keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Etikka (Acetum)

Etikka on useimmille tuttu kasvisten, vihannesten ja sienten säilönnässä käytetty, pistävänhajuinen hapan neste. Etikkaa valmistetaan alkoholista istuttamalla siihen hapettumisen aiheuttavia bakteereita.
Etikoita on monensorttisia, vaaleita ja tummia, maustettuja ja maustamattomia, ja moni tuntee varmasti ainakin omenaviini-, punaviini-, ja väkiviinaetikan. Eksoottisempia tuttavuuksia monille ovat siideriviini-, riisiviini-, ja palmuviinietikka, puhumattakaan hunaja- tai rusinaetikasta o_O
Etikka on todella, Todella, monipuolinen aines, etenkin kodinhoidossa, kotiapteekissa, keittiössä, sekä kotikosmetiikassa, ja siitä voisi helposti kirjoittaa sivun jos toisenkin, mutta yritän kertoa tässä etikoiden monipuolisesta käytöstä pähkinänkuoressa, ja ennen kaikkea, muuallakin kuin keittiössä.
 
Väkiviinaetikka Kotona ja Keittiössä

Väkiviinaetikka on tunnetuin perusetikka. Mikäli sinulla ei ole muuta etikkaa, käytä tätä. Väkiviinaetikka on vahvempaa kuin viinietikat, joten käytä korvikkeena laimennettuja (1/3, tai 1/4, ja tarvittaessa laimeampia) seoksia. Muutoin käyttötavat ja -tarkoitukset ovat hyvin samanlaisia.
Väkiviinaetikka sopii mainiosti kodinhoitoon, niin keittiössä kuin pyykkituvassa. Laimentamaton Väkiviinaetikka irrottaa hyvin myös ruostetta ja kalkkitahroja. Äläkä vierasta etikan pistävää ominaishajua, se ei ole tarttuvaa ja haihtuu nopeasti.

-Kodinhoidossa etikka on hyväksi myös tekstiileille. Se poistaa tahrat, pinttymät, ja pehmentää kovat kankaat.
-Etikkaa kannattaa kokeilla ennen pesua vaikeiden tahrojen poistoon luonnonmateriaaleista. Laimenna tarvittaessa vedellä ja sumuta tahralle. Vaikeissa tapauksissa hiero ensin tahra ruokasoodalla.
-Liota ruosteista esinettä (esim. sakset) hetki (tarvittaessa laimennetussa) etikassa, pyyhi teräsvillalla, ja viimeistele pinta ase- tai ruokaöljyllä.
-Kaikenlaiset tummentumat ja mustat sormenjäljet katoavat kun hankaat niitä etikkaan kastetulla pumpulitupolla.
-Ummehtuneen, tms. epämiellyttävän hajun saa pois vaatteista lisäämällä niiden pesuveteen kupillisen etikkaa.
-Etikkahuuhtelu irrottaa myös hikitahrat paremmin kuin pelkkä pesuaine. Kokeile etikkaa hikitahroihin etenkin jos käytät pesupähkinöitä.
-Pesukone on helppo puhdistaa ryönästä, ja tunkkaisen hajunkin saat pois, jos pyörität pesuohjelman kone tyhjänä, ja käytät pesu- ja huuhteluaineen sijaan laimentamatonta etikkaa.
-Suihkusuutin on helppo puhdistaa irrottamalla se ensin letkusta, ja upottamalla se muutamaksi tunniksi etikkaan. Kun kalkkeumat alkavat pehmetä, rapsuttele esim. hammastikun avulla suurin puhtaaksi kalkista, pese ja huuhtele.
-Kahvinkeitinkin puhdistuu kun keität sillä pannullisen etikkavettä (fifty-fifty -seos). Keitä tämän jälkeen vielä kerta pelkällä vedellä.

Kodinpuhdistuksessa etikka sopii parhaiten luonnonkuiduille ja kestäville keinomateriaaleille. Käytä tahranpoistoon ja yleiseen puhdistukseen etikkaa joko raakana, laimeana seoksena (1 dl vettä, 2 rkl etikkaa), tai vahvana seoksena (50/50%). Esim. puulle ja kivipinnoille kannattaa aina käyttää laimennettua seosta. Sitkeitä tahroja useimmista pinnoista voi poistaa hankaamalla laimentamattomalla etikalla, jonka jälkeen pinta pestään tai pyyhitään vedellä puhtaaksi.

-Lattianpesuveteen lisätty etikkakupillinen poistaa lattiasta pinttymät, jättää raikkaan tuoksun, ja tekee hyvää puu- ja parkettilattian pinnalle.
-Etikka on hyvä puhdistusaine myös kaakelipinnoille.
-Tukkeutuneelle viemärille ensiavuksi kaada viemäriin purkillinen ruokasoodaa, ja pari-kolme desiä etikkaa. Seos kuohuu paljon, joten kannattaa painaa vaikka kumista säilyketölkin kantta (mikäli viemäriin ei ole korkkia) viemäriaukkoa vasten kuohunnan ajan.
-Leivinlauta on helppo desinfioida pyyhkimällä etikalla kostutetulla liinalla.

-Teräskattiloiden tummentumat katoavat samoin jos kiehautat vahvaa etikkaseosta kattilassa. Samalla myös keittiö raikastuu. Myös pohjaan palanutta ruokaa voi kattiloista liottaa ensin etikalla ennen hankaamista.
-Etikka kiillottaa myös kristallit: Käytä siis etikkaa puhdistaessasi kristalliastioita tai -koruja.
-Peilit (myös auton peilit) pysyvät kirkkaana pidempään jos pyyhit ne etikalla. Auton tuulilasin voi myös suojata pakkaselta sumuttamalla puhdistettuun lasiin laimennettua etikkavettä (yksi osa vettä, kaksi osaa etikkaa).
-Auton kromiosat kannattaa puhdistaa/kiillottaa etikalla, ja ne pysyvät puhtaina pidempään.
-Etikka sopii mainiosti myös feminiinisten (kuten malja ja kello) rituaaliesineiden puhdistukseen.

Etikalla Raikkaaksi

Etikka paitsi poistaa likaa, myös imee itseensä, ja neutraloi kaikenlaisia epämiellyttäviä ja ummehtuneita hajuja. Esim, jos unohdat leivän loman ajaksi leipälaatikkoon, saat homeen hajun pois pesemällä leipälaatikkosi etikalla ja tuulettamalla yön yli. Samalla myös jäljellä olevat homeitiöt kuolevat, sillä etikka myös desinfioi ja puhdistaa.

-Jos haju on todella pinttynyt, jätä vielä suljettuun leipälaatikkoon yöksi lasillinen etikkaa.
-Jääkaappi raikastuu jos laitat sinne yöksi lasillisen etikkaa.
-Pilaantuneen ruoan tai tupakanhaju häviää huoneesta samoin (tosin vähän isommalla kulhollisella etikkaa).
-Lavuaarit ja suihkun viemäri on helppo raikastaa kaatamalla sinne pari desiä etikkaa.
-Etikka on myös omiaan poistamaan kissan-, tms. eläimen pissan hajuja niin lattioista, tekstiileistä kuin vaikka eläimen kuljetuskopasta. Lisää pesuveteen etikkaa, tai kaada/sumuta suoraan tahralle ja anna vaikuttaa.

Etikka Talossa ja Puutarhassa

-Puutarhassa etikka on mainio apu lisäämään maan happamuutta.
-Etikalla voi myös tappaa ei-toivottuja rikkaruohoja ja sienikasvustoja, kaatamalla etikkaa suoraan niiden päälle. Mikäli rikkaruoho on monivuotinen, nyppää kasvi irti ja lorauta vähän etikkaa sen jättämään kuoppaan.

-Etikkavedellä (yksi osa vettä, kaksi osaa etikkaa) kannattaa myös sumuttaa kirvoja ja aikuisia ansarijauhiaisia (siis jos haluat niistä eroon).
-Etikka sopii ensihoidoksi myös vihannespunkkien hävitykseen. Etikka ei valitettavasti hävitä vihannespunkkeja kokonaan, mutta hidastaa vähän niden leviämistä, kunnes ehdit hankkimaan tepsivämmät rohdot (vihannespunkeille suosittelen chililiuosta tai neem-öljyä).
-Mikäli muurahaiset kiusaavat, kannattaa niiden poluille sumutta etikkaa.
-Ötököiden vaivaamat kuivakaapit on hyvä tyhjentää (heitä pois saastuneet kuivatarvikkeet), pestä, ja sitten lopuksi sumuttaa ja pyyhkiä kaappi etikalla.
-Ököjä voi kokeilla karkottaa myös jättämällä kaappiin etikkapullon auki.
-Etikkapurkki puolestaan toimii ötökkäansana vaikka piknikillä. Aseta etikalla puolilleen täytetty, kapeasuinen törppö ruokalautasen tuntumaan.
 
-Sumuta hieman etikkavettä lemmikin turkkiin, niin punkit ja kirput pysyvät paremmin loitolla. -Nisäkkäille voi antaa myös ehkäisevän ötökkäkyvyn; lorautat vain lemmikinpesuveteen hieman etikkaa.
-Mainittakoon, että myös punkki kuuluu irtoavan paremmin, jos ihoa liottaa etikassa (folkloretiedon mukaan myös viinassa, saapasrasvassa tms. vaseliinissa, tai silmäboorivedessä). Tiedä häntä, itse suosittelisin, että käy aina näyttämässä punkin puremaa lääkärille. Borrelioosin riski on aina olemassa vaikka saisitkin ötökän omin avuin irti, etenkin jos punoitus/turvotus/kutina ei katoa muutamassa tunnissa tai uusiutuu purema-alueella muutaman päivän sisään.

Parantava Etikka

Väkiviinaetikka sopii hyvin myös kotiapteekkiin. Etikkaa on käytetty kotihoitoon pitkälti samoin kuin viinaa, varsinkin kun viinanpoltosta tuli laitonta v.1866, eikä kaikilla ollut varaa pulloon. Etikka myös lääkinnällisesti puhdistava ja desinfioiva, kuin myös ihmishajuja poistava. Ensimmäisessä maailmansodassa etikka oli lääkärien tärkeä aines rintamalla sotilaiden haavojen hoidossa. 1800-luvulla etikkaa käytettiin hieman deodorantin tavoin poistamaan ei-toivottuja hajuja, ja Mustan Surman niittäessä ihmiset hieroivat etikkaa ihoonsa suojautuakseen ruttotartunnalta.

-Höyryhengitysveteen lisättynä pari lusikallista etikkaa avaa flunssaiset röörit ja auttaa poistamaan limaa poskionteloista.
-Känsiä, syyliä ja finnejä voi koettaa kuivata pyyhkimällä etikalla muutaman kerran päivässä.
-Jalkasientä voi taltuttaa lisäämällä jalkakylpyyn etikkaa.
-Erilaisista iho-ongelmista, kuten psoriasiksesta, kärsivä voi saada helpotusta kylpemällä päivittäin etikkavedessä. Sekoita vain peri desiä etikkaa kylpyveteen.
-Etikasta on myös tehty kuumia hauteita, joilla on lääkitty erilaisia ihottumia, naarmuja, reumaa, kihtiä, venähdyksiä, nyrjähdyksiä, ja kipeitä hartioita. Saunan löyly ja kuumuus ovat lisänneet etikan tehoa.
-Etikkahaude sopii ensiavuksi myös kaikenlaisiin hyönteisten puremiin ja pistoihin (kuten paarman, ampiaisen tai hyttysen), ja sitä voi käyttää ensiapuna myös meduusan polttamiin (samoin kuin tuoretta virtsaa).
-Etikkaa voi lisätä kylpyveteen, jos kärsit sieni-infektioista. Jalkakylpyyn lisätty etikka pitää silsan kurissa, ja alapesuun lisätty etikka taistelee hiivaa vastaan, ja auttaa naisilla tasapainottamaan myös emättimen luonnollista pH-arvoa. Huom. Käytä naistenvaivoihin miel. mietoa etikkaseosta. Jos alapäässä on esim. hiivatulehduksen aiheuttamaa limakalvoherkistymää, tai raapimisesta/hiertymistä aiheutuneita avohaavoja, seos voi kirvellä. Samoin, jos etikkaliuoksesi on liian vahvaa. Jos kirvely limakalvoilla ei lakkaa laskiessasi hitaasti kymmeneen, huuhtele etikalla huuhtelemasi paikat runsaalla juoksevalla vedellä. Etikkaseos ei ehkä sovi sinulle.
-Muistutan myös, että erilaiset luonnonpesusienet, kuten Spongia Officinalis ja Luffa Aegyptiaca, on helppo ja hyvä puhdistaa ajoittain kevyesti vedellä laimennetulla etikalla. Kostuta sieni etikkavedessä, ja anna tekeytyä about kymmenisen minuuttia. Huuhtele ja purista kuivaksi.

Sisäisesti etikalla on ehkäisty mm. krapulaa. Wanha ohje neuvoo suikaloimaan keräkaalin mahdollisimman ohueksi, ja maustamaan sen oliiviöljyllä, suolaripauksella ja etikalla. Syö näin syntynyttä salaattia niin paljon kuin jaksat ennen lähtöäsi, köh; viihteelle. Ennen wanhaan etikkaa mm. lisättiin monenlaisiin sisäisesti nautittaviin rohtoihin, sillä sitä on pidetty vahvistavana ja vastustuskykyä parantavana.
Patikkaretkelläkin jaksat paremmin, jos lisäät vesipulloon tilkan etikkaa (1/2 tl etikkaa/1l vettä).

Omenaviinietikka

Väkiviinaetikkaa miedompaa, ja makeampaa omenaviinietikkaa käytetään perusetikan tavoin vähän kaikkeen, sisältäähän se aminohappoja, beta-karonoideja, pektiiniä, vitamiineja (kuten B9 ja B12), ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kaliumia ja piitä. Se myös auttaa raudan ja kalsiumin imeytymistä elimistöön.  Länsimainen lääketiede tutkii omenaviinietikan mahdollisuuksia mm. Alzheimerintaudin, sydäntautien, syövän, ja kaihin hoidossa. Omenaviinietikan mainitaan myös tasoittavan kolesteroliarvoja, stimuloivan aineenvaihduntaa ja suojaavan verisuonia.

Omenaviinietikka sopii myös kotiapteekkiin. Ulkoisesti se sopii erilaisten sieni- ja hiivainfektioiden hoitoon, sekä lihaksille tavallisen etikan tavoin.

-Hiivatulehdusta voi parantaa ottamalla intiimikylvyn vaikka pesuvadissa joka on täytetty etikkavedellä. Lisää lämpöiseen kylpyveteen hieman etikkaa (about dl per l) ja huljuttele alakertaa viitisentoista minuutta.
-Vaivaisenluitakin voi lievittää omenaviinietikkahauteella.
-Hilseen torjuntaan ja hoitoon sopii laimea etikkahuuhtelu shampoopesun jälkeen.
-Sisäisesti omenaviinietikkaa voi kokeilla vatsatautiin, närästykseen ja ilmavaivoihin. Myös virtsateiden ja -rakon tulehdukseen.
-Ulkoisesti omenaviinietikalla voi myös lievittää auringonpolttaman ihon kirvelyä.

Omenaviinietikka sopii parhaiten kotikosmetiikkaan, etenkin hiusten hoitoon.
-Huuhteluveteen lisätty omenaviinietikka auttaa hilsettä ja hiustenlähtöä vastaan. -Omenaviinietikkahuuhde sopii erityisesti vaaleille hiuksille, ja kirkastaa hiusten luonnollista väriä. Lisäksi se tekee hiuksista kiiltävät ja sileät.
-Kuohkeuttavan hiushoidon saat sekoittamalla yhden keltuaisen, 1/2 dl olutta ja pari ruokalusikallista omenaviinietikkaa.
-Kuivuneille, karheille hiuksille voi kokeilla manteliöljyn ja omenaviinietikan seosta. Anna vaikuttaa parikymmentä minuuttia, ja pese hiukset tavalliseen tapaan.
-Hipiällekin omenaviinietikka sopii, parhaiten kasvovetenä (fifty-fifty -seos). Se tasapainottaa ihon pH:ta, ja sopii esimerkiksi ikääntyvälle, rasvoittuvalle-, ongelma-, ja akneiholle.

Erilaisia Etikoita

-Valkoviinietikka on hyvä apu keittiösiivouksessa. Se sopii astianpesuveteen, ja kirkastaa niin juomalasit kuin teräsaterimet.
-Balsamiviini- ja riisiviinietikka sopivat kotipuutarhassa banaanikärpästen torjuntaan. Laita kapeasuiseen astiaan pohjalle vähän jompaakumpaa etikkaa, niin pikku kiusankappaleet menevät sinne hukkumaan.

Etikkavinkkejä Ruoanlaittoon

-Lihan marinadiin kannattaa lorauttaa etikkaa. Se tekee sitkeästäkin lihasta mureaa.
-Nuudelit pysyvät keitettäessä paremmin kasassa jos lisäät keitinveteen ruokalusikallisen etikkaa (miel. kirkasta riisiviinietikkaa).
-Kun esikeität soijasuikaleita tai -paloja maustevedessä, lisää joukkoon hieman balsami- tai punaviinietikkaa. Näin koostumus paranee, ja maku on aavistuksen "lihamaisempi".
-Uppomunat pysyvät paremmin kasassa jos lorautat hieman etikkaa, tai viinietikkaa keitinveteen.
-Keittäessäsi valmiiksi kuorittuja perunoita, lorauta keittoveteen hieman etikkaa, niin pottuihin ei muodostu niljaista pintaa niiden jäähtyessä.
-Aasialaiset, höyrytetyt pullat saavat myös paremman pinnan jos lorautat höyrytysveteen hieman (miel. kirkasta riisiviini-)etikkaa.
-Paisti pysyy mehevänä jos lorautat paistinliemeen pari ruokalusikallista etikkaa.
-Kalan haju lähtee ihosta, ja kodin pinoista, pesemällä etikalla.
-Mauste-etikoita on helppo tehdä kotona. Lisäät vain etikkapulloon muutaman oksan haluamaasi yrttiä, tai kourallisen mausteita. Anna kuivilla mausteilla höystetyn etikan tekeytyä pimeässä viileässä huoneenlämmössä n. viikon ajan välillä sekoittaen.

Huom: Raakana, tai vahvana seoksena ja säännöllisesti nautittuna etikka (myös etikkasäilykkeet) voi syövyttää hampaiden kiillettä ja näin altistaa kariekselle. Lisäksi etikka voi ärsyttää ruoansulatuskanavaa, etenkin jos olet yliherkkä hedelmähapoille. Etenkin omenaviinietikka voi olla huono valinta yliherkille ja allergikoille. Omenaviinietikkaa mainostetaan ajoittain täydellisenä laihdutuslääkkeenä ja "lähes kaiken parantavana" aineena. Silti, järki käteen, mainosmiehiin ei aina ole luottamista. Todellisuudessa voit saada pahoja terveysoireita, etenkin, jos ruokavaliosi muuttuu radikaalisti niukaksi ja happamaksi. Aliravitsemuksen oireisiin yhdistettynä etikka voi aiheuttaa mm. päänsärkyä, vatsanväänteitä, ja vatsakramppeja/oksentelua.

Herkkäihoiset voivat myös saada oireita (punoitus, kutina, ihon kuivaminen/kuoriutuminen tai polttelu, vesikellot, ihottumat ja erilaiset, kutisevat näppylät) laimentamattomasta, etikasta, ja herkimmät jopa laimennetusta sellaisesta. Mainitunkaltaiset oireet ovat yleensä merkkejä yliherkkyydestä tai allergiasta, eikä etikkaa tällöin pidä tietenkään käyttää.. Yliherkät ja alergikot voivat saada iho-oireita myös nautittuaan etikkaa sisäisesti. Tällöin voi ilmetä myös vatsanväänteitä, pahoinvointia tai näppylöitä/punoitusta suun limakalvoille.
Ylenpalttisen runsas etikan käyttö voi lisäksi aiheuttaa hypokalemiaa, eli veren kaliumvajetta tai lisätä vanhemmiten riskiä sairastua osteoporoosiin. Mauste- ja kohtuullinen rohdoskäyttö on yleensä turvallista. Etikan sisäistä käyttöä kannattaa kuitenkin välttää, mikäli sinulla on osteoporoosi tai kaliumvajetta.
Älä myöskään syötä lemmikillesi etikkaisia ruokia, tai muuten anna lemmikille etikkaa sisäisesti, sillä etikka rasittaa mm. koiran ja kissan maksaa ja munuaisia.

Sekalaista:

-Etikka on yhdistetty pitkäikäisyyteen ja terveyteen.
-Etikka liitetään Veteen, Tuleen ja Ilmaan. Maagisesti etikka on voimakkaimmillaan täydelläkuulla.
-Etikka on yksi vanhimmista mausteista. Etikan uskotaan alkujaan syntyneen ihmisille vahingossa, hapantuneesta mehusta tai viinistä. Etikan alkuperäismaana pidetään Italiaa tai Kiinaa.
-Etikka tunnettiin jo muinaisessa Babyloniassa.
-Viinietikan valmistus kehitettiin 1670-luvulla Ranskassa.
-Etikka on miedosti hapanta. Sen pH on 2-5.
-Unessa etikka on yleensä hyvä enne, ja kehottaa heittämään pois turhat taakat.
-Etikka liuottaa aidot helmet.
-Muinaisen Egyptin hallitsijatar, Kleopatra, uskoi niin etikan voimiin että nautti aperitiivina etikkaan liotetun helmen tai pari.
-Legendaarisen Troijan Helenan kerrotaan kylpeneen etikassa rentoutuakseen.
-Japanissa Samurait ovat perinteisesti vahvistaneet itseään juomalla etikkaa.
-Balsamiviinietikkaa, eli Balsamicoa ei valmisteta viinistä, vaan rypälemehusta. Lähikaupan Balsamico on todennäköisimmin rypälemehulla maustettua etikkaa, eli vain sujuva ruokaväärennös. Aidon Balsamicon etiketissä on maininta "traditzionale". Se on hieman hintavampaa, mutta myös makuisampaa.
-Etikkamuseo löytyy Amerikoista. Se sijaitsee Roslynissa, Etelä-Dakotassa.

Ei kommentteja: