torstai 27. joulukuuta 2018

Lähestyvää Vuodenvaihdetta

Vuodenvaihde on jälleen käsillä. Jätämme hyvästit vuodelle 2018, ja jatkamme kohti 2019, yksi riemuiten, toinen täynnä odotuksia, ja joku kenties pelokkaana. Uusi Vuosi on nimensä mukaisesti uusi. Uusi, ennennäkemätön, ja täynnä yllätyksiä. Siksi kaikenlaiset ennustusmenetelmät ovat kautta maailman suosittuja vuodenvaihteessa, sillä palamme jokainen halusta saada tietää mitä tulevaisuudella on meille tarjota. Löydämmekö menestystä, rakkautta, ja vaurautta, vai surua ja hankaluuksia?

Perinteinen, meidän kaikkien lapsuudesta tuttu uudenvuoden ennustustapa, tinan valaminen, kuitenkin kiellettiin Suomessa 2018 vuoden Maaliskuusta alkaen. Perinteen katkaisun taustalla vaikuttavat ihan ekologiset (ja terveydelliset) järkisyyt. Kaupoissa myydyt "Tinakenkä" -amuletit olivat todellisuudessa lyijyseosta, jossa oli vain muutama prosentti ehtaa tinaa. Eli "Lyijykenkä" -amuletti olisi lähempänä totuutta. Koska lyijy on raskasmetalli, suuri lyijypitoisuus teki tinakengistä myös ongelma-, eli vaarallista jätettä, joka pitäisi aina kierrättää asianmukaisesti; Valitettavan moni vaan heitti valamansa tinat roskiin tai metallikierrätyslaatikkoon!

 Monien rakastamia tinakenkiä ei siis enää ilmesty kauppoihin Vuodenvaihteen alla. Vai ilmestyykö? No lyijykenkiä ei, mutta "Aitoja tinakenkiä" voi bongata hyvinvarustettujen myymälöiden valikoimasta. Kyseisten tinojen pitäisi olla ihan täyttä tinaa kuten ennen wanhaan, ja niitä on luvallista valaa wanhaan tapaan.
Monella silti on varmasti yhä kotonaan jemmassa vanhoja lyijykenkiä tai "lyijytinoja", joiden valamista tuo voimaan astunut valukielto koskee.

Mikäli omasta lähikaupasta ei himottuja "aitoja tinakenkiä" löytyisikään, ja lyijytina vaikutta ainoalta vaihtoehdolta, malta hetki; Ei tinan valaminen suinkaan ole ainoa keino tarkastella tulevaisuutta tänä maagisena aikana. Päinvastoin, tinanvalut aikoinaan trendikkäänä ajanvietteenä vaan jättivät varjoonsa monta hyvää ja hauskaakin konstia tulevien tulkintaan (olen itsekin esitellyt täällä niistä monia).
Kertaus on nytkin opintojen äiti, ja linkkailen tähän muutamia ennusteluaktiviteetteja, joita tinan puutteeseen voi kokeilla ihan kotioloissa ;)

Vuodevaihteen Taikaohjelma - Ehdotuksia maagisen Vuodenvaihteen viettoon.
Vuodenvaihteen Taikoja ja Konsteja - Kokoelma Vuodenvaihteeseen sopivia perinnetaikoja.

Enteiden Kuuntelu - Keskiyöllä voi tarkkakorvainen kuulla enteitä tulevasta..
Kahvinporoista Katsominen - Keittäkää porukalla pannukahvit takaamaan virkeä vuodenalku ;)
Kupin Kääntö - Ennustukset luetaan erilaisista esineistä jotka piilotetaan kuppien alle.
Kynttiläkamari - Tulevia tarkastellaan kynttilänvalossa peilistä tai vadista.
Sokerista Ennustaminen - Sokeria voidaan mm. valaa tinan tapaan.
Vahasta Ennustaminen -Tinan valamisen kantamuoto jossa ei kärsitä lyijyhöyryistä.

Ei kommentteja: