torstai 17. joulukuuta 2015

Talvipäivän Kasveja

Otsikko voi kuulostaa hieman absurdilta, sillä eihän mikään talvikautena kasva, vai?
No ei ehkä kasva kuten kasvukausina, mutta luonnossa on silti paljon kasveja talvellakin, joko uinuvina hangen alla, tai kuivuneina rankoina sen päällä, ja mm. kasvihuoneet ja marketit tarjoavat kylmien kausien läpi erilaisia koristekukkia ja -asetelmia mm. Talvipäiväksi ja joulunajaksi. Kun kerran vuoden valoisimman yön (Kesäpäivä) maagiset kukat tuli jo käsiteltyä, ja olen tarinoinut myös Jakoajan kasveista, niin ajattelin kirjoittaa jotain myös vuoden pimeimmän yön magiaan sopivista kasveista. Mainittakoon, että kaikki listassani esiintyvät kasvit eivät ole kukkakasveja, tai edes kokonaisia kasveja, eivätkä varsinaisesti välttämättä edes kasvikuntaan kuuluvia, mutta kaikki esitellyistä ovat yhtä kaikki täydellisen sopivia Talvipäivään :)

Kesäpäivästä poiketen moni Talvipäivän kasvi on maskuliinen, ja yhdistetty maan tai tulen elementtiin. Talvipäiväviikon alla Valkoinen ja Musta ovat voimavärejä, sillä valkoinen symboloi Talvipäivän tienoilla kuolemaa ja Alisen maailmaa. Musta puolestaan on muutoksen ja tasapainon väri, jolla on myös suojauduttu pahantahtoisilta olennoilta ja -loitsuilta.
Monista näistä kasveista olen jo aiemmin kirjoittanut kattavammin, joten niiden kohdalle laitan myös sivunsisäiset linkit. Muista kerron suppeammin, vain niiden aiheeseen sopivat maagiset ominaisuudet ja Talvipäiväfolkloren huomioiden.

Aaloe (Aloe Vera) - Aloe on Feminiininen, Kuuhun ja veden elementtiin yhdistetty kasvi. Aaloe sopii loistavasti Talvipäivän taikoihin kaikille Aliseenpäin suuntautuneille. Monet Alisen olennot pitävät Aaloen tuoksusta, ja kasvin sanotaan myös houkuttelevan ihmissusia. Toisaalta taas, Aaloe karkottaa vainajia, tai ainakin auttaa heitä nukkumaan paremmin. Monissa lämpimimmissä maissa Aaloeta onkin istutettu myös haudoille, tuomaan rauhaa vainajille.
Maagisesti Aaloe sopii hyvin päätöksentekoon, ja omaan vastuuseen. Aloe antaa rohkeutta ja rehellisyyttä, ja auttaa näkemään asiat sellaisina kuin ne todella ovat.

Joulupuu (Arbor Natalicia) - Tämä ei ole erillinen puulajinsa, vaan pelkästään Talvijuhlassa käytettävä koriste. Joulupuu/Talvipäiväpuu on yleensä havupuu, ja liitetään ikivihreänä näin ollen mm. kuolemattomuuteen. Koska korea puu on monille tärkeä osa talvijuhlaa, kerää se itseensä väistämättä kaikenlaista positiivista energiaa Alisen olentojen pelossa yhdessä pysyttelevästä perheryhmästä. Mikäli käytössäsi on oma liiteri, tms. varasto jossa säilöä klapia, ei juhlapuuta tarvitse heittää kylmästi pois juhlan jälkeen, vaan se kannattaa pätkiä hella/nuotiopuuksi, ja käyttää vuoden mittaan tärkeissä juhlissa sun muissa. Esim. Vuoden valoisan ajan Juhannussauna on hyvä lämmittää vuoden pimeän ajan positiivisella puulla :) Juhlava puu sopii poltettavaksi myös erilaisten lemmen/hedelmällisyystaikojen juhlavissa tulissa, etenkin, kun haluat tueksesi lämmintä perhe-energiaa ja lähimmäistesi tukea.

Jouluruusut (Helleborus) - Jouluruusut ovat Feminiinisiä, Saturnusplaneettaan, Kuuhun, ja Vesielementtiin yhsistettyjä kasveja. Jouluruusu on myös vahvasti talven kukka, sillä moni lajeista kukkii talvella tai keväällä. Siinä missä kauniit Leinikkikasvien (Ranunculaceae) heimoon kuuluvat Jouluruusut ovat herättäneet ihailua ulkonäöllään, niillä on myös vahva yhteytensä erilaisiin tuonpuoleisiin, kuten kristittyjen Helvettiin. Talvipäivään sopivin, ja maagisesti voimakkain on Vaaleajouluruusu (H. Niger), joka sopii hyvin mm. alttarikoristeeksi, ja potpurri-, ja amulettipussiin. Jouluruusujen jemmaamisen, esim. taskuihin, on mainittu auttavan kantajaansa muuttumaan näkymättömiksi. Jouluruusu sopii hyvin meditointiin ja hiljaisuuteen, ja se auttaa tarkastelemaan omaa tietoisuutta. Kasvi sopii myös eläinmagiaan, mm. suojelemaan ja siunaamaan, sekä työskentelyyn toteemieläinten kanssa. Talvipäivänä jouluruusu on myös hyvä negatiivisiin taiantekoihin, kuten kirouksiin ja pilaamiseen. Jouluruusua on saatavina myös suitsukeena, mutta tuoksu on tällöin keinotekoista, sillä myös poltettuna Jouluruususavu on myrkyllistä (lue eteenpäin).
Huom: Kaikki Jouluruusut ovat hyvin myrkyllisiä, ja niiden myrkyt muistuttavat Sormustinkukkien myrkkyjä. Myrkytysoireisiin kuuluvat mm. kielen ja nielun turpoaminen ja aristus, huimaus, korvien soiminen, disorientaatio (=keskittymiskyvyn puutteeseen liittyvä sekavuus), ahdistus, lisääntynyt tarve juoda, sydänoireet, pahoinvointi/oksentelu, vatsakivut ja ripuli. Muista pestä kätesi huolellisesti käsiteltyäsi kasvinosia.

Jäkälä (Lichenes) - Mainittakoon ensin, että jäkälät eivät ole kasveja, vaan sienen (Fungi) ja levän (Algae) symbioosin muodostamia eliöitä, mutta lisään ne silti tähän listalle, koska, no, mihin muuallekaan laittaisin pari riviä jäkälistä? Lisäksi jäkälät, jos mitkä, edustavat kuolemattomuutta, tai todella pitkää ikää. Jäkälät ovat maskuliinisia, Kuuhun, Neptunus-planeettaan, ja maan ja veden elementtiin yhdistettyjä.. öö, olentoja. Talvipäivään parhaiten sopivat tietenkin valkoiset torvijäkälät (Cladonia), etenkin poronjäkälä (C. Rangiferina). Poronjäkälää voi lisätä esim. teehen, tai kakkustaikinaan.
Huom: Poronjäkälän kerääminen kaupallisiin tarkotuksiin on kielletty. Samasta syystä en suosittele poronjäkälätuppojen keräämistä myöskään alttarikoristeiksi.

Kaneli (Cinnamomum) - Kaneli on maskuliininen, Aurinkoon ja tulielementtiin yhdistetty kasvi, jolla on yhteytensä Aliseen ja Vainajalaan, rauhan ja tasapainon kasvina. Jos käyt tervehtimässä rakkaitasi hautausmailla, on kohteliasta jättää heille vähän kanelia. Kaneli sopii hyvin vauraustaikoihin, suojelukseen ja karkotukseen. Toisaalta, jotkin pikku pirulaiset pitävät kanelin tuoksusta, mutta ne voi pitää suopeana tarjoamalla niille vähän kanelia, laita esim. ulos jokin pikku tarjoilukippo jossa on kanelia.

Koiranheisipuu (Viburnum Opulus) - Feminininen ja silti sukupuoleton, Maan ja Ilman elementteihin yhdistetty Heisipuu oli Druideille nimeltään Peith, ja he assosioivat kasvin mm. Samhainiin ja wanhaan Talvipäivään. Koiranheisipuu ei näin talvikautena kenties hemaise vehreydellään, mutta esim. sen pudonneista oksista voi solmia amuletin, tai käyttää oksia alttarikoristeena, etenkin, jos olet kallellasi Druidismiin.

Kuusi (Picea Abies) - Kuusi on maskuliinen, vanhusaspektin puu, joka liittyy sekä maan, ilman, että tulen elementtiin. Kuusi yhdistää Ylisen, Keskisen ja Alisen maailman syvälle maan poveen ulottuvilla juurillaan, sekä korkealle taivaisiin kurottuvalla latvallaan. Kuusi on Alisen yhteyksistään tunnetuin karsikoista; Karsikkokuusia karsittiin vainajien mukaan, ja haudoille viedään nykyisinkin havuja koristeeksi. Kuusi sopii parhaiten vanhempien, yli viisikymppisten ihmisten Talvipäivätaikoihin, mutta myös nuoremmat voivat kokeilla sitä. Esimerkiksi saunan voi Talvipäivänä lämmittää viisaalla kuusipuulla. Suitsukkeena kuusi on vahvasti suojeleva, ja Talvipäivänä kuusi suojelee taikojaa vainajilta, ja negatiivisilta energioilta. Kuusen voi yhdistää myös Daeg -riimun energiaan.
Katso myös "Kävyt".

Kävyt (Conus) - Kävyt ovat Marsiin ja Venukseen, sekä tulen ja ilman elementtiin yhdistettyjä asioita, vain osia havupuista. Poikkeuksena kuitenkin leppä, joka myös tekee käpyjä. Symboliikaltaan käpy on hyvin samanlainen kuin muna; Kovan kuoren verhoama, elämää sisältävä astia. Kuitenkin, feminiinisestä munasta poiketen käpy on laadultaan maskuliininen. Kävyt symboloivat uudistumista ja aloittamista, mutta myös viisautta säilyttää ja oppia. Kävyt sopivat loistavasti mm. hedelmällisyystaikoihin, rakkauteen, opiskeluun ja vaurauteen.
Kävyt ovat mitä mainioimpia alttari-, ja joulupuun koristeita, ja voit löytää niitä itsekin, kävellessäsi metsässä, senkun poimit mukaasi. Suitsukkeena/nuotiossa kävyt puhdistavat tehokkaasti ympäristönsä negatiivisista energioista, sekä heijastavat pahoja taikoja takaisin lähettäjäänsä. Käpyjä voi laittaa muutaman myös Talvipäivän löylyveteen likoamaan. Ole kuitenkin varovainen ettet heitä käpyjä kiukaalle, tai ne palavat. Taiantekoja voi spesifioida edelleen sen mukaan, käytätkö kuusen-, vai männynkäpyjä. Lepän kävyt sopivatkin parhaiten kaikkien Aliseenpäin suuntautuneiden taikoihin, erityisesti naisille. Kuusi sopii molemmille sukupuolille, ja mänty, Ukko ylijumalan puuna erityisesti miehille. Talvipäivän kävyt voit myöhemmin palauttaa takaisin luontoon.

Marjakuusi (Taxus) -  Marjakuusi on maskuliininen, ilman ja tulen elementtejä edustava puu. Marjakuusi yhdistyy vahvasti kuolemaan ja Aliseen, mutta Talvipäivänä, ironista kyllä, se sopii parhaiten Yliseen suuntautuneiden Talvipäivärituaaleihin ja -taikoihin. Marjakuusen avulla voi yrittää tavoittaa edesmenneitä sukulaisia ja esi-isiä, ja myös puhdistaa rituaalitilaa ja karkottaa ei-toivottuja henkiolentoja. Marjakuusen oksat tai pieni kippo neulasia tai marjoja sopivat loistavasti alttarikoristeiksi. Marjakuusen oksa tyynyn alla auttaa tuomaan enneunia. Marjakuusella on myös oma nimikkoriimu; Eoh, mutta se yhdistetään myös Ansuz:iin Eolh:iin, Hagalaz:iin, sekä mystiseen Wyrd -riimuun. Itselle sopivimman riimumerkin voi valita rituaalin mukaan. Oghamissa Marjakuusi on nimeltään Ioho.
Huom: Kasvi on myrkyllinen.

Misteli (Viscum Album) - Misteli ei ole kovin suomalainen kasvi, mutta Orjanlaakerin tavoin se on muinainen, pakanallinen ja Talvipäivään yhdistetty kasvi joka liitetään vahvasti suojelukseen, karkotukseen, kuolemattomuuteen ja rakkauteen. Maagisesti misteli on maskuliininen, ilman elementtiin yhdistetty kasvi, jossa yhdistyvät Auringon ja Jupiterin planeettaenergiat. Ikivihreä kasvi antaa elämää kuoleman keskelle. Misteli sopii hyvin karkotus, ja parannustaikoihin, rahaan, vaurauteen ja mm. miesten kauneustaikoihin ;) Oghamissa Misteli jakaa paikkansa Kanervan (Ur) kanssa.
Huom: Kasvi on Myrkyllinen. Mistelimyrkytys viittaa yleensä siihen, että kasvinosia on nielty, jolloin kannattaa ottaa yhteys myrkytystietokeskukseen.

Muratti (Hedera) - Muratti on feminiininen, Kuuhun, Saturnus-planeettaan, Veden ja Ilman elementtiin yhdistetty kasvi. Muratti on näin suomalaisittain hieman eksoottisempi tuttavuus, mutta sopii Talvipäivään todella hyvin. Muratti, ja etenkin Varjomuratti (H. Helix) on etenkin naisten taiantekoihin sopiva kasvi. Muratti on suojeleva kasvi, joka sopii hyvin esim. pieniin kukka-asetelmiin. Muratti sopii myös vauraus- ja hedelmällisyystaikoihin, ja parantamiseen.
Huom: Varjomuratti, samoin kuin muutkin murattilajit, on myrkyllinen. Iho-oireisiin kuuluu mm. kutina polttelu ja kirvely. Jos kasvia on nielty, murattimyrkytyksen oireita ovat mm. Ihottuma, huimaus, humalatilaa muistuttava sekavuus/tokkura/hourailu, vatsakivut, kouristelu, sekä hallusinaatiot.

Mänty (Pinus Sylvestris) - Mänty on maskuliininen puu, joka yhdistetään ilman elementtiin. Mänty on myös talven puu, joka edustaa pitkäikäisyyttä, viisautta ja kuolemattomuutta. Mänty on vahvasti karkoittava ja suojeva puu joka sopii erinomaisesti niin suitsukkeisiin kuin kokkoihin. Mänty, ja varsinkin sen kävyt sopivat loistavasti hedelmällisyytaikoihin. Talvipäivänä mänty sopii parhaiten miesten taikoihin. Mänty yhdistetään myös Kenaz-riimumerkkiin.
Katso myös "Kävyt".

Orjanlaakeri eli Piikkipaatsama (Ilex Aquifolium) - Orjanlaakeri on maskuliininen, Mars-planeettaan ja tulielementtiin yhdistetty kasvi. Tämä ei ole kotimainen kasvimme, mutta sillä on vahvat, Talvipäivään liittyvät pakanajuuret. Orjanlaakeri edustaa kelttiläistä Orjanlaakerikuningas -nimistä jumalaa, joka edusti pimeyttä ja kuolemaa. Hänen vastapainonsa oli vuoden valoisaa aikaa hallitseva Tammikuningas. Orjanlaakeri oli kelteille ja druideille pyhä puu, joka mm. karkotti pahan, etenkin, jos kasvi versosi omasta pihasta. Orjanlaakeri on ennen kaikkea miesten puu, jonka lehtiä ja marjoja on kannettu amuletteina korostamaan maskuliinisuutta, antamaan vahvuuksia, ja jopa kohottamaan mieskuntoa. Alttarikoristeena orjanlaakeri voi auttaa houkuttelemaan rakkautta. Orjanlaakerilla on paikkansa myös Oghamissa, jossa sen nimi on Tinne.
Huom: Orjanlaakerit sisältävät alkaloideja, jotka voivat aiheuttaa herkimmille yliherkkyys-, tai allergiaoireita, eikä kasvia pitäisi koskaan nauttia sisäisesti ellet varmasti tiedä mikä laji tarkalleen on kyseessä. Orjanlaakerimyrkytys aiheuttaa vatsavaivoja, ripulia ja pahoinvointia. Vaarallisin kasvi on eläimille.

Pihlajanmarjat (Bacae Sorbus) - Pihlaja on maskuliininen, ilman elementtiin ja aurinkoon yhdistetty puu, mutta sen marjoissa on myös feminiininen aspekti ja niiden punainen väri ja vahva maku liittää ne tulielementtiin. Pihlajanmarjat ovat aina olleet tärkeä C-vitamiinin lähde hedelmättömän talven keskellä kamppaileville ihmisille. Pihlaja on puhdistava ja suojeleva, ja esim. pihlajavitsoilla huiskimalla on hyvä puhdistaa rituaalialue, samoin kuin oma energiakenttä. Oghamista Pihlaja löytyy nimellä Luis.
Pihlajanmarjoja voi laittaa esimerkiksi puhdistavaan kylpyyn, tai teehen.

Puolukka (Vaccinium Vitis-idaea) - Puolukka on maskuliininen, Marsiin, kuuhun, ja tulen ja veden elementtiin yhdistetty kasvi. Puolukka on ikivihreä varpu, jonka marjat tarjoavat talven nukkuvassa metsässäkin tärkeitä vitamiineja etsijöille; Kypsiä, syötäviä marjoja voi löytää lumen alta. Puolukka symboloi pitkää ikää, kuolemattomuutta, selviytymistä, ja rohkeutta. Amulettipussiin, tms. kannattaa livauttaa muutama kuivattu puolukka suojelemaan pahantahtoisilta taioilta. Puolukanlehtipotpurri tyynyn alla auttaa näkemään enneunia.

Talventörröttäjät (Eri lajeja) - Talventörröttäjät ovat ruohovartisia kasveja, joiden varsi on niin jäykkä, etteivät ne kukittuaan lakastu, vaan jäävät tököttämään pystyyn kasvusijoilleen ja odottavat talvea, yleensä päästäkseen siementämään. Siksi törröttäjät näkyvät kauniisti lumen alta.
Talventörröttäjät ovat kuolleita, mutta niissä on silti elämää; Ne siementävät talvella, varistaen siemenensä hangelle, josta mm. tuulet ja linnut kuljettavat ne uusille kasvupaikoille. Talventörröttäjiä on eri lajeja, ja ne kaikki symboloivat talvisessa tilassaan kuolemaa ja uusiutumista. Myös Alisen olennot pitävät niiden ulkonäöstä, joten niitä voi kerää esim. alttarikoristeeksi vaikka maljakkoon. Talventörröttäjät sopivat myös hyvin talvisiin lumous-, ja kauneustaikoihin.

*Eri kuun vaiheet, samoin kuin kuun asema eläinradalla on myös hyvä huomioida, etenkin, jos tavoittelet taianteossasi jotain tiettyä tulosta.

Ei kommentteja: