Gomoku kuuluu Chirashi-susheihin, ja muistuttaa risottoa tai salaattia. Gomoku on helppo valmistettava ihan kotioloissakin, sillä täytteet vain sekoitetaan kevyesti
riisin sekaan, tai sirotellaan "huolimattomasti" riisin päälle. "Gomoku" tarkoittaa "Viittä sorttia", ja Gomoku-sushi sisältääkin usein
viittä täytettä. Alueittain Gomoku-sushi tunnetaan myös Barasushina. Bara tarkoittaa "siroteltua" tai "levitettyä".
(Gomoku Avokadosta, haudutetuista Siitakesienistä, keitetystä Porkkanasta, Säilötystä retikasta ja Tuorekurkusta. Koristeena mustia, paahdettuja Seesaminsiemeniä ja Kizami Noria)
Tarvitaan:
Keitettyä riisiä
Sushietikkaa
Täytteitä, kuten:
Avokadoa
Tuorekurkkua
Sokeriherneitä
Ituja
Säilöttyä retikkaa
Mizunaa
Lootuksenjuurta
Juureksia
Sieniä
Tofua
Koristeeksi, esim:
Norihiutaleita
Kizami-noria
Krassia
Rucolaa
Mizunaa
Veripeippiä
Herneitä
Ruohosipulia
Tuoretta, raastettua retikkaa (liota hetki kylmässä vedessä ennen käyttöä)
Juureskuvioita
Paahdettuja seesaminsiemeniä
Etikoituja kasviksia
Lisäksi:
Sushisoijaa
Garia
Wasabia
-Kiillota riisi tähän hyvin, ettei se paakkuunnu kovin paljoa. Irtonaiset jyvät on helpompi sekoittaa täytteisiin
-Valitse siis viisi mieleistäsi täytettä, tuoreita, sekä kypsennettäviä sekaisin
-Esikäsittele/kypsennä täytteet tarpeen mukaan ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi
-Lusikoi vähän riisiä annoskulhoon, ja sirottele päälle vähän täytteitä. Lisää riisiä, ja vähän täytteitä kunnes annos on sopivan kokoinen, ja sekoita annos kevyesti niin että koostumus jää ilmavaksi
-Lopuksi
Chirashiannos koristellaan kevyesti. Vaikka noilla ehdotelmalistoillani
esiintyykin samoja aineksia niin
täytteissä kuin koristeissa, älä valitse samaa ainesta sushiisi kahta
kertaa. Eli, jos laitoit jo täytteeksi tuorekurkkua, älä koristele
annostasi kurkkunauhoilla
-Tarjoile valmis Gomoku wasabin ja Garin kera. Sushisoija on myös sopiva, ja klassinen sushilisuke, mutta ei kuitenkaan tässä välttämätön.
*Valitessasi täytteitä ja koristeita, yritä välttää toistoa; Eli, jos laitoit jo sokeriherneitä täytteeksi, on turha koristella annosta enää herneillä. Muiden Chirashien tavoin Gomoku syödään aina puikoilla, ei sormin. Gomoku on siitä
erikoinen, että se sisältää usein muista sushilajeista poiketen kypsennettyjä
aineksia. Etenkin vegeprotskut, merenelävät tai lihat usein kypsennetään Gomokuun. Gunkanin
lisäksi tämä on myös niitä harvoja sushilajeja, jossa voi tarjoilla
myös mätiä. Gomoku tarjoillaan perinteisesti laakealta lautaselta, tai
kulhosta, kuten salaatti. Joskus valmis gomoku pirskotetaan kevyesti
soijalla, jolloin soijaa ei tarjoilla enää erikseen lisukkeena.
Monissa
nykyversioissa garia käytetään Chirashien, ja etenkin Gomokun
täytteenä. Modernissa japanilaisessa keittiössä Gomokusta onkin
kehittymässä hyvää vauhtia riisisalaatti. Joskus nykygomokulle, kuin salaatille,
valmistetaan oma kastike sushisoijaa, miriniä ja wasabia yhdistelemällä.
Kastikkeeseen voidaan joskus lisätä myös öljyä tai se voi olla
majoneesipohjainen. Myös wasabimajoneesia katetaan usein nykygomokun
lisukkeeksi o_O
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti