" nimeltään Etelänsiankärsämö, jolla on kauniin vaaleanpunainen sisar, joka tunnetaan Pohjansiankärsämönä (A.Alpestris). On edelleen kiistanalaista onko kyse pelkästä värimuunnoksesta vai oikeasta alalajista. Kasvit voivat joskus risteytyä keskenään, joten kaksivärisiinkin kärsämöihin on mahdollista törmätä Suomen suvessa. Myös puutarhakäyttöön on saatavilla erivärisiksi jalostettuja kärsämöitä.
Kasvilla oli ennen wanhaan monta hauskaa nimeä, kuten Possuyrtti/Possunkukka, Haavayrtti (Eng. Wound-wort), Akan tupakka, Tupakkikukka, Häränkukka, Pyörtäne, Pyörtänäpörrö, Kaljanen, Kaljakukka, Satalatva, Pellonvanhin ja Verenvuotoyrtti. Viimeinen muistuttaa kasvin eräästä käyttötarkoituksesta, samoin kuin kasvin englanninkielinen nimi Nose bleed, joka tarkoittaa nenäverenvuotoa.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Kasvin latinankielinen nimi Achillea viittaa kreikkalaiseen tarusankari Akillekseen, joka oli kantapäätään lukuunottamatta haavoittumaton. Kasvia pidetäänkin pystyvyydessään kasvikunnan Akilleena, liki voittamattoman sankarin veroisena rohtona. Millefolium tarkoittaa tuhatlehtistä, onhan kukkatertussakin rutkasti teriöitä. Siankärsämö on levinnyt lähes ympäri maailman, ja se tunnetaan monissa kulttuureissa. Esimerkisi Amerikan natiiveille kasvi oli pyhä. Myös kiinalaiset I-Ching, sekä kelttien Ogham -tikut valmistettiin yleisimmin Siankärsämön varsista. Pronssikautisista haudoista on löytynyt todisteita siankärsämöistä, niitä on laitettu erityisesti naisten hautoihin, ehkä suojelemaan vainajaa matkallaan tuonpuoleiseen. Druidit käyttivät Siankärsämötikkuja myös sään ennustamiseen. Keskiajalla Siankärsämöllä karkotettiin demoneja, noitia ja vampyyreja, ja 1800-luvulla herrasväki suosi kasvia kuivakukkana. Mainittakoon, että erityisesti Hoodoon piirissä käytettävä taikarohdos "Arrowroot" tarkoittaa Siankärsämöä.

Siankärsämö sopii sekä sisäiseen että ulkoiseen käyttöön. Siankärsämöä käytetään aina kukkivana, kun kukkiin on ilmestynyt keltaisia heteitä. Muistathan, että eniten auringonvaloa saaneet kasvit sisältävät eniten hyödyllisiä ainesosia. Siankärsämöllä on myös hieman kulinaarisia ansioita. Kasvin lehdillä on maustettu erilaisia juomia ja snapseja, esim. Keski-euroopassa Siankärsämöviina on ollut tunnettua jo satoja vuosia. Siankärsämöllä maustettiin myös olutta ennenkuin Humala tuli kuvioihin. Siankärsämö sisältää tujonia, joten kasvilla katsottiin olevan myös mieltä kohottava vaikutus alkoholin kanssa, ja se onkin ollut kiistelty kasvi vähän samoin kuin Koiruoho Absintissa.. Ruotsissa pikkupanimot taitavat nykyäänkin valmistaa Siankärsämöolutta. Yleisnimitykseksi Siankärsämöoluille on vakiintunut englantilainen nimi "Gruit Ale". Tuoreet, nuoret lehdet sopivat hyvin salaatteihin, ja kuivatuista lehdistä saa hyvää, Salvian tapaista maustetta liharuoille. Siankärsämö sopii hyvin myös broilerin ja ahventen kera. Kokeile tuoretta Siankärsämöä myös salaattikastikkeisiin tai kermaviilidippiin. Siankärsämön aromi on voimakas, joten sitä kannattaa käyttää kohtuudella.

Siankärsämö on feminiininen yrtti, joka yhdistetään veden elementtiin ja Venus-planeetan naisellisiin voimiin.
Siankärsämö on vaatimattoman näköinen, mutta kaunis kasvi, joka ei juuri ulkonäöllään koreile. Siankärsämön jumaluudet ovatkin viisaita, suojelevia, rakkaus-, ja parantajajumaluuksia, kuten Venus, Afrodite, Hathor, Serket, Dana, Brigit, Freija, Eir, Bellona, Thor ja Ares. Myöhemmin kristillinen kirkko yhdisti Siankärsämön, monien muiden vanhojen rohtokasvien tavoin, neitsyt Mariaan. Erään kristillisen tarinan mukaan Joosef sai pahan haavan puusepäntöissään, jolloin hänen poikansa Jeesus haki Siankärsämöä ja paransi haavan yrtillä. Wiccoille Siankärsämö on pyhä Sarvekkaan jumalan yrttinä.

Siankärsämö on paitsi käytännöllinen parantajanainen, myös huomaamaton, arkinen nainen, joka energiansa valjastettuaan muuttuu kuningattareksi ja saa kaiken haluamansa ilman turhia krumeluureja ja teeskentelyä. Siankärsämö kaksine väreineen onkin pääasiassa rakkauden ja terveyden yrtti. Siankärsämö on yksi voimallisimmista Juhannuskasveista. Kun nainen sitoo Juhannusyön kukkaseppeleeseen vaaleanpunaista Siankärsämöä, ja häntä onnistaa rakkaudessa, tai jos käärit siankärsämön punaiseen kankaaseen (mieluiten flanelliin) ja asetat se tyynyn alle Juhannusyönä, tuo se tarinan mukaan enneunia. Lemmekkäisiin hajuvesiin kannattaa lisätä myös muutama tippa eteeristä Siankärsämö-öljyä.

Englannista peräisin olevassa, vähintäänkin kummallisessa lemmenvarmennustaiassa tyttö poimi siankärsämön kenenkään näkemättä, pyöritteli sen lehtiä käsissään ja sanoi kasville:
 "Yarroway, Yarroway, bears a white blow,
If my love does love me, my nose will bleed now.
If my love doesn't love me, I won't bleed anyhow.
Yarroway, Yarroway, bear a white blow."

Eli jos hänen rakkaansa rakasti häntä, tytön nenä alkaisi vuotaa verta.
Vaikka siankärsämöllä on karkotettu noitia, sitä on pidetty paikka paikoin myös noitien ja paholaisen kasvina (Eng. Devil's nettle, eli Pirun Nokkonen, sekä Devil's Plaything, Pirun pelinappula, vap. suom. huom.). Kuten siis useimmilla asioilla, myös Siankärsämöllä on pimeä puolensa. Tohvelisankarit, varkaat ja veijaritkin uskoivat, että siankärsämö (esim. amulettina tai rintakukkana) vaiensi vahtikoirat, ja kasvin varresta tehty tiirikka avasi kaikki ovet.
Siankärsämö tuoksuu hieman tunkkaiselta ja multamaiselta, vähän haudalle, ja houkutteleekin enemmän kärpäsiä ja kuoriaisia, kuin perhosia ja mesipistiäisiä. Siankärsämöllä on yhteytensä vainajiin, ja se on yhdistetty myös etiäisiin ja selvänäkökykyyn. Sido Siankärsämöä Mustankirjasi kansiin, säilytä siankärsämöä ennustuskorttipussissasi, tai pyyhi kristallipallo siankärsämövedellä.
Siankärsämöteen, -öljyn, sekä -suitsukkeen mainitaan parantavan toista näköä, kuin myös auttamaan näkemään asiat toiselta kantilta sekä saamaan yhteyden esi-isiin.

(Siankärsämön vaaleanpunainen värimuunnos. Kuva: Wikimedia Commons)

Siankärsämö sopii hyvin kotikosmetiikkaan, erityisesti rasvaiselle ongelmaiholle. Suosittelen ihonhoitoon kasvista ennemmin kukkia, ja hiuksille lehtiä. Kärsämöä kannattaa lisätä mm. kylpy- ja höyrytysveteen, höyry avaa huokoset tehokkaasti ja siankärsämö lievittää mahdollisia tulehduksia. Kylmä siankärsämökeite sopii kasvovedeksi, sillä se supistaa ihohuokosia ja virkistää hipiää.
Siankärsämö myös vahvistaa verisuonistoa, ja siitä voi löytää avun couperosa-iholle.

Siankärsämö sopii myös hiushuuhteeksi, erityisesti rasvoittuville tai hennoille hiuksille ja hiustenlähtöön.
Siankärsämö sopii hyvin myös kehon epämiellyttävien hajujen neutralointiin. Esim. deodorantin sijaan siankärsämöä voi pyyhkäistä kainaloon tarvittaessa, sillä se neutraloi hien hajua. Siankärsämökeitteellä kurlaamalla/purskuttelemalla taas voi torjua pahanhajuista hengitystä.

Vanhana rohdoskasvina Siankärsämö soveltuu nykyäänkin kotiapteekkiin. Siankärsämöllä on aikoinaan hoidettu flunssa- ja vilustumisoireita, sekä haavoja ja tulehduksia, kuten ientulehduksia ja suun sisäpinnan haavaumia. Siankärsämöä on käytetty myös rentouttamaan lihaksia, laukaisemaan kouristuksia, ja onpa sitä annettu myös ruoansulatusongelmiin. Siankärsämöstä valmistettiin usein yskänsiirappia, mutta myös siankärsämötipat olivat wanhaan aikaan kovassa huudossa, ja niitä löytyikin melkeinpä joka taloudesta vaivaan kuin vaivaan. Hammassärkyyn voi kokeilla pureskella Siankärsämön lehtiä. Kokeile myös purskutella suun vaivoja Siankärsämökeitteellä.

Naisten kasvina siankärsämöstä on saatu apu epäsäännöllisiin kuukautisiin, kuukautiskipuihin ja sen sellaisiin naisten vaivoihin, sekä synnytystuskiin.
Kasvin monet liikanimet muistuttavat, ehkä kasvin tunnetuimmasta ominaisuudesta,  nimittäin kyvystä seisauttaa veri; Murskaa lehtien rakenne rikki käsilläsi, ja paina vuotavaan haavaan. Nenäverenvuoto lakkaa, kun työnnät siankärsämönlehden tyvi edellä varovasti sieraimeen, painat nenänvartta hellästi ja kallistat päätä eteenpäin. Odottele näin muutama minuutti.
Siankärsämöhaude sopii erilaisiin tulehduksiin, turvonneille jäsenille, ja sitä voi kokeilla myös näärännäppyyn ja silmätulehduksiin. Siankärsämöllä on hillitty myös jalkasilsaa ja hiivasienitulehdusta.
Höyryhengitysveteen lisätty siankärsämö lievittää keuhkoputkentulehdusta.
Siankärsämötee edistää ruoansulatusta ja lievittää virtsatie- ja rakkotulehduksia. Siankärsämötee voi auttaa pääsemään eroon myös kiusallisista ilmavaivoista ja mahan vääräaikaisesta kurinasta.

Siankärsämö-öljy on oiva ase kaikenlaisia, verenhimoisia ötököitä, kuten paarmoja ja punkkeja vastaan. Mikäli öljyä ei ole saatavilla, hiero tuoreita lehtiä ihoon niin että niiden solukko rikkoontuu. Öljy on myös aromaterapeuttisesti rauhoittava ja mielialaa kohottava. Sitä voi kokeilla esim. jännityspäänsärkyyn.

(Siankärsämö voi olla myös liila)

Huom: Siankärsämöä ei suositella raskaana oleville sisäisesti, sillä se voi aiheuttaa keskenmenon. Siankärsämön käyttö myös herkistää ihon auringonvalolle. Ole siis varovainen ettet saa auringonpolttamia tai ihottumaa. Siankärsämö lisää virtsaneritystä, joten yrtti tai siankärsämövalmisteet eivät välttämättä sovi esim. lapsille joilla on yökasteluriski. Muiden voimakasaromisten yrttien tavoin myös Siankärsämö on allergisoiva kasvi, eikä siksi sovellu jokaiselle, sillä esim. pujoallergikot voivat saada kärsämöistä oireita (ja toisinpäin). Herkimmät voivat saada iho-oireita jo koskettaessaan kasvinosia. Siankärsämö sisältää mm. ihoärsytystä aiheuttavia pineenejä ja kumariinia, sekä parkki-, ja karvasaineita, joten sisäinen liikakäyttö voi aiheuttaa pahoinvointia, sekavuustiloja ja huimausta, eli kohtuus kaikessa.

Uskomuksia:
-Siankärsämö unessa merkitsi salaista ihailijaa.
-Sanotaan, että Siankärsämö houkuttelee keijuja.
-Nuoren miehen haudalta poimittu siankärsämö toi tyynyn alle laitettuna kuvajaisia tulevasta armaasta.
-Voimallisin Siankärsämö kerätään juhanusyönä täydenkuun alla.
-Siankärsämö suojelee sokeudelta.
-Hääkimppuun sujautettu siankärsämö toi seitsemän vuoden onnen.

Ei kommentteja: