Eli Leijonanpää-lihapullat. Juhlavaa ja täyttävää. Ohjeesta riittää kahdeksaan annokseen :)
Lihapullat:
700-800g Sikanauta-, tai porsaan jauhelihaa
About 150g Kokonaisia, tuoreita tiikeri-, tai jättikatkarapuja
2-3 Kevätsipulinvartta hienonnettuna
3-4 Kuivattua siitakesientä
1 rkl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
2-3 Hienonnettua valkosipulinkynttä
2 rkl Soijakastiketta
1 rkl Suolaa
1/2 tl Rouhittua setsuaninpippuria
1 rkl Maissitärkkelysjauhoa
Lisäksi:
1 kg Kiinankaalia
Suolaa
n.4-5 dl Vettä tai kasvis-, tai tms. -lientä
Öljyä (miel.pähkinäöljyä) paistamiseen
-Laita siitakesienet likoamaan lämpimään veteen n.20 min. ennen ruoanlaittoa, tai jääkaappiin kylmään veteen edellisenä päivänä. Purista sienet kuivaksi ja hienonna ne sekoituskulhoon
-Perkaa ravut, poista pää, kuoret ja suolet, huuhtele hyvin ja hienonna lihat, lisää sekoituskulhoon
-Lisää loput ainekset sekoituskulhoon
-Sekoita kaikki lihapulla-ainekset sekoituskulhossa tasaiseksi massaksi
-Kostuta kädet, ja pyöritä taikinasta 8 suurta, kiinteää lihapullaa lautaselle:
-Perkaa kaali, leikkaa pituussuunnassa neljään osaan ja suikaloi osat
-Kuumenna syvällä pannulla (miel. wokissa) loraus öljyä, ja kuullota siinä kaalia muutama minuutti
-Mausta kaalisuikaleet kevyesti suolalla, sekoita, ja käännä levyä pienemmälle
-Kaada pannulle kaalisuikaleiden joukkoon vesi tai liemi, ja asettele raa'at lihapullat kaalisuikaleiden päälle:
-Peitä pannu kannella, ja hauduta miedolla lämmöllä n.1/2 tuntia. Voit kääntää lihapullat kerran-pari höyrytyksen aikana
-Nosta kansi sivuun, käännä levy pois päältä, ja anna porista loppuun:
-Annostele lautaselle vähän kaalia, lihapulla, ja lientä
-Tarjoile leijonanpäät keitetyn riisin ja soijakastikkeen kera.
*Leijonanpäät (eng. Lion's head) ovat, etenkin Shanghaissa, perinteinen kiinalainen, höyrytetty liharuoka, joka tarjoillaan niiden haudutuksessa syntyneen kaalikeiton kera. Iso lihapulla kulhossa kuvaa leijonan päätä, ja suikaloitu kaali päätä kehystävää harjaa. Perinteisesti pullat tehdään porsaan jauhelihasta, mutta myös sikanauta sopii Suomen oloissa tähän ihan hyvin. Leijonanpäät ovat yleensä juhlaruokaa, jota tarjotaan etenkin kiinalaisena uutena vuotena. Perinteisesti pullat höyrytetän padassa kuten keittöni reseptissä, mutta etenkin nykyversioissa pullat joskus joko esipaistetaan pannulla, tai paistataan erikseen. Tosin tällöinhän idea leijonan harjasta vähän vesittyy? Juhlapäiviksi valmistettavat leijonanpää-pullat voidaan pyöritellä maissitärkkelyksessä ennen haudutusta, jolloin keitosta tulee aavistuksen verran sakeampaa.
Vaikka possu ja katkarapu toimivatkin kiinalaisessa keittiössä toisiaan täydentävinä aineksina, allergikot ja yliherkät voivat huoletta jättää ravut pois. Kiinankaalinkin voi, etenkin talvikautena, korvata savoijin-, eli kurttukaalilla.
Itse käytän tähän mieluummin vettä kuin lientä, sillä kypsyessään lihapullista irtoaa aika lailla makua joka valuu liemeen. Käyttämällä valmista lientä ruoasta tulee äkkiä liian suolaista.
Tavallisimmin yhteen "satsiin" kuuluu neljä pullaa, ja ruoka tunnetaan nimellä "sixi wanzi", eli neljä onnenpyörykkää. Ruokavieraille tein kuitenkin kaksinkertaisen määrän, mutta ainekset on helppo jakaa kahdella. Käytä kuitenkin paljon kaalia, eihän kukaan pelkällä lihalla elä ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti