perjantai 22. joulukuuta 2017

Nabeyaki Udon

Kuuma udon-pata lämmittää mukavasti kylmiä päiviä, ja on hyvää, ja juhlavaa tarjottavaa isommallekin porukalle :) Perinteisesti nabe, eli pataruoka, valmistetaan keraamisessa donabe-padassa, mutta sen voi valmistaa myös korkeareunaisella paistinpannulla. Laitan tähän ohjeet molempiin:

Liemi:
2 l Perusdashia
1/2 dl Soijakastiketta
2 rkl Miriniä
1/2 tl Suolaa
-Sekoita soija, mirin ja suola erikseen kipossa
 
Pataan Pantavia (valitse 5-8 mieleistäsi):
3-4 Pakettia (á 200g) tuoreita Udon-nuudelia (1 pkt per ruokailija)
200g Tofua tai friteerattua tofua
200g Seitania
100-200g Konnyakua (viipaloi kolmioiksi)
2-300g Sekalaisia sieniä (lue eteenpäin)
Kourallinen pitkiä, vihreitä papuja
Palkoherneitä
200g Kiinankaalia, ja/tai jotain muuta kaalia
Tuoretta pinaattia
Mangoldinlehtiä
15 cm Purjon valkeaa, vihreää, tai vihervalkeaa osaa
100g Viipaloitua lootuksenjuurta
Kourallinen tai pari esikäsiteltyjä vesikastanjoita 
2 Perunaa paloina
4 Pientä taroa paloina
1-2 Porkkana
1-2 Mustajuurta
1-2 Naurista paloina
100g Retikkaa paloina

*Valitse ruokaan 1-2 proteiinia, 1-2 kaalia, 1-5 muuta kasvista ja sientä, ja 1-3 mukulaa ja juuresta. Yritä valita keskenään pirteännäköisiä, värikkäitä aineksia joiden maut eivät riitele keskenään.

(Herkkuja lautasella, ylhäältä myötäpäivään: Porkkanaa, tofua, kiinankaalia, kuivattuja siitakesieniä liotettuina, talvijuurekkaita, purjoa ja tupaskynsikkäitä) 

Lisäksi:
Mieleisiä koristeita/mausteita annokseen, kuten Hienonnettua kevätsipulia, Japanilaisia riisikeksejä, Mustapippuria, Shichimi Togarashia, Sokeriherneitä, tai Vihanneskrassia

Esivalmistelut:
-Laita kuivatut sienet likoamaan, mielellään jo edellisenä päivänä jääkaappiin kylmään veteen
-Esikäsittele tofu tarvittaessa 
-Kuori ja paloittele juurekset, suori ja paloittele mukulat, ja laita ne kylmään veteen odottamaan
-Perkaa ja paloittele sienet sopiviksi
-Leikkaa tofu kuutioiksi, ja paloittele kiinankaali, sekä kevätsipuli tai purjo
-Huuhtele udon juoksevan veden alla, ja kiehauta pikaisesti (10-20s.) niin, että nuudelit irtoavat toisistaan. Siivilöi, ja huuhtele kylmällä vedellä
-Jos käytät tähän kuivattuja siitakkeita, lisää niiden liotusvesi haudutusliemeen
-Kuumenna liemi kattilassa, kuori pintaan nouseva härmä pois, lisää soijaseos, ja kiehauta liemi. Nosta sivuun

(Pannulle asetellut ainekset odottavat kypsentämistä, kuva valmiista, haudutetusta ruoasta nähtävissä postauksen alussa.)

Nabeyaki Udon Donabessa:

-Laita pata liedelle, ja nosta nuudelit pataan
-Järjestele muut ainekset päälle, omiin ryhmiinsä. Tofu/seitan (tms. protsku) kannattaa jättää keskelle
-Kaada päälle lientä niin, että ainekset nippa nappa peittyvät, ja peitä kannella
-Kuumenna kiehuvaksi, käännä levyä pienemmälle, nosta kansi raolleen, ja hauduttele hiljakseen about 10 minuuttia, tai kunnes porkkanat/ juurekset/ mukulat ovat kypsiä
-Tarjoile tuoreeltaan, ja koristele annokset halutulla tavalla.

Huom: Kokatessasi liedellä keraamisella padalla, älä koskaan käytä kaikkein korkeinpia (6 tai 5) lämpötiloja, sillä pata voi saada säröjä, ja pahimmassa tapauksessa jopa haljeta. Usein säätö 2-4 on ihan sopiva, hellan tehosta ja patasi koosta riippuen (pienemmät padat eivät tarvitse kovin korkeita lämpötiloja). Voit myös kääntää lämmön välillä pois päältä, sillä jälkilämpö säilyy hyvänä ainakin 15 minuuttia.

Nabeyaki Udon Pannulla:

-Laita pannu liedelle, ja kaada pannulle puolet liemestä
-Lisää nuudelit pannulle, ja järjestele muut ainekset päälle, omiin ryhmiinsä. Tofu kannattaa jättää keskelle
-Kaada päälle tarvittaessa vähän lientä, niin että ainekset nippa nappa peittyvät, ja peitä kannella
-Kuumenna kiehuvaksi, käännä lämpö pienemmälle, nosta kansi raolleen (tai avaa kannen höyryaukko), ja hauduttele hiljakseen about 10 minuuttia, tai kunnes porkkanat/ juurekset /mukulat ovat kypsiä
-Tarjoile tuoreeltaan, ja koristele annokset halutulla tavalla.

(Talvijuurekasta ja Tupaskynsikästä myyntipakkauksissaan)

*Nabea kannattaa aina hauduttaa matalalla lämmöllä. Jos ruoka kiehuu ja kuohuu miten sattuu, kaikki ainekset menevät sekaisin miten sattuu, eikä mausta tule niin aromaattisen mehevää kuin hissukseen kypsennetystä nabesta.
Puhumattakaan, että jos patasi kuohuu yli äyräitten, joko A) Levy on liian kovalla, tai B) Olet ahtanut patasi liian täyteen tavaraa.

Sieniksi tähän sopivat hyvin ihan perus-herkkusienet, ja/tai tuoreet siitakkeet. Mukaan kannattaa lisätä myös muutama kuivattu siitakesieni, sillä niissä on liotettuna todella täyteläinen aromi. Aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista voi lisäksi löytää Talvijuurekasta eli Enokia 50g:n, ja Tupaskynsikästä eli Shimejiä 150g:n pakkauksissa (Ylempi kuva). Kyseessä ovat sienet, joita käytetään perinteisesti tähän ruokaan. Talvijuurekasta kannattaa varata pari-kolme pakkausta (1/2 - 1 nippu per ruokailija):
Leikkaa Talvijuurekkaan tyvestä kuiva, multainen juuriosa pois (4-5cm), ja revi jäljelle jäänyt sienikimppu käsin kahteen-, tai kolmeen osaan. Käsittele samoin Tupaskynsikäs: Leikkaa paksu juuriosa pois, ja erottele sienet muutamaksi, paksuhkoksi pikku kimpuksi. Myös lähimetsästä poimittuja vahveroita-, orakkaita, tai esikeitettyjä rouskuja kannattaa kokeilla tähän ruokaan.

Pataan pantavia voi siis vaihdella, lisäillä ja jättää pois, sekä saatavuuden että ruokailijoiden tottumusten mukaan. Miten vaan itse tykkäät :)

2 kommenttia:

Louhiatar kirjoitti...

Oi, tää vaikuttaa herkulliselta! Täytyy pistää kokeiluun. Täytys taas vähän skarpata tuolla keittiön puolella, kun tuntuu että jatkuvasti meillä syödään vaan tofua ja kasviksia joko riisin tai spagetin kanssa. :D

Aconitum kirjoitti...

Suosittelen lämpimästi, on hyvää :) Joskaan en laisinkaan, edes pienimmässäkään määrin vähättele tofun ja kasvisten osuutta yhdessäkään pasta&riisi köökissä (omani mukaanlukien) ;D