tiistai 12. helmikuuta 2013

Inari-sushi

Ohjeesta syntyy 12 palaa.

Tarvitaan:
Annos sushiriisiä
1/2 annosta dashia
1 pkt Abura- tai Inari-agea (6 kokonaista tai 12 puolikasta)

Lisukkeiksi:
Sushisoijaa tai japanilaista soijakastiketta
Wasabitahnaa
Garia

(Inari-sushia lautasella. Taustalla näkyy hieman garia kipossa. Lautasen keskelle kuuluisi wasabi-kippo, mutta se nyt jäi kuvasta pois..)

-Abura-age on yleensä hyvin rasvaista, joten jos käytät Abura-agea, kiehauta tofulevyt ensin kattilassa suolattomassa vedessä, huuhtele hyvin, ja puristele palat kuiviksi pesusienen tapaan.
-Mikäli tofulevyt ovat kokonaisia, leikkaa ne puoliksi. Valmiiksi puolitetuissa on kyllä leikkauspinta näkyvillä
-Sushiin käytettävät tofulevyt voi valmistaa kahdella tavalla. Paistettu Inari on perinteisempi tapa valmistaa tätä sushia, mutta miedomman ja kevyemmän version saat keittämällä.

Paistettu Inari Inari-Agesta:
-Leikkaa pehmeät Inari-age levyt puoliksi
-Laita tofupalat pannulle, ja kaada tofupakkauksessa mukana ollut neste pannulle
-Lisää 1-2 dl dashia, niin että tofuilla on nestettä mutta ne eivät peity
-Kuumenna liemi, ja hauduta tofuja miedolla lämmöllä kunnes dashi haihtuu, valuta ja nosta jäähtymään
-Mikäli lientä jää kummassakaan tapauksessa yli, sen voi vaikka pakastaa, ja käyttää uudelleen kun seuraavan kerran valmistat Inari-sushia

Paistettu Inari Abura-agesta:
-Kiehauta Abura-age pikaisesti kattilassa niin että se pehmenee, ja valuta palat
-Leikkaa pehmenneet Abura-age levyt puoliksi
-Mittaa pannulle:
2 dl dashia
3 rkl sakea
3 rkl miriniä
-Hauduta edellisen ohjeen mukaan

Keitetty Inari:
-Kuumenna dashi kattilassa, ja kun se kiehahtaa, lisää abura-age, 1/2 dl soijaa, 3rkl sakea ja 3 rkl miriniä
-Jos käytät Inari-Agea, kaada vaan se liemi tofupaketista kattilaan, ei tarvitse maustaa erikseen
-Keitä parin minuutin ajan, ja nostele valmiit tofut reikäkauhalla lautaselle. Anna jäähtyä hetki

(Abura-age dashissa)

*Toivottavasti minun ei nyt tarvitse erikseen mainita, että peskää kätenne huolellisesti ennen kuin alatte käsittelemään ruoka-aineita sormin!

-Tofulevyjen jäähtyessä muotoile sushiriisistä kämmenkupissasi pieniä, soikeahkoja palloja. Apuna kannattaa käyttää kylmävesiastiaa jossa välillä kastelet näppejä, Näin riisi ei niin helposti tartu käsiin
-Asettele 12 riisipalloa leivinpaperille sitä mukaa kun ne valmistuvat, ja aloita sushin teko:

(Avattu tofutasku ja riisipallo)

-Purista tofupalaa kevyesti kuin pesusientä, jotta liika neste irtoaa
-Avaa tofupala varovasti taskuksi, ja ujuta sisään riisipallero. Abura-agen avaamiseen voit tarvita avuksi pientä veistä tai lusikkaa, Inari-age avautuu usein helpommin.
-Paina tofutaskua varovasti jotta riisi asettuu sisälle hyvin eikä heti putoa ulos
-Asettele valmiit Inari-sushit lautaselle, riisipuoli alaspäin, of course, ja tarjoile sushisoijan, wasabin, ja garin kera. Nam :)

*Abura-Age tarkoittaa valmiita, friteerattuja tofulevyjä, joita myydään yleensä vakuumipakattuina. Inari-Age taas on tarkoitettu "ketturuokiin", kuten Inari-sushiin, ja Kitsune-udoniin. Inari-Age levyt on friteeraamisen jälkeen haudutettu valmiiksi kastikeliemessä tai pakattu siihen. Valmiille Inari-Age levyille riitääkin usein kevyt lämmitys pannulla (eli kunnes neste alkaa poreilla). Sekä Abura-, että Inari-Agea löytää monista Aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista myymälöistä. Abura-age tunnetaan myös Aburagena, ja Inari-age Inariagena.

Japanilaisessa kulttuurissa Inari on mm. hyvinvoinnin, hedelmällisyyden, yltäkylläisyyden ja riisin henkilöitymä. Inari esitetään joko naisena, miehenä, tai sukupuolettomana olentona. Inarin palvelijoita ja sanansaattajia ovat ketut (erityisen pyhiä olivat valkeat ketut), joiden kerrotaan olevan erityisen mieltyneitä paistettuun tofuu, ja Inari-sushi onkin saanut nimensä juuri tofupalan ketunkorvia muistuttavista kulmista. Inari-sushi poikkeaa myös muista susheista siinä, että se on makeahko.

Inari-sushi on suosittu ruoka myös Koreassa, jonne se on kulkeutunut Japanilaisen kolonisaation vuoksi. Koreassa syödään sekä tätä perus-Inaria, että myös sen variaatiota nimeltä Yubu Chobap, joka on hieman arkisempi herkku kuin Japanin Inari. Yubu Chobap myös poikkeaa hieman reseptiltään, sillä täytteeseen laitetaan usein erilaisia, hienonnettuja vihanneksia, kuten porkkanaa, sipulia tai retikkaa, sieniä, ja/tai merilevää, eikä täytteeseen kuulu laittaa sushiriisiä, vaan riisinä käytetään ihan perus-keitettyä riisiä, joka maustetaan tavalliseen tapaan suolall,a ja joskus seesami-, tms. kasviöljyllä. Seos on myös usein maustettu korealaisittain joten esim. Gochugaru-chilijauhe ei ole vieras mauste "Korean Inarissa" ;) Lisäksi Yubu Chobap tarjoillaan ylösalaisin, niin että riisipuoli näkyy.

Tämä esittelemäni resepti on suppea perusohje. Etenkin juhlapäivinä Inari-sushin riisiin saatetaan sekoittaa desi paahdettuja, tummia tai vaaleita seesaminsiemeniä. Joskus Inariin lisätään korealaiseen tapaan kasviksia tai sieniä, kalaa tai esim. rapua, mutta tämä on harvinaista eikä kovin perinteikästä. Japanilaisittain voitkin tarjoilla vihannekset (ja/tai kalan) erikseen lisukkeena omilta lautasiltaan.
Mikäli käsillä ei ole sushisoijaa, sitä on helppo tehdä itse.

Noita kiittää myös ystäväänsä Millaa, joka tuurasi valokuvaajaa viimeisessä kuvassa. Itse on vaikea kuvata kun on hyppyset sushissa :D

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, mistä kaupasta olet löytänyt Abura-age levyjä?
/Liisa

Aconitum kirjoitti...

Tarkoitukseni ei nyt ole mainostaa, mutta Helsingissä ainakin Vii Voan Hämeentiellä ja Aseanic Trading Kolmannella linjalla myyvät k.o. tuotetta :)