maanantai 10. kesäkuuta 2013

Vegeliemi Kahdella Tavalla

Maukas vegeliemi aasialaistyylisiin ruokiin syntyy helposti pienellä vaivalla. Ohjeesta tulee vajaa 1 l valmista lientä, mutta määrät on helppo tuplata:

1 Porkkana
1 Palsternakka
15 cm Purjoa
50-100g Juuriselleriä
Yrttinippu halutessasi (lue eteenpäin)
2 1/2 l Kylmää vettä

(Valmis, 1 1/2 h keitetty liemi jäähtymässä kulhossa. Taustalla lientä varten keitetyt kasvikset)

-Perkaa ja paloittele vihannekset karkeasti, viipaloi sienet
-Mittaa vesi kattilaan, lisää kaikki ainekset ja kuumenna kiehuvaksi
-Hauduttele 1-1 1/2 h, riippuen siitä, kuinka vahvaa lientä haluat. Kuori pois keittämisen aikana pinnalle nouseva kettu
-Lopuksi siivilöi valmis liemi.

*Lisää halutessasi erilaisia juureksia tai muita kasviksia, kuten lanttua, naurista, selleriä, sipulia, kerä-, tai kyssäkaalia, vuohenputkea tai punajuurta. Muistuttaisin kuitenkin, että punajuuriliemestä tulee hyvin punaista, eikä se sovi käytettäväksi ruoissa joiden värin haluat pysyvän ennallaan..
Voit lisätä liemeen myös mausteita halutessasi, kokeile esim. muutamaa pippuria(esim. musta-, valko-, viher-, rosee-, tai maustepippuria), yrttinippua, laakerinlehteä, tai paria valkosipulinkynttä. Suolaa ei tarvitse lisätä, kun sitä kuitenkin aina kuuluu lisätä k.o. ruokaan, johon aiot lientä käyttää.

Yrttinippu:
Valitse muutama oksa aromaattisia tuoreyrttejä, tai kuivamausteita, vähän sen ruoan mukaan, johon aiot liemen käyttää, ja sido ne yhteen puuvillanarulla. Lisää nippu kiehumaan liemeen mausteeksi. Sopivia yrttejä ovat esim:

Perus: Persilja, Timjami, Lipstikka, Kirveli, Tilli, Laakerinlehti, Sellerinlehti
Välimerellisesti: Basilika, Rosmariini, Minttu, Mäkimeirami, Laakerinlehti
Eurooppalaisittain: Persilja, Kynteli, Meirami, Salvia, Sitruunamelissa
Itäeurooppalaisittain: Juuripersilja, Rakuuna, Iisoppi, Timjami, Valkosipuli, Sitruunankuori
Itämaisittain: Korianteri, Minttu, Kanelibasilika, Sitruunaruoho, Kaneli, Inkivääri

Valitse vaan makuusi sopivimmat :)

Aasialaistyylinen Vegeliemi:

1 Porkkana
2 Sellerinvartta
1 Kevätsipuli varsineen
100g Kaalia
3 Liotettua siitakesientä +Liotusvesi
4 Viipaletta inkivääriä
2 Valkosipulinkynttä
2 1/2 l Kylmää vettä

-Perkaa ja paloittele vihannekset karkeasti, ja viipaloi sienet
-Valmista liemi edellä annetun ohjeen mukaisesti.

*Jos haluat miedompaa lientä, käytä puolet vähemmän inkivääriä ja valkosipulia, tai jätä ne kokonaan pois. Jos taas mausteisempaa, lisää mukaan esim. Tähtianista, kuivattua inkiväärinjuurta, kokonaisia musta-, tai valkopippureita, appelsiininkuorta, tai tuoretta tai kuivattua chilipalkoa.
Kiinalaistyylisiin liemiin sopivat hyvin myös Huang Qi (Mongolian kurjenherneen juuri), Dang gui (Kiinan karhunputken juuri), Dang shen (Kiinan peikonkellon juuri), Kuivatut punaiset taatelit, Goji-marjat, Kuivatut tiikerililjan nuput, Ginseng, ja kuivattu Valkohytykkä eli hopeakorva eli hopeasieni.
Huom: Koska monet edeltävässä kappaleessa mainituista yrteistä ovat myös rohdoskasveja, kannattaa kiinnittää huomiota niiden ominaisuuksiin ennenkuin niillä alkaa höystää liemiään.

(Aasialaisen liemen kasvikset ja sienet tuoreeltaan kattilassa)

*Jos et heti käytä kaikkea lientä, voit hyvin jäähdyttää ja pakastaa sen, esim. rasioissa tai minigrip-pusseissa.

Liemestä pois siivilöityjä, keitettyjä kasviksia ja sieniä ei tarvitse heittää pois, vaan voit jäähdyttää ja pakastaa ne, ja käyttää myöhemmin vaikka (sose)keitossa, tai uunivuoan seassa. Voit myös maustaa ne kevyesti soijalla tai ponzulla, ja nauttia nuudelien tai keitetyn riisin kera, tai vaikka nuudelikeitossa. Nuudelikeittoon kasviksia ei tietenkään enää tarvitse keittää, riittää, kun lisäät ne keittoon kypsennyksen lopuksi niin, että ne ehtivät lämmetä sopiviksi. Samalla kuuma nuudeliliemi jäähtyy syömäkuntoon :)
Japanilaisesta Dashi-liemestä voit lukea seuraavasta linkistä:
Dashi-Liemi

Ei kommentteja: