torstai 22. syyskuuta 2011

Papujen idätys kotona

Eli näin valmistat ituja.. Idut on helppo idättää kotioloissa, ilman erityisiä idätyslaitteita ja vipstaakeja, joilla houkutellaan maksavaa asiakasta. Itämisen merkit näkyvät, vähän lajista riippuen itävät 1-2 päivässä, ja 3-4 päivässä sinulla on syötäviä ituja.

Tarvitset:
Kupillisen (n.1 dl) Papuja
Siivilän
Laakeahkon kulhon
Lautasen

( Mung-papuja lasissa)

1. Huuhtele pavut lävikössä. Kaada pavut kulhoon ja laske niiden päälle kylmää vettä niin että ne peittyvät. Jätä pavut vedessä yöksi huoneenlämpöön.
2. Seuraavana päivänä papujen pitäisi olla jo vähän turvonneita, ja ensimmäiset itämisen merkit voivat olla havaittavissa. Mikäli vedessä uiskentelee kuorenkappaleita, poimi ne pois. Kaada pavut takaisin lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä.
3. Laita pavut lävikössä kulhoon. Voit tarvittaessa laskea kulhoon vähän vettä, ei kuitenkaan niin että pavut uivat vedessä. Laita lävikön päälle lautanen, ja jätä tekeytymään rauhalliseen, hämärään paikkaan. Huuhtele pavut lävikössä silloin tällöin kylmällä vedellä.
4. Seuraavana päivänä sinulla pitäisi olla selvästi tunnistettavia ituja. Ne kelpaavat jo syötäviksi, mutta parhaita ovat toki vähän isommat, parin päivän ikäiset idut. Toista siis kohta 3.
5. Kun idut ovat sopivan kokoisia, ne ovat valmiita syötäväksi sellaisenaan, lisukkeena, tai salaatissa :)

Huom:
-Paras lävikkö on isosilmäinen ja hengittävä, josta pavut eivät kuitenkaan mahdu läpi.
Kun pavut itävät, ituset työntyvät ulos siivilän rei'istä. Tällöin pienisilmäinen siivilä voi rikkoa idut huuhdeltaessa.
-Lautanen voi olla yhtä hyvin puuta kuin muovia. Myös pöytätabletti tai rottinkitarjotin/levy käy tähän. Lautasen tulisi olla lävikön halkaisijaa isompi, eli pavut eivät saa peittyä tiiviisti. On tärkeää että pavut pysyvät kosteina ja saavat happea. Ilmaa papuja siis aika ajoin "huljuttelemalla" niitä kastelun lomassa. Muuten pavut voivat homehtua, ja joudut heittämään ne pois.
-Jos sinulla ei ole siivilää, käytä esim. leivinpaperilla tai pyyhkeellä vuorattua koria (vaihda vuoraus pävittäin) tai kahta laakeaa lautasta, jolle kaadat pavut vuoron perään huuhtelun lomassa.
-Kuoret irtoilevat pavuista aina huuhdeltaessa, voit nyppiä ne pois.
-Idut ovat tunnetusti kelmeitä, mutta niihin kehittyy lehtivihreää jos ne saavat valoa itämisensä aikana.

Parhaiten kotona idätettäviksi sopivat vihreät linssit, mungpavut tai adukipavut, mutta myös muita lajikkeita voi kokeilla. Harjoitus tekee idättäjän :)

Ei kommentteja: