maanantai 3. toukokuuta 2010

Köyhät Ritarit

Tämä on ollut yksi suosikkiherkuistani lapsuudestani saakka. Tiesin, että joka kerta äidin tuodessa kotiin ranskanleivän, söisimme illalla jälkiruoaksi köyhiä ritareita. Mietin ensin laitanko tämän reseptin tänne vai en, mutta tämä sittenkin ansaitsee paikkansa lempparilistallani. Yksinkertaista ja maukasta, vaatimattomuus kaunistaa ;)

1 Ranskanleipä tai vehnäpaahtoleipä
Litra makeutettua mantelimaitoa tai soijamaitoa
Markista paistamiseen

Lisäksi siirappia (Vaaleaa tai tummaa), Agavesiirappia, tai Vaahterasiirappia.

-Viipaloi leipä, kaada mantelimaitoa laakealle lautaselle
-Sulata pannulla nokare markista ja kuumenna kunnes se sulaa ja alkaa poreilla
-Laita kaksi leipäviipaletta kerrallaan ensin maitolautaselle (käännä leivät että molemmat puolet kastuvat), ja sitten pannulle paistumaan
-Paista leipiä n. 1/2 min. kummaltakin puolen, rapean kullanruskeiksi
-Laita valmiit ritarit sivuun, ja laita pannulle uusi nokare markista, uita uudet leipäviipaleet mantelimaidossa, jne.

*Kotonani söimme näitä aina siirapin tai sokerin kanssa, ja muistan äitini sanoneen, että jos näitä söisi hillon ja kermavaahdon kera, köyhät ritarit olisivat rikkaita ritareita. Vaikka olen kotoisin vaatimattomista oloista, mielestäni nämä edelleen maistuvat parhailta pelkän siirapin kanssa :)
Hillojen ystävien kannattaa toki kokeilla kesällä vaikka karviaismarja- tai mansikkahilloa, ja syksyn säiden kylmetessä vaikka omena- tai boysenmarjahilloa.
Ritarit voi valmistaa hyvin myös kuivahtaneesta leivästä, tai kuivahtaneesta vehnäpullasta. Englantilainen "French toast" -jälkiruoka muistuttaa köyhiä ritareita, mutta silloin ritarit kieritellään myös vatkatussa kananmunassa ennen paistamista. New Orleansissa, Ranskassa ja Belgiassa samainen munaruokalaji tunnetaan nimellä "Pain Perdu" eli ylimääräinen/hukkaleipä.

Ei kommentteja: