maanantai 11. marraskuuta 2013

Su Mi Yuba Tang

Tämä herkullinen soppa on mitä parhain tapa kierrättää tofutikkupussin murut :)

1 l Hyvää kasvislientä
200g Makeaa maissia (säilyke tai pakaste)
1 dl Tofutikkumuruja
2-3 Viipaletta Tuoretta inkivääriä
Tilkka Soijaa
Suolaa ja sokeria
1 Kevätsipuli
Seesamiöljyä
 
Suuruste:
3/4 dl Kylmää vettä
2 rkl Maissitärkkelysjauhoa

-Laita tofutikkumurut likoamaan 1/2-1h ennen ruoanlaittoa, tai jo edellisenä iltana jääkaappiin
-Hienonna kevätsipuli valkoinen ja vihreä osa erikseen
-Mittaa liemi kattilaan, ja lisää 1/2 tl suolaa ja maissi. Kuumenna kunnes liemi alkaa höyrytä, ja nosta levyltä
-Aja maissi tasaiseksi sauvasekoittimella. Ei tosin haittaa, vaikka joukkoon jäisikin ehjiä jyviä
-Nosta kattila takaisin levylle, ja lisää inkivääri ja kevätsipulin valkoinen osa
-Kiehauta liemi, ja vähennä lämpöä että keitto kiehuu hiljalleen
-Lisää tofutikkumurut, ja keittele about 10 minuuttia, kuori kettu pois keiton kiehuessa
-Tarkista maku, mausta maun mukaan soijalla, suolalla ja sokerilla. Muista, että keiton kuuluu olla ennemmin vähän makeaa, kuin liian suolaista. Soijatilkkanen pyöristää makuja
-Lopuksi sekoita joukkoon suuruste, ja sekoittele kunnes keitto vähän sakenee
-Nosta valmis keitto levyltä, ja lisää liemeen tilkka seesamiöljyä. Sekoita
-Koristele keittokupillinen hienonnetulla kevätsipulisilpulla, ja tarjoile keitetyn riisin kera.

*Jos haluat vähän mausteisempaa keittoa, lisää ripaus valkopippuria.
Kiinalainen, makea maissikeitto kehittyi alunperin Amerikassa Kantonin kiinalaisten siirtolaisten keskuudessa, ja alunperin keittoon on käytetty amerikkalaisten makeaa Creamed Corn -maissisäilykettä. Jos sitä ei ole käsillä, myös tavallinen, makea pakastemaissi sopii tähän ;) Perinteisesti keittoon laitetaan lisäksi kananmunaa, kanaa tai rapuja, mutta itse tottakai korvaan ne tofulla, ja jätän kananmunat kokonaan pois. Ruoan resepti vaihtelee muutenkin alueittain, esim. joskus keittoon saatetaan lisätä myös herkkusieniä tai porkkanaa. Jos käytät porkkanaa, lisää n.10 senttiä porkkanaa hienonnettuna keittoon maissin keralla, ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Jos käytät sieniä, perkaa ja viipaloi/paloittele 4-6 herkkusientä, ja lisää ne keittoon tofutikkumurujen keralla.
Jos sinulla ei ole tofutikkujen muruja, laita 1 tofutikku pussiin, ja murustele tikku esim. kaulimella tai kattilanpohjalla rouheeksi.

Ei kommentteja: