torstai 27. tammikuuta 2011

Unikirjat ja unientulkinta

"Jokainen on omien uniensa salainen teatterinjohtaja" -sanoo wanha sananlasku.
Unet, sekä ihanat, euforiset fantasiat että sielua raastavat, piinalliset houreet ovat kiehtoneet ihmismieliä jo vuosituhansien ajan. Jo muinaisten mesopotamialaisten ja egyptiläisten tiedetään tulkinneen uniaan. Unennäkö ja unien tulkinta onkin monia kiehtova aihe vielä tänäkin päivänä.
Joskus unet ovat selkeitä, kuin aavistuksia tulevasta päivästä tai kertausta edellisen päivän tapahtumista, joskus siis tylsiäkin, ja uuvuttavia, puhumattakaan hetkistä jolloin heräät H-Moilasena lenneltyäsi koko yön Irlannin maaseudulla sinisellä mämmiropposella Robocopin kanssa etsien dokumenttielokuvaa Novascotian-noutajien vaikutuksesta lähi-idän nuudelinpakastajien tilanteeseen.. Onko mokomaa ikinä tapahtunut teille? -Takuulla :)

Unien tulkinta eli oneiromantia voi olla kiehtovaa ja kiinnostavaa itsetutkiskelua; piilotajunnan viestien lukemista ja ehkä jopa tulevaisuuden verhon raottelua. Unien tulkitseminen vaatii vain vähän harjoitusta. Pahoittelen siis hieman harhaanjohtavaa otsikkoa, mutten unientulkinnasta kiinnostuneille ensimmäisenä lykkäisi markkinoiden johtavaa unienselitysopasta kouraan.
Unet ovat siinä määrin henkilökohtaisia, että vain sinä osaat tulkita unesi oikein. Joidenkin unien viesti on kristallinkirkas, ja muihin unisymbolit on usein ovelasti piilotettu. Jos näet unessa vaikkapa mustan ruumisauton jossa on vihreät ovankahvat, ja avaat auton oven, voi tulkinta piilläkin vihreässä kahvassa, värissä, sillä tartuthan siihen kiinni (useimmat ruumisautot kun ovat muutenkin mustia).
Huomiota unissa kannattaa kiinnittää siis epätavallisuuksiin. Jos esim. jokin pieni asia (arpakuutio, kärpänen, korvakoru, tms,) onkin unessa suhteettoman suuri tai muuten itsepintaisesti esillä, voi ennustus piillä siinä. Turha kuitenkaan unikirjoista etsiä merkitystä muodossa "Jättiläiskärpänen", hae vain pelkkää kärpästä.

Unisymbolejen tulkinta?

Niin, unikirjojahan on tehty kautta aikain uksille ja saranoille, ja niihin joko uskoo tai sitten ei. En pidä niitä varsinaisesti huonona valintana, ongelmana on ennemminkin unikirjojen runsaasta tarjonnasta johtuva leväperäisyys ja ristiriitaisuus. Siinä missä toiset opukset selittävät unet enteinä tulevaisuudesta (esim. Likaisuus unessa merkitsee rahantuloa, ja Särki pilkkukuumetta), toiset peilaavat unien psykologista puolta (Likaisuus unessa kertoo omista nolatuksi tulemisen peloista ja Särki on fallossymboli). Unikirjan ostoa harkitsevat voivat käyttää esimerkkinä klassista "Mies ja kello" -asetelmaa; Mies jolla on kello tietää aina paljonko kello on. Mies jolla on kaksi kelloa, ei voi olla koskaan täysin varma.
En siis usko että unikirjan omistaminen varsinaisesti sumentaisi suhtautumistasi omiin uniisi, pikemminkin, unikirjat voivat antaa osviittaa kuinka unia voisi tarkastella. Samoin, kuin keittokirjasta voi saada hyödyllisiä vinkkejä ja avarakatseisuutta keittiöön, vaikket kokeilisi yhtäkään kyseisen kirjan resepteistä.
Unien tulkinnan helppous myös riippuu osin siitä, onko tapanasi ajatella asioita yksinkertaisen jämptisti, vai monen mutkan kautta, kryptisiä piilomerkityksiä joka ikisestä asiasta etsien.
Jos sinulla siis on unikirja, jota olet tottunut tutkiskelemaan oudosti nukutun yön jälkeen, en näe mitään estettä mikset voisi käyttää sitä jatkossakin, mikäli olet itse tuloksiin tyytyväinen.

Kuten jo monissa aikaisemmissa teksteissäni olen maininnut, eri ihmisille eri symbolit ja värit merkitsevät eri asioita. Samoin unisymbolit. Mikäli unien tulkinta kirjalla tai ilman askarruttaa, voit kokeilla parin viikon ajan unipäiväkirjaa:
Kirjoita herättyäsi unesi ylös järjestyksessä, ja kerro nukkumaan mennessä päivän tapahtumista, ja kuinka unessa nähdyt symbolit ovat, vai ovatko, vaikuttaneet tai kertoneet tapahtumista. Näin opit helposti erottelemaan tärkeät unisymbolisi, ja tulkitsemaan peremmin oman piilotajuntasi lähettämiä viestejä.
Pidä siis mielessäsi etteivät kaikki unet ole enneunia, tai edes mitenkään mystisiä, pikemminkin vain alitajuntaan päivästä jääneitä asioita ja aasinsiltoja. Turha siis säikähtää, jos näet lastenohjelmia katsottuasi unta vauvoista..

Mikäli lähisuvussasi on harrastettu unientulkintaa, tai teillä on enneunihistoriaa, on varmaa, että jotkut unisymbolit tiettyine merkityksineen ovat piintyneet muistiisi paremmin kuin toiset. Todennäköisesti siis automaattisesti tulkitset myös omia uniasi näiden symbolejen pohjalta, sillä niihin kiinnittää parhaiten huomiota. Pitkälti tämä toimiikin, ainakin, mitä läheisempää sukua tulkitsija sinulle on. Oma äitini harrasti unientulkintaa, ja häneltä on jäänyt minullekin jotain korvan taakse. Kyse on vain parista unisymbolista, mutta tiedän aina mitä odottaa, jos näen k.o. asioita unessani.
Hänen "enneunisymbolinsa" ovat siis tavallaan periytyneet minulle, eivät niinkään geenien, vaan opetuksen avulla, ja alitajuntani kertoo minulle asioista käyttämällä näitä minulle merkityksellisiksi vakiintuneita symboleja. On siis aina parempi, että pyrit tulkitsemaan unesi itse, ennen kuin pyydät jotakuta ulkopuolista tekemään sen, sillä hän ei voi tietää, merkitsevätkö jotkin unisymbolit jotain tiettyä juuri sinulle. Unen yleispsykologiseen puoleen taas on helppo perehtyä unikirjan avulla.

Unikansa

Unissa nähtyihin ihmisiin pätee oikeastaan sama kuin muihinkin unisymboleihin.
Onko kyseessä tuttu ihminen? Ympärillämme on joka päivä enemmän tai vähemmän ihmisiä, halusimme tai emme. Jotkut heistä tunnemme nimeltä, valtaosa taas on vain kasvoja bussipysäkeiltä, kävelykaduilta, odotushuoneista ja kauppojen kassajonoista. Mikäli unessasi esiintyvä henkilö on tuttu, uni on usein helpompi tulkita miettimällä, mitä tämä kyseinen henkilö edustaa sinun elämässäsi. Oli sitten kyseessä oma sisko joka on sinulle velkaa parikymppiä, tai se pisamanaamainen Marttilan poika joka heitti sinua esikoulun ruokatunnilla perunalla, ja jota et ollut ajatellut yli kahteenkymmeneenviiteen vuoteen!! Saitko ehkä jostain syystä lapsuutesi perunaepisodiin johtavan takauman?
Jossain kulttuureissa uskotaan unen olevan toinen maailma tai ulottuvuus, jonne ihmisen sielu nukahdettaessa siirtyy. Unimaailmassa olisi siis, vähän loresta riippuen, mahdollista tavata myös oikeita ihmisiä, niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Ehkä ystäväsi, jonka tapasit unessasi, näkikin itse samanlaista unta, ja kohtasitte oikeasti unessa ;) Tällaiset "uniyhteydet" kuitenkin kuuluvat katoavan muistista parhaiten, ja on todennäköistä, ettet muista enää aamulla, mitä unta näit. Sitäpaitsi, jos uneksit ihmisistä jotka ovat sinulle velkaa, todennäköisesti ajattelet silloin vain saataviasi.

Vieras henkilö unessa on mitä todennäköisimmin on vain alitajuinen jäänne jostakin valvetilassa näkemästäsi ihmisestä. Tuntemattomat, sekä samaa, että eri sukupuolta edustavat ihmiset unessa kun ovat yleensä pelkkiä toisintoja jokapäiväisessä elämässäsi kohtaamiasi ihmisiä, kasvoja väkijoukosta, aamubussista tai kaupan kassajonosta. Ihmisiä, jotka olet kyllä nähnyt, mutta joita et ole katsonut tai muuten tiedostanut sen kummemmin. Ihmisen alitajunta kuitenkin varastoi kaiken mitä näet, vaikka vilkaisisit vain kerran. Samoin voit uneksia olevasi väkijoukossa, joka vaikuttaa yhtä todelliselta kuin hereillä ollessasi.
Toisaalta, ehkä se tietty tuntematon kummittelee unissasi vain siksi että hän oli todellisuudessa kiehtovan tai mielenkiintoisen näköinen, ja katsoit häntä pidempäänkin, joskus kauan sitten. Olitko ehkä kateellinen, kummastunut tai ihastunut?

Uneksiessasi vieraista ihmisistä, voi tuiki tuntematon henkilö myös edustaa sinua itseäsi/tiettyä puolta sinusta; Animusta ja Animaa (Miehen persoonallisuuden naispuoli on nimeltään Anima, ja naisen miespuoli puolestaan Animus). Asioilla on aina kaksi puolta, niin myös ihmisillä. Naisen toinen puoli on mies, ja miehen nainen. Osa ihmisistä on luonnollisesti paremmin yhteydessä vastapuoleensa kuin toiset.
Tuntemattomat miehet naisen unessa, samoin kuin tuntemattomat naiset miehen, voivat siis kuvastaa hänen Animustaan tai Animaansa, joka haluaa jostain syystä tulla kuulluksi, tai jonka huomioiminen voi elämäntilanteen kannalta olla tärkeää, kuten esimerkiksi naisen hankala työtilanne miesten maailmassa, tai hetki jolloin sulhasehdokas joutuu tapaamaan tyttöystävän vanhemmat ensi kertaa.
Animuksen ja Animan yleensä tunnistaakin juuri siitä että hänet tunnistaa. Animus tai Anima voivat olla kyseessä, jos vastakkaista sukupuolta oleva, täysin vieras ihminen unessa tuntuukin ennestään tutulta ja läheiseltä. Vaikka kasvot unessa olisivat vieraat, koet voivasi luottaa häneen, ja sinulla on vahva tunne että olet tuntenut hänet koko elämäsi ajan. Ja kyllä, Animuksen ja Animan ulkonäkö ei ole vakio, vaan voi vaihdella vähän unesta, tai omasta tunnetilastasi toiseen.

Unipuheita ja viestejä

Huomioitavaa on myös, puhuuko unessa kohtaamasi henkilö, ja osoittaako hän sanansa juuri sinulle. Harmittavan monta kertaa unessa käydyt keskustelut unohtuvat siinä hetkessä kun heräät, avaat silmäsi ja venyttelet punkassasi. Näin voi käydä myös jos luet unessa jotain, ja sitä on yhtä vaikea muistaa hereillä vaikka kyseessä olisi tuttu asia kuten Stop-merkki.

Unessa "vastaanotetut" sanat ja lauseet ovat tavallaan verrattavissa kirjasta ennustamiseen (ajattelet asiaa johon haluat vastauksen, avaat tärkeän kirjan summamutikassa ja sokkona tökkäät sormesi sivun päälle. Lause tai sana, jonka sormesi peittää, kertoo vastauksen), ja vastauksien tulkinta voi myös vaatia hieman päänvaivaa. Unimaailman sanalliset viestit voivat jäädä epäselviksi, käsittivät ne sitten vain pari selvää sanaa, tai loputtoman litanian merkityksetöntä siansaksaa. Tekisi mieli osata huuliltalukemisen jalo taito, tai ainakin olisi hyvä varustautua kynällä ja lehtiöllä aina kun kömpii unten maille..

Osa ihmisistä näkee hyvin eläväisiä unia, ja on mahdollista, että he puhuvat unissaan. Joskus puhe kuulostaa asialliselta "Ottaisin saippuaa, kiitos", ja toisinaan vaan kiljut "Fondue, fondue!!!" läpi yön. Mikäli joku on valveilla luonasi kuulemassa, hän voi kirjoittaa sanasi ylös, jolloin pääset itse vilkaisemaan höpinöitäsi herättyäsi, josko vaikka löytäisit niistä mitään viestiä, vai oliko edellisillan kokkiohjelma vain syöpynyt päähäsi..

Muistan lukeneeni joskus jostain, että unissaan puhujat eivät yleensä muista enää herättyään untaan, jos he ovat puhuneet sen aikana. En tiedä onko tuossa perää, mutta äitini kertoi minulle, että lapsena puhuin useinkin unissani, enkä koskaan muistanut jälkikäteen, mitä unta olin nähnyt. En ole varma, voisiko tuosta päätellä myös, että jos et vaan muista untasi, olet todennäköisesti unissapuhuja.
Olen kuullut, että unissapuhujan kanssa voi yrittää keskustella, ja häneltä voi kysellä asioita. Sanotaan, ettei unessaan voi valehdella, tai unessa voi nähdä tulevaisuuteen. Kerrotaan tosin, että voi olla vaarallista jos unissaan puhuja herää kesken kaiken, ja voi tulla jopa hulluksi ( ja spriritismissä keskustellaan paholaisen kanssa..).

Eräs wanhan kansan neuvo sanoo, että jos nukkujaa ottaa kiinni molemman käden nimettömistä, ja kyselee varovasti, nukkuja vastaa kysymyksiin.
Toinen, alkujaan ranskalainen konsti, puolestaan kertoo, että mikäli aviomies epäili vaimoaan uskottomuudesta, hän saattoi laittaa nukkuvan vaimon rintakehän päälle rupisammakon kielen. Tällöin vaimo tunnustaisi unissaan kaiken mikäli oli pettänyt miestään.

Kuin unissapuhujiin, myös unissakävelijöihin liittyy uskomus; Unissakävelijää ei saa herättää.
Unissakävelijät voivat vaeltaa pitkiäkin matkoja, mutta yleensä he palaavat takaisin punkkaansa ennen heräämistään. Herätyskielto on siis tästäkin syystä ymmärrettävää, voihan se olla järkytys herätä jossain muualla kuin mihin jäit nukkumaan. Varsinkin jos unissakävelet jossain vieraammassa paikassa etkä enää valveilla löydä takaisin kotiin.
Eräs lähde neuvoo unissakävelijää laittamaan sängyn viereen lattialle jotain epätavallista, kuten märän pyyhkeen, karvaisen pehmolelun, pieniä kiviä (kuten hiekoitushiekkaa), keitettyä spagettia, tms. oudon- tai ilkeäntuntuista, johon jalat osuvat jos yrität nousta sängystä. Tämän pitäisi riittää havahduttamaan unissakävelijä jatkamaan uniaan, tai heräämään, ennen kuin hän lähtee kekkuloimaan rappukäytävään pyjamassa. Voit myös pyytää jotakuta perheenjäsentä jättämään nukahdettuasi "yllätyksen" sängynlaitasi viereen, jos epäilet unissakävelyä.
Nilkkaa ei kannata sitoa sängynjalkaan narulla, sillä voit myös unissasi avata solmut. Vaikket avaisikaan, ei tuupsahtaminen naamalleen naru nilkassa, edes omassa makuuhuoneessa, voi olla kovin terveellistä..

1, 2, 4, 8, 13, 29..

Matemaatikot sekä mystikot kautta aikojen ovat kohottaneet numerot arvoon arvaamattomaan, onhan matematiikka kemian tavoin samaa kaikilla kielillä. Kabbalakin tulkitsee kirjaimia numeroina, minkä järjestelmän avulla nimiä tulkitaan kuin horoskooppimerkkejä. Numerot ovat elämässämme läsnä aina ja kaikkialla, eikä niiltä ei voi välttyä, olimme sitten matemaatikkoja tai emme. Saamme ihmisiin yhteyden puhelinnumeroiden avulla, kodillamme on numero ja jopa maallinen majamme on pelkkä numero sosiaalitietokannassa. Monille eri numerot ovat lisäksi tuttuja ja tärkeitä mm. numerologiasta, astrologiasta, sekä tarokki- ja pelikorteista.
Koska numeroita on kaikkialla, emme juuri kiinnitä niihin mitään sen kummempaa huomiota valveilla ollessamme, mutta onko outoa nähdä unta numeroista? Ei ehkä outoa, mutta harvinaisempaa kuin luulisi.

Mummunikin jo painotti unessa nähtävien numeroiden tärkeyttä, kuinka ne pitäisikin kirjoittaa ylös heti kun herättyä, kun vielä muistaa ne tarkasti (muistilehtiö, muistakaa se muistilehtiö!). Kyseessä saattaa siis olla onnenluku, tärkeä päivämäärä, arvan numero, tai ehkäpä lottorivi. Yleisestikin unessa nähtäviä numeroita on aina pidetty jonkinlaisina onnen enteinä. Wanha kansa varoittaa myös: "Kell' onni on, se onnen kätkeköön". Mikä käytännössä tarkoittaa sitä, ettei onnesta, tai edes onnen enteistä saa hiiskua kenellekään mitään, ettei onni menisi sivu suun.
Jos siis aiot esim. lotota unessa näkemilläsi numeroilla, kannattaa pitää suu supussa.

Mikäli uskot unessa nähtyjen numeroiden viittaavan päivämäärään, mieti, onko kyseessä ehkä kenenkään läheisesi merkkipäivä, onko lähiaikoina odotettavissa mitään erikoisempia juttuja, vai onko elämässäsi menossa vaihe jolloin joudut tekemään isompia suunnitelmia/ratkaisuja?
Kyse voi olla suunnitelmiisi sopivasta päivästä, tärkeästä tapahtumasta, tai, voihan kyseessä olla myös onnenpäivä (osta se arpa)?

Numerot unissa esiintyvät yleensä numeroina, vaikka mieleen voikin jäädä lukumääräisesti unessa näkemäsi seitsemän kääpiötä tai kolme varista. Ehkä merkityksiä voisi tuolloin hakea saduista tai lintukirjasta? Toinen vaihtoehto etsiä tietoa voisi olla Tarokki-kortit, etenkin, jos itse harrastat niitä.
Esimerkiksi: Sadun kääpiöthän olivat kaivosmiehiä, mikä saattaisi viitata työläisiin, mikä saattaisi viitata sauvojen maahan. Vai onko sinulla satuaiheinen pakka? Esiintyvätkö unessa nähdyt hahmot jossakin tietyssä kortissa?
Varikset taas ovat lintuja, jotka liittyvät ilman elementtiin, ja voisivat näin ollen kuvastaa miekkakolmosta.
Povarinpakasta iloiset kääpiöt voivat liittyä punaisiin seiskoihin (Ruutu tai Hertta), kun taas varikset viittaisivat todennäköisesti mustiin (Pata tai Risti) kolmosiin.
Tämä siis oma esimerkkini tällaisten unien tulkinnasta. Mikäli Lumikki-sadulla, lyhytkasvuisilla ihmisillä, Silivatiseilaa -lastenlaululla tai varislinnuilla on sinulle jokin oma symboliikkansa, tulkitse unesi vapaasti sen mukaan.

Welcome to my nightmare..

Niin, entäs painajaiset? Painajainen on uni, joka koetaan pelottavaksi, ahdistaviksi ja kaikin puolin epämiellyttäväksi; Uni, jota ei haluta nähdä, ja jonka aikana haluat vain herätä. Jos siis näet kauhu-teemaisia unia (zombiet tai ihmissudet) ja pidät niistä kuin kauhuelokuvista, kyse ei ole painajaisesta.
Painajaiset kuuluvat kuitenkin elämiseen/unennäköön siinä missä muukin Höyhensaarimateriaali. Vaikka henkilö olisi kuinka tasapainoinen ja onnellinen tahansa, mikä vain tavallisesta poikkeava asia tai alitajuinen pelko voi joskus ilmentyä painajaisena. Ei siis välttämättä ole mitään syytä huolestua, ellet näe pahoja unia joka ikinen yö..

Painajaisista on oikeastaan mahdoton seuloa erillisiä, merkitseviä unisymboleja, ellei uni sitten selkeästi keskity jo-tietämäsi/tuntemasi pelkojenaiheuttajan ympärille. Usein painajaisten tunnelma kertoo jo enemmän kuin yksittäiset pikkujutut. Onko painajaisessasi pimeä yö vai kirkas päiväsaika. Onko unessa kylmä vai lämmin, kesä vai talvi? Hallitseeko painajaistasi jokin tietty, tuntematon uhka, vai onko pelonaihe jotain kotoista ja tuttua, vai etkö vaan osaa määritellä, mikä unessa ahdistaa? Esim. Olen itse joskus nähnyt ahdistavia unia, jotka ovat selkeästi olleet jonkin värisiä. Tuolloin olen ottanut paremmin selvää k.o. väristä, ja miksi se ehkä voisi ahdistaa.

Painajaiset aiheutuvat usein omasta negatiivisesta latauksesta; huonoista elämäntavoista, stressistä, huolista, peloista ja kaikenlaisista ahdistuksen aiheista, olivat ne sitten kuviteltuja, itseaiheutettuja, tai jonkin ulkopuolisen tahon aikaansaamia. Mitä pidempään paha olo jatkuu, sitä enemmän painajaiset voivat pahentua, vaikka valveilla kuinka vakuuttelisit olevasi kunnossa. Ystävän, läheisen, tai ammattiauttajankin kanssa rupattelu voi auttaa, tapauksesta riippuen. Kun elämäsi on järjestyksessä ja voit hyvin, painajaisetkin yleensä katoavat.

Herkimmät meistä voivat saada painajaisia myös katsomalla kauhuelokuvia, lukemalla kummitustarinoita, tai pelaamalla jännittäviä pelejä, jolloin kyse on lähinnä irrationaalisista peloista. Eikä moinen ole pelkästään lasten ja nuorten vaiva, se kiusaa vanhempiakin ihmisiä. Tämä kielii vain, etteivät kauhuelokuvat ja jännitys välttämättä sovi sinulle.
Tosin nykyään myös tavan tallaajille painajaisia aiheuttamaan riittävät mainiosti esim. ilta-uutiset ;(

Enneunen tunnistaminen

Enneunen huomaaminen muiden, merkityksettömien unien joukosta voi vaatia tiettyä taitoa. Varmana merkkinä voidaan pitää toistuvasti nähtyä unta. Se on yleensä alitajunnan keino kertoa sinulle jotain. Toistuvia unia voi esiintyä, jos yrität selviytyä muutoksesta, tai olet ratkaisun edessä.
Enneunia on kuitenkin monenlaisia, joten on helpompi rajata pois tavalliset unet, vaikka ne vaikuttaisivatkin omituisilta. Tavallisiin, enteettömiin uniin voidaan rajata ainakin seuraavat:

-Jokapäiväisiä tapahtumia, kuten kotitöitä käsittelevät unet. Jos vaikka tiskaat unessasi, no, joudut todennäköisesti jossain vaiheessa kuitenkin tiskaamaan myös valveilla. Jos mielesi tekee esim. pikkuleipiä, ja leivot niitä unissasi, innostut todennäköisesti leipomaan niitä herättyäsi. Kyse ei kuitenkaan ole enneunesta, vaan ennemminkin pelkästään vanhan kertauksesta ja tyydyttämättömien tarpeiden heijastumisesta alitajuntaan. Mikäli taas et ole vaikka elämässäsi joutunut koskaan tiskaamaan, näet tiskiunen, ja joudutkin yllättäen pesualtaan äärelle pannuja kuuraamaan, niin joo, silloin moista voi pitää enneunena.
-Raskaan aterian päätteeksi nähdyt unet. Turhan tuhti sapuska pitää ruoansulatuksen toiminnassa nukkuessakin. Tämä voi vaikuttaa unen laatuun.
-Kulunutta päivää käsittelevät unet. Pelkkää vanhan kertausta.
-Rasittavan, fyysisen suorituksen (esim. urheilu) jälkeen nähdyt unet. Esim. fyysiset kiputilat, kuten jomottavat nivelet voivat heijastua uneen ahdistuksena tai pelottavina visioina.
-Jännittävän, pelottavan, tms. emotionaalisesti kiihdyttävän kokemuksen, kuten jännittävän elokuvan jälkeen nähdyt unet. Tarvitseeko selittääkään?
-Sairaana, tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena nähdyt unet.
-Alkoholin tai huumausaineiden alaisena nähdyt unet.
-Stressin, kiireen tai burn-outin aiheuttamat unet.

Muistakaa silti, että poikkeus vahvistaa säännön. On mahdollista, että esim. kuumehoureissa tai sairaalan tuhdissa morfiinitipassa aivot joutuvat toimimaan normaalista poiketen, että alitajuntasi voi tuottaa enneunia. Niitä on vain vaikeampi selkeyttää saati muistaa.
Myöskin tietynlaista humalatilaa, tai luonnonmukaisten huumausaineiden (oopiumi, kannabis, psykedeeliset sienet, jne.) aiheuttamaa tilaa voidaan tietyssä asiayhteydessä verrata shamaanien trippeihin jossa maallinen jätettiin taakse hallusinogeenisten yrttien voimalla ja tavattiin esi-isiä Alisessa. Tällaisia päihteiden aiheuttamia unikuvia voi tottumattoman kuitenkin olla vaikea tulkita saati muistaa, mutten kiellä etteikö k.o. toiminta voisi edesauttaa näkemään "salattuja" asioita.
HUOM: Älkääkä ajatelkokaan nappaavanne hassuja tatteja tai vetävänne perskännejä enneunien toivossa!!! Parhaat enneunet nähdään ilman lisäaineita ;)

Enneunien näkemistä voi yrittää edistää monilla, turvallisimmilla tavoilla. Esimerkiksi meditoimalla, tai nauttimalla kupillisen sopivaa yrttiteetä ennen nukkumaan menoa. Myös elimistöä puhdistava teen, päivän mehupaaston tai suolihuuhtelun sanotaan herkistävän mielen kehon puhdistuessa kuona-aineista.
Kamomilla on hyvä nukahtamisyrtti, esim. teenä, sillä se rauhoittaa hermoja. Laventelipotpurri tyynyn alla tai vieressä rentouttaa, ja tuo rauhallisen levon, ja esim. pujosuitsukkeella voi puhdistaa ilmasta negatiivisia viboja.
Mieltä voi myös yrittää virittää unitaajuudelle vaikka tuoksulampun tai aromaterapian avulla. Esimerkiksi Virmajuurta, ruusua, nerolia, santelipuuta tai salviaa voi kokeilla. Muista kuitenkin huomioida eteeristen öljyjen käyttöön liittyvät terveysrajoitukset, esimerkiksi ruusua ei tulisi käyttää lainkaan jos olet raskaana.
Myös Suomen folklore tuntee monia taikoja ja tapoja saada enneunia, ja monet näistä keinoista ovat vaarattomia, ja niitä voi kokeilla ihan kotioloissa.
Lykkyä tykö ja kauniita unia :)

*Unien tulkinnasta erillisinä unisymboleina enemmän Noidankodon Unikirja -sivulla.
  Olen myös esitellyt yhden unikirjan täällä aikeisemmin.

Ei kommentteja: