maanantai 26. marraskuuta 2018

Onnen Muuttajat ja Vakaajat

Olen täällä käsitellyt erilaisia enteitä niin enneunista toivomustapoihin, ja olen kirjoittanut myös klassisita epäonnen tuojista. Blogiltani löytyy myös artikkeli amuleteista, mutta k.o. kirjoitus ei keskity pelkästään hyvään onneen, sillä amuletteja on vähän joka tarkoitukseen.. Siksi ajattelin nyt kirjoittaa tänne jotakin pelkästään hyvän onnen tuojista. Kuinka onni käännetään hyväksi, ja kuinka se pidetään. Tulen paikoin lainaamaan tässä tuota amuletti-postaustani. 
Ensiapua Huonon Onnen Kääntämiseksi

Mikäli tuntuu, että huono onni alkaa vainota jo heti aamusta, voi sitä yrittää päivän mittaan torjua ja kääntää muutamilla konsteilla. Kokeile esim. yhtä tai useampaa seuraavista:

-Ennen kotoa lähtöä kannattaa aina istahtaa, rauhoittua, ja laskea esim. kahteenkymmeneen. Tämä torjuu huonoa onnea kodin ulkopuolella.
-Avaa vaatteistasi kaikki napit ja vetoketjut, rusetit, solmut, ym, oikealta vasemmalle, käänny ympäri (90'), ja laita kaikki taas uudelleen kiinni (vasemmalta oikealle).
-Ensiavuksi huonoa onnea voi yrittää torjua solmimalla taskusta löytyvän nenäliinan kulmiin solmut (eli 4 kulmaa, yksi solmu jokaiseen =yhteensä 4 solmua).
-Vaihda sukat keskenään. Eli pue vasemmassa jalassasi ollut sukka oikeaan jalkaan, ja toisinpäin.
-Vasemman käden etusormeen sidottu punainen lanka auttaa paitsi muistuttamaan kantajaansa jostain tämän unohtamasta asiasta, mutta sen mainitaan myös torjuvan pahaa onnea, etenkin peleissä, tai arpaa ostettaessa.
-Käännä kelloa 7 kertaa myötäpäivään.
-Onni pysyy talossa, jos ei siivotessaan lakaise roskia ulos ovesta. Pitää lakaista huoneen keskelle, ja siitä rikkalapioon, ja sitten kantaa roskat ulos (tai kipata roskikseen, kannat ne kuitenkin jossain vaiheessa ulos).

Huonoa onnea voi kokeilla torjua myös pitämällä sopivaa amulettia mukanaan huonona päivänä:

Esineet ja Asiat Onnentuojina

Vaikka siis olen kertonut jo amuleteista yleisesti, tässä muutamia nimenomaan huonon onnen kääntämiseen tarkoitettuja esineitä ja juttuja:

-Tunnetuin onnentuojana pidetty esine lienee monelle Hevosenkenkä. Perinteisesti oven ylle ylössuin ripustettu hevosenkenkä pitää pahat henget loitolla, sekä onnen ja vaurauden talossa asukkaiden keskuudessa. Erityisen onnekas hevosenkenkä on, jos sen löytää tieltä. Alassuin ripustetusta hevosenkengästä onni valuu pois, eikä auta suuntaan tai toiseen. Jotkut uskovat alassuin ripustetun hevosenkengän aiheuttavan huonoa onnea ja köyhyyttä taloon.
-Toinen tunnettu onnentuoja on tietenkin klassinen jäniksenkäpälä (joka ei kuitenkaan ole niin onnekas sille jänikselle). Jäniksenkäpälä tuo hyvää onnea lähinnä metsämiehille ja eränkävijöille. Oikeaoppinen amulettikäpälä on aina jäniksen vasen takakäpälä; Jänis piti ampua täydenkuun alla hopealuodilla hautausmaalta ja pupupolon piti lisäksi olla kierosilmäinen. Aina tietenkin parempi jos kyseinen amulettijänis oli pyytäjänsä sadas saalis.
-Jos ovellesi ilmestyy virpojia Palmusunnuntain tienoilla, anna heidän virpoa sinulle hyvää lykkyä, ja ota palkkiota vastaan tarjottu vitsa vastaan. Säilytä virpomavitsa koko vuoden ajan, ja vauraus ja onni pysyy/lisääntyy kotonasi.
-Pihlajan palanen (esim. oksanpätkä,) mukana kannettuna on voimakas hyvän onnen tuoja. Pihlajanmarjoista tehdyt helmet puolestaan torjuvat huonoa onnea.
-Onnenraha on amuletti, jonka uskotaan tuovan kantajalleen vaurautta ja onnea. Ei ole olemassa "yhtä ja tiettyä" onnenrahatyyppiä, vaan onnenrahaksi voi vakiintua melkeinpä mikä kolikko tahansa. Yleisimmin onnenrahaksemme vakiintuu esim. erityiseltä ihmiseltä lahjaksi saatu, tai jossain erikoistilanteessa haltuumme joutunut kolikko joka vetää meitä puoleensa. Mainittakoon silti, että esim. kadulta löydettyjä kolikoita (etenkin, jos ne ovat kotimaasi käyttövaluuttaa) ei koskaan pitäisi hyysätä onnenrahoina, sillä niiden vaikutus on usein päinvastainen, ja köyhdyttävä.
-Mukana pidetty inkiväärinjuuri torjuu huonoa onnea ja pahoja vaikutteita.
-Olavinlinnan tuntumassa olevan "Musta Pässi" -patsaan kivesten koskettaminen tuo onnea.

-Sinistä pidetään yhtenä henkien mielivärinä. Koruissa siniset helmet ovat siis ehdoton pahan onnen torjuja.
-Korvarenkaat suojelevat kantajaansa pahoilta hengiltä ja riivaukselta. Korvakäytävän sijaan pahalainen menee läpi korvarenkaasta eikä pääse kehoon. Myös suurien korvakorujen lävi ajoittain vonkuva tuuli karkottaa äänellään sisään yrittävät pahalaiset. Erityisen onnekkaat korvakorut ovat jos ne ovat kultaiset.
-Pahojen henkien sanotaan myös kammoavan meteliä. Siispä kopisevat korot, kilisevät korut, yms. pitävät pahan tuojat loitolla.
-Kultainen, kengän muotoinen amulettikoru torjuu huonoa onnea.
-Parittomat/eripariset sukat, etenkin vahingossa puetut, tuovat onnea päivään.
-Jos kotoa lähdettäessä tulee nuohooja vastaan, tuo se erityisen hyvää onnea.
 
Herkuttelijalla Hyvä Onni?

Esineiden ja asioiden lisäksi hyvää onnea voi yrittää lisätä syömällä. Kyllä. Ja syömällä nimenomaan tiettyjä ruokia ja/tai ruoka-aineita. Erityisen tehokasta on syödä niitä tiettyinä tärkeinä juhlapäivinä.
Voit lukea juhlapäivistä ja niihin sopivista ruoista paremmin noista "Vuosiympyrä" -kategorioistani, mutta listaan tähän muutamia noin yleisesti:

Syntymäpäivät: Suklaa, pistaasipähkinät, Kirkasliemiset keitot (etenkin korealainen Miyok Guk), oikein pitkät nuudelit (long-livety-noodles) jotka syödään äänekkäästi ryystäen katkaisematta niitä, kokonaisena paistettu kala, keitetyt kananmunat, ja uudempana keksintönä tietenkin myös syntymäpäiväkakku ;)
Sadonkorjuujuhlat: Herneet, palottomat pavut, linssit, nauriit, omenat.. Yleensä kaikki pyöreät kasvikset ja hedelmät.
Talvipäivä/joulu: Valkoinen riisi (etenkin puurona), mantelit, sipuli, silli, valkeista jauhoista leivottu leipä ja pulla, läski/lihan rasva, ja yleensä valkoiset ruoat.
Vuodenvaihde: Amulettikakku, granaattiomenat, hunaja, kokonaisena paistettu kala, oikein pitkät nuudelit (long-livety-noodles) jotka syödään äänekkäästi ryystäen katkaisematta niitä, aprikoosit, linssit,  leijonanpää-lihapullat, ja silli.

Sadon ensimmäisestä viljasta, ja etenkin rukiista, valmistettua puuroa kutsutaan uutispuuroksi, jonka nauttimisen uskottiin säilyttävän vaurauden talossa ja onnen ihmisillä.
Myös neliapilan uskotaan toteuttavan toivomuksen, jos toivoo syödessään sen. Jotkut uskovat, että neliapilan syöminen säilyttää sen tuoman onnen paremmin kuin pelkkä talteen ottaminen.

Onnea Pelissä, Epäonnea Rakkaudessa?

Erilaisten rahapelien, urheilulajien vedonlyönnin ja sen sellaisten rahanhankintamahdollisuuksien ympärille on aikojen saatossa kehittynyt oma taikauskonsa, joka sisältää mitä erikoisempia ohjeita voiton varmistamiseksi. Listaan tähän muutamia omiin korviin tarttuneita niksejä, mutta turha tulla tuittuilemaan jos ne eivät omalla kohdalla toimikaan. Saattaahan sillä vastapelaajalla olla käytössään voimakkaammat konstit ;)

-Minkään pelin aikana ei saa laulaa, kerskailla, eikä lainata rahaa, niin epäonni ei pysty.
-Jos pöydässä on tuhkakuppi, on siihen laitettava kaksi tulitikkua ristiin. Se torjuu vastapelaajien hyvän tuurin.
-Pelureille/pelaajille Perjantai 13. on onnenpäivä.
-Pelissä onni suosii, jos istuimelle levittää nenäliinan, ja istuu sen päälle.
-Naisilla peliseurueessa on perinteisesti uskottu olevan pelionnen pilaava maine.

-Voittaakseen korttipelurin on istuttava pelipöydässä aina vakiotuolilla.
-Kääntääkseen pelionnen paremmaksi korttipelurin on vaihdettava pakkaa.
-Tai, edelliseen viitaten, on noustava ylös, kiertää pöytä kolmasti vastapäivän, ja istuttava uudelleen.
-Jos peluri halusi hyväksi kortinkäsittelijäksi, hänen oli Taikayönä mentävä kirkon rappusille ja syötävä Pataässä. Tämän jälkeen ei tarvinnut kuin puhaltaa korttiin, niin heti oli oikeat silmät. Paras kirkko tälle konstille kuuluu olevan Jämsässä sijaitseva Kuoreveden kirkko.

-Raha-arpa, lottorivi, tms. on aina valittava itse ettei toinen pääse vahingossakaan pilaamaan onnea.
-Kadulta löydetty kolikko pitää laittaa rahapelin, ettei se tuo huonoa onnea.
-Raha-arpa kannattaa raaputtaa onnenrahalla, tai muuten suuriarvoisella kolikolla epäonnen kumoamiseksi. Tätä voi tehostaa kastamalla kolikon lähdeveteen, ja puhaltamalla kolikkoon 3 kertaa ennen raaputtelua..
-Voittoarpa valitaan varmimmin koirannahkarukkaset kädessä.

Niksillä Onni Omaksi:

Mikäli tarvitset pikaista onnen kääntäjää avuksesi esim. työhaastatteluun tai treffeille, sujauta tapahtuman ajaksi lompakkoosi tarvettasi vastaava tarokki-ässä:

Maljaässä auttaa sosiaalisissa tilanteissa, etenkin rakkaus-, lempi-, ja ystävyysasioissa.
Sauvaässä innoittaa työasioissa, projekteissa ja, yhteisissä hankkeissa.
Kolikkoässä auttaa kaikenlaisissa raha-asioissa.
Miekkaässä vahvistaa sosiaalisia kykyjä ja tuo sinut esiin. Kortti auttaa kääntämään hankalat tilanteet voitokkaiksi.

Kun olet "selvinnyt koettelemuksestasi" kotiin asti, sujauta käyttämäsi kortti takaisin pakkaansa.

Onni myötä kaikille lukijoilleni ;)

Ei kommentteja: