keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Tinan valaminen

Tinan valaminen (molybdomansia eli metallin valaminen) on alunperin Ruotsista Suomeen kulkeutunut ennustusmenetelmä, joka vakiintui porvariston keskuudesta kansan tavaksi 1800-luvulla.
Tinan valaminen kuuluu vakiintuneisiin Uudenvuoden perinteisiin, ja valu tehdään yleensä vanhan vuoden viimeisen, ja uuden vuoden ensimmäisen päivän välisenä yönä (31.12-1.1), eli Uudenvuodenpäivän aattoyönä. Vuodenvaihteen lähestyessä kauppoihin ilmestyykin niin tinakenkiä että valukauhoja siltä varalta että moinen unohtui edellisvuonna ostamatta..
Tinan valamisen kantamuoto on vahasta ennustaminen.

Valuperinnettä ja -varotoimia

Kuten vahan sulattaminen, tinan valaminen on sekin suhteellisen helppoa. Tärkeintä onkin muistaa, että vahinkoja voi aina sattua, ja varsinkin, jos tekemisissä ollaan sulan metallin kanssa. Siksi tinan valaminen on aina ollut lähinnä aikuisten laji, ja vanhemmat, yleensä isä, on valanut myös perheen lasten tinat. Samasta syystä en voi suositella tinan valamista myöskään seurueen päihtyneimmille osanottajille.
Perinteisesti ensimmäinen tina on aina valettu talon haltialle. Haltian tinan valoi yleensä talon isäntä itse, tai isäntä ja emäntä yhdessä. Seuraavaksi isäntä valaa oman tinansa, jonka jälkeen emäntä, ja siitä eteenpäin osanottajat valavat tinansa vanhimmasta nuorimpaan. Lasten tinat valettiin siis viimeisenä, aikuisten jälkeen, ja silloinkin valaminen suoritettiin vanhimmasta nuorimpaan. Yli 15-vuotiaat saivat jo valaa omat tinansa, tai sitten he vahtivat nuorempia sisaruksiaan kun aikuiset valoivat tinoja.
Mikäli seurueeseenne kuuluu esim. invalidi tai heikko vanhus joka ei itse pysty valamaan tinaansa, hänen tinansa voi valaa esim. hänen puolisonsa, aikuinen jälkeläinen tai muu läheinen sukulainen, hyvä ystävä, illan isäntä, hoitaja, tai henkilökohtainen avustaja.

Tinan valamisen päätösrituaali on ollut tinan valuveden vieminen lopuksi ääneti kolmen tien risteykseen. Siihen on vielä hetkeksi jääty kuuntelemaan enteitä. Kuuntelutuokion jälkeen on palattu samoin ääneti kotiin, ja vasta sitten taas puhuttu, ja vertailtu vielä sekä tinoja että kuuntelukokemuksia. Nykyisin tapa valuveden viemisestä risteykseen on päässyt painumaan vähän unholaan, mutta tinanvalu itsessään on säilyttänyt paikkansa Vuodenvaihteen perinteenä.

Tinan valamiseen tarvitaan siis valukauha ja palamaton asetti, vesisanko, kylmää vettä, tinakenkä-amuletti, kynttilä, tulitikut, ja lämmönlähde (avotakka, nuotio, tai liesi). Myös talouspaperia tai pyyhettä on hyvä pitää käden ulottuvilla. Jos sinulla on asussasi runsaat tai pitkät hihat, kääri ne ylös tai vaihda paitaa valamisen ajaksi. Myös valtoimenaan liehuvat hiukset on hyvä laittaa ponnarille ja hätistellä sekä aktiiviset lemmikkieläimet että ihan pienimmät lapset loitommas.

Valaminen:

-Täytä sanko kylmällä vedellä suunnilleen puolilleen, ja laita vesisanko lähelle valupaikkaa niin, ettei se ole kenenkään jaloissa.
-Laita tinakenkä valukauhaan, ja aseta valukauha tuleen tai keittolevylle (käännä levy päälle, pykälä 5 tai 6 on hyvä, sillä tinakenkä sulaa about 180'C asteessa).
-Kun tinakenkä alkaa sulaa, huljuttele kauhaa varovasti, jotta metalli sulaa tasaisesti. Kun tinakengän muoto on liuennut, vie valukauha vesisankoon lähelle veden pintaa, ja kippaa sula valu nopealla ranneliikkeellä veteen. Tästä aiheutuu höyryä ja äänekäs sihahdus, mutta se kuuluu asiaan. Nyt seuraava henkilö voi alkaa sulattaa tinaansa samalla tavoin.
-Valu jähmettyy nopeasti, joten ota tinasi (myös sen rippeet) pois sangosta ennen seuraavaa valua. Voitte laittaa märät valukuviot kuivumaan vaikka talouspaperin tai keittiöpyyhkeen päälle.
-Kun kaikki ovat valaneet tinansa, levy käännetään pois päältä, valukauha laitetaan asetille jäähtymään, ja kynttilä sytytetään.
-Sammuttakaa valot, ja tarkastelkaa vuorotellen valamaanne tinaa ensin kynttilän valossa sen seinälle (tms. tasaiselle pystypinnalle) muodostaman varjon perusteella.
-Lopuksi sytyttäkää taas valot, ja tarkastelkaa valamianne tinoja sellaisinaan; Minkä muotoisia tinanne ovat, miltä niiden pinta näyttää tai tuntuu, hajosiko valu useampaan osaan, jne.
*Tulkintaohjeet sekä tinan varjojen, että muotojen tulkintaan seuraavat. Lue eteenpäin:

Varjot kertovat: 

A-G

Aave: Katso "Vainaja".
Ankkuri: Vakaata vuotta, uskollisuutta.
Apila: Kolmilehtinen apila voi enteillä perhe/vauvauutisia. Neliapila taas on onnekas enne. Osta vaikka arpa.
Ase: Huono enne. Varoittaa vaarasta.
Aurinko: Positiivinen merkki kaikille Yliseen suuntautuneille. Yhdistetty myös maskuliinisuuteen ja vaurauteen. Katso myös "Kuunsirppi" ja "Symboli".
Auto: Matkaa tai rahanmenoa.
Avaimenreikä: Jos valusi varjossa näkyy selvästi avaimenreikämäinen kuvio, enteilee se salaisuuksia. Toisaalta se myös neuvoo valun saajaa, että pitäisi olla vähemmän utelias muiden tekemisistä. Katso myös "Valun ulkonäkö/Reikäinen valu".
Avain: Joku uskoo sinulle salaisuuden. Miehille ja naineille pareille vaurausenne. Naimattomille naisille tämä voi olla myös hääenne.
Ehtoollisleipä: Katso "Öylätti".
Eläin: Eläin voi kuvastaa sielueläintäsi tai toteemia. Isot eläimet (lehmä, karhu, valas..) kuvaavat yleensä saavutuksia, pienet (rotta, kani, siili..) pikkuharmeja. Piikikkäät tai sarvekkaat eläimet voivat olla tulkitsijasta riippuen suojelevia tai uhkaavia. Eksoottiset eläimet (norsu, kirahvi..) voivat kuvastaa seikkailunhalua ja uteliaisuutta nähdä maailmaa. Kotoisat, tutut eläimet (jänis, susi, poro), ovat turvallisempia, kotia ja perhettä tukevia symboleita. Aiheesta katso myös "Hevonen", "Koira", "Kissa", "Käärme", "Susi" ja "Sarvet".
Enkeli: Etenkin kristityille suotuisa enne. Voi myös kertoa, että joudut puolustamaan, tai muuten auttamaan ystävääsi. Katso myös "Lintu".
Fallos: Katso "Penis".
Giljotiini: Kehottaa asennemuutokseen. Kohtele ihmisiä asiallisesti, tai joku voi käytökseesi tuskastuneena laverrella salasi julki.
Gondoli: Katso "Vene".

H-J

Hai: Uhkaa odottamattomalta taholta. Kehottaa myös kärsivällisyyteen, se palkitaan.
Hammas: Eläimen hammas enteilee harmeja. Ihmisen hammas kehottaa oppimaan päästämään ajoissa irti vanhasta.
Hattu: Huolet hellittävät. Menestystä ja suojaa
Hautakivi: Litteä, sileä, ja selkeästi hautakivimäinen valu povaa huonoa, ja voi olla kuoleman enne saajalleen.
Hedelmä: Uutta alkua, vaurautta, myös pelivoittoja.
Hevonen: Aitoja tunteita ja ikuista ystävyyttä. Enteilee myös rakkausseikkailua, pientä kapinointia, tai uutta autoa. Katso myös "Eläin".
Hevosenkenkä: Kertoo erityisen onnekkasta vuodesta. Tai erityisen huonosti sulatetusta tinasta..
Hirviö: Kuvastaa usein turhia pelkoja. Lupaa myös yllätyksiä
Hyönteiset: Pikkumaisuus ei ole hyvästä. Muistuttaa myös ettei vaalituin asia aina ole tärkein. Katso myös "Perhonen", "Muurahainen" ja "Torakka".
Hämähäkki: Aina hyvä enne. Povaa perheuutisia, menestystä, rakkautta tai vaurautta. Jos Hämähäkki roikkuu langastaan, enteilee se erityisen hyvää onnea.
Höyhen: Varoittaa elämästä haavemaailmassa, koska se voi johtaa arvomaailman vääristymiseen, jolloin alat vaalimaan turhia asioita. Keskity siihen, mikä elämässäsi on todella tärkeää, tai menetät sen.
Ihmishahmo: Yleensä työhön ja suhteisiin liittyviä muutoksia.
Inkiväärinjuuri: Hedelmällinen onnen enne. Kääntele nyt kuitenkin tinaasi vielä vähän, kyllä se voi muistuttaa muutakin..
Instrumentti: Katso "Soitin".
Jalka: Enteilee kiireistä vuotta. Myös onnettomuutta matkalla.
Joutsen: Yleensä kuoleman enne, mutta ei välttämättä valukuvion saajalle. Katso myös "Lintu".

K

Kahva: Kehottaa tarttumaan tilaisuuteen ennen kuin on liian myöhäistä.
Kakku: Varoittaa turhasta herkuttelusta. Voi toisaalta olla myös lapsienne.
Kala: Varoittaa valheellisista ihmisistä ja tylsistymisestä. Opi tunnistamaan tosiystävät. Katso myös "Hai". Btw, Valas on nisäkäs, joten katso myös "Eläin"
Kallo: Eläimen kallo povaa päämäärän selkeytymistä. Ihmisen kallo povaa huonoa onnea.
Kasvi: Miellyttäviä yllätyksiä, kehottaa myös rentoutumaan. Katso myös "Kukka" ja "Lehti".
Kasvot: Selkeät ihmiskasvot ovat yleensä hyvä enne, ja voivat povata uutisia tai uusia tuttavuuksia. Vääristyneet, kummitusmaiset kasvot voivat povata kuolemaa lähipiirissä. Sarvekkaat, paholaismaiset kasvot varoittavat sortumasta houkutuksiin, tai kieroilusta selkäsi takana.
Keihäs: Pidä puolesi, joku yrittää uhata sinua tai perhettäsi. Keihäs on myös suojeleva ase uhkaa vastaan.
Kenkä: Matkustelua ja uusia tuttavuuksia. Vasemman jalan kenkä povaa yleensä huonoa, ja oikean hyvää.
Keritsimet: Katso "Sakset".
Kissa: Joku uskoo sinulle salaisuuden. Ole luottamuksen arvoinen.
Kiulu tai korvo: Vaurasta vuotta, selkeä korvo voi olla kenties myös lapsienne.
Koira: Uskollinen ystävä, tai hännystelijä; varo oman edun tavoittelijoita.
Korvo: Katso "Kiulu".
Kruunu: Wanha hääenne naimattomalle. Symboloi myös yltäkylläisyyttä.
Kukka: Kukkaset symboloivat onnea ja perhejuhlia, kuten häitä tai ristiäisiä. Nuput, tai torvimaiset kukat, liljat ja kallat taas voivat enteillä suru-uutisia. Katso myös "Kasvi" ja "Lehti".
Kukkakimppu: Perinteinen hääjuhlaenne. Jos kimpussa roikkuu pitkä nauha, tai kukat ovat suippoja, voi se olla hautajaisenne.
Kummitus: Katso "Vainaja".
Kuunsirppi: Aliseen suuntautuneille positiivisia enteitä. Yhdistetty myös feminiinisyyteen ja intuitioon. Katso myös "Aurinko" ja "Symboli".
Kynsi: Katso "Sarvet".
Käsi: Auttava käsi. Voi myös varoittaa tekemästä hätäisiä päätöksiä tai olla luottamatta kehen tahansa.
Käärme: Huonoa tai hyvää. Eroottinen ihmissuhde tai petollisia kavereita.

L- N

Laiva: Katso "Vene".
Lapsi: Kielii perherakkaudesta mutta kehottaa myös huomioimaan sisäisen lapsen. Pienet vauvat enteilevät yleensä mahdollisia vauvauutisia, ei kuitenkaan välttämättä omia. Katso myös "Vauva".
Laukku: Kielii stressistä, pitäisi opetella rentoutumaan.
Lehti, puun tai kasvin: Mahdollisuus kasvuun, kehottaa huomioimaan ympäröivää maailmaa. Tämä on vähän kuin se sielueläin; Vastaus todennäköisimmin löytyy kasvista (puukin on kasvi), jonka lehti on kyseessä. Katso myös "Kasvi".
Lintu: Onnellisuutta tai matkoja. Joskus suru-uutisia. Katso, näyttääkö lintu joltain tietyltä lajilta, kuten kotkalta, pöllöltä tai kyyhkyseltä, ja mieti mitä kyseinen lintu voisi symboloida. Esim. Kotka liitetään uljauteen, pöllö viisauteen ja kyyhky rakkauteen. Katso myös "Joutsen". Apua tulkintaan voi löytyä myös "Linnut Kansanperinteessä" -postaussarjastani.
Lippu ja salko: Älä epäröi puolustaa itseäsi ja asiaasi.
Lohikäärme: Viisautta ja kunniaa, myös muutoksia elämäntilanteessa, ja mahdollisuus edetä uralla.
Logo: Katso "Symboli"
Luuranko: Katso "Kallo" ja "Vainaja".
Maisema: Sinulle tullaan tarjoamaan uusia tilaisuuksia. Myös hyvä merkki unelmien toteuttamiseen.
Mato: Katso "Käärme"
Merenneito: Katso "Seireeni".
Muurahainen: Kehottaa ahkeroimaan jos haluat saada tunnustusta.
Mustekala: Sairastelua, huonoa terveyttä.
Mökki: Kotoisa, hyvä enne. Rakkautta ja kasvua.
Möykky: Yksi, muodoton ja sileä valu on todella huono enne.
Naamari: Eläinnaamari varoittaa ilkeilystä ja pilailemasta toisten kustannuksella. Katso myös "Kasvot".
Neliapila: Katso "Apila".
Nenä: Povailee sairastumista.
Nuoli: Amorin nuoli enteilee rakkautta, mutta varoittaa myös mustasukkaisuudesta. Katso myös "Keihäs".

 O-R

Onnen apila: Katso "Apila".
Otin: Katso "Kahva".
Pallo: Pyöreät muodot kuvaavat yleensä runsautta, mutta kehottaa myös huolehtimaan sisäisestä lapsesta ja terveydestäsi.
Pelikorttimaa: Pidä kiinni rahoistasi, älä hassaa turhuuksiin. Povarinkorttien tavoin myös Ruutu enteilee rahaa/saavutuksia, Hertta rakkautta/hyvää onnea, Pata huolia/huonoa onnea, ja Risti menetyksiä tai surua.
Penis: Hedelmällinen enne. Sinkkunaisille usein sulhas/kosioenne, ja miehille kyvyn symboli. Naiselle penis saattaa olla myös vauvaenne. Toisaalta, varoittaa niin miehiä kuin naisia turhasta, köh, kevytkenkäisyydestä..
Perhonen: Älä sorru turhiin haaveisiin vaan mieti, mitä todella haluat. Katso myös "Hyönteiset".
Pullo: Varoittaa juoppoudesta.
Puu: Uusia mahdollisuuksia, asioiden etenemistä. Puu jolla on isot juuret voi kehottaa tutkimaan sisintäsi tai hakemaan suuntaa elämälle.
Pää: Katso "Kasvot".
Päähine: Katso "Hattu".
Rakennus: Katso "Mökki"
Rakennuselementti: Etenkin ammatinharjoittajalle hyvä enne, kenties mahdollisuutta yletä työssä? Toisekseen, jos näet vapaa-ajallakin pelkkiä pultteja ja palkkeja, ehkä on aika ottaa lomaa..
Ripa: Katso "Kahva".
Risti: Plussaristi on yleensä positiivinen enne, mutta hautaristi enteilee ikävyyksiä, kuten kuolemantapausta perheessä. Katso myös "Pelikorttimaa" ja "Symboli".
Ruumisarkku: Yleinen kuolemanenne perheessä tai lähipiirissä. Avoin arkku sitävastoin voi osua itselle.

 S-U

Saapas: Katso "Kenkä.
Sakset: Katso "Veitsi".
Sarvet/Sarvekas eläin: Varoittaa vaarasta tai uhkaavasta tilanteesta. Sarvi/ Terä/ terävä pää on myös tehokas puhkaisemaan Pahan silmän. Katso myös "Eläin".
Salama: Ukonvasama on tietenkin Ukko Ylijumalan symboli. Salama voi varoittaa äkillisestä vaaratekijästä, tai olla kannustava tehokkuuden merkki. Olisiko ehkä aika kysyä palkankorotusta?
Saunavasta: Katso "Vasta".
Seireeni: Seireeni tuo yleensä huonoa onnea, harhauttaa, ja houkuttelee eksyttäen pois reitiltä. Voi aiheuttaa viivästyksiä suunnitelmiisi, valitse siis viisaasti. Voi ennustaa myös matkaa tai pelurille arpaonnea.
Sieni: Katso "Kasvi".
Siivet: Kiireitä. Katso myös "Enkeli" ja "Lintu".
Silta: Kuvaa yleensä matkaa, tai astumista tuntemattomaan. Ole rohkea. Lue myös eteenpäin "Kaareutuva valu".
Skorpioni: Petollinen ystävä.
Soitin: Soittimet ovat yleensä hyviä enteitä. Kertovat myös palkkiosta joka seuraa kovaa uurastusta.
Sormus: Hääuutisia, sitoutumista, kosintaa. Katso myös "Symboli".
Sulka: Katso "Höyhen"
Susi: Perheen sisäistä luottamusta ja rakkautta. Kannustaa myös kuuntelemaan sisintäsi, ja etsimään minuuttasi.
Sydän: Yleinen rakkausenne, yhdistetään myös erotiikkaan ja nautintoon. Katso kuitenkin myös "Pelikorttimaa" ja "Symboli".
Symboli: Jos tinasi jähmettyy jonkin yleisesti tunnetun symbolin (esim. Toyota, Peace tai vaikka Apple) muotoon, on se yleensä hyvä enne ainakin työrintamalla. Kehottaa toisaalta miettimään elämän epäkohtia uudestaan. Tutustu saamaasi symboliin paremmin. Merkitseekö kyseinen symboli kenties jotain erityistä juuri sinulle?
Säkki: Täysi säkki povaa yltäkylläisyyttä tai rahaa, riippuen vähän siitä näyttääkö säkki viljasäkiltä vai rahapussilta. Säkki voi povata myös yllätyksiä.
Talo: Katso "Mökki"
Talousväline (esim. silitysrauta): Älä tapa itseäsi työllä. Myös muutoksia perheen sisäisissä asioissa.
Terä: Katso "Veitsi" ja "Sarvet"
Tiimalasi: Ajankäyttöön liittyviä ongelmia, kuten kiireitä.
Torakka: Kestät hyvin maailman kolhuja, ja olet halutessasi aikaansaava ja tunnollinen, mutta sinun pitäisi tuoda itsesi paremmin esille, etenkin, jos haluat että aikaansaannoksiasi arvostetaan.
Toukka: Piileviä yllätyksiä, yleensä hyviä sellaisia. Oletko muuten varma ettei tämä ole vain venähtänyt valu?
Tutti: Vauvauutisia
Työkalu: Maataloustyökalut kertovat, ettei tuleva vuosi tule olemaan helppo. Nikkarin tai suutarin työkalut muistuttavat, ettei sinun pidä levätä laakereillasi. Lääkärin työkalut povaavat että joudut huolehtimaan lähimmäisestäsi.
Uistin: Etenkin kalamiehille hyvä enne. Kertoo myös, että päämääräsi saavuttaaksesi sinun on oltava kärsivällinen ja ovela.
Ukonvasama: Katso "Salama"

V-Ö

Vaatekappale: Yllätyksiä, surua tai huolta
Vainaja tai ruumis: Älä pelkää. Kuollut on kannustava enne jonka tarkoitus on muistuttaa unohdetuista asioista, ja ehkä auttaa päästämään irti menneestä.
Vasta: Saunavasta eli -vihta povaa miehelle hyvää ja huoletonta vuotta. Naiselle se voi olla lapsienne, tai kehottaa tarkkailemaan terveyttä.
Vauva: Klassinen vauvaenne, of course, ja nou hätä, ei välttämättä tarkoita omaa raskautta. Enne neuvoo myös kanavoimaan omaa hoivaviettiä hyötykäyttöön.
Veitsi tai Terä: Lopetusta/loppuun saattamista. Myös uusia tuttavuuksia, ole kuitenkin varuillasi selkäänpuukottajien suhteen. Katso myös "Sarvet".
Vene tai Laiva: Matkaa tai uutisia matkojen takaa. Viikinkilaiva voi kertoa seikkailunhalusta.
Viinilasi: Povaa juhlavia velvollisuuksia. Toisaalta myös varoittaa piittaamattomuudesta.
Yksisarvinen: Seikkailunhalua. Kehottaa myös keskittymään todella tärkeisiin asioihin ja luottamaan intuitioon.
Ympyrä: Katso "Sormus"ja "Symboli".
Äijä: Katso "Ihmishahmo".
Ämmä: Katso "Ihmishahmo".
Ämpäri: Varoittaa tulen muodossa tulevasta uhasta.
Äyskäri: Varoittaa haukkaamasta lian isoa palaa.
Örkki: Katso "Hirviö".
Ötökkä: Katso "Hyönteiset".
Öylätti: Jos näet valukuviossa ehtoollisleivän, omatuntosi todennäköisesti kaipaa kevennystä. Olo paranee, jos tunnustat reilusti, ja otat vastuun omista kolttosistasi.

Varjosymbolien Tulkinta

Laadin tuon lyhyen listan siis aloittelijoille valusymbolien tulkintaan, joten se ei todennäköisesti sisällä kaikkia mahdollisia kuvioita joita valuvarjoissa nähdään, tulkitsijan mielikuvituksesta nyt puhumattakaan, mutta yritin listata jotain yleisimpiä.
Pyrin myös jättämään pois monia itseään toistavia symboleita (kani/jänis/eläin, tai ase/pyssy/kivääri), vaikka muutama lähestulkoon-synonyymi (laiva/vene) esiintyykin listassa. Esim. Koko maailman eläimistöä ei listasta löydy, mutta yleiset, kuten esim. kissa ja koira, löytyvät. Käytä maalaisjärkeä; Mikäli vaikka hakemasi eläin ei ole listalla, katso ympäripyöreä hakusana "eläin".

Periaatteessa mitä tahansa, kohteen muotoa tulkinnassa apunaan käyttävän ennustusmuodon symbolimerkityslistaa voi soveltaa myös tinanvalujen tulkintaan, mutta muista, että jos käytät montaa eri tulkintakaaviota yhtä aikaa, voivat tulkinnat olla, lähteestä riippuen hyvinkin ristiriitaisia. Tinanvaluun pätee siis se sama sääntö kuin muihinkin ennustusmenetelmiin: Valitse yksi, sinulle sopivin tulkintakaavio, ja käytä sitä tulkintojesi runkona ennenkuin koko kirjastoa. Maalaisjärkeä ja omaa intuitiota tietenkin sopii, ja on hyväkin, aina käyttää ;)

Mikäli näet tinaa kääntelemällä varjoissa useampia kuvioita, ja tulkintoja (kuten kauha, lintu, kenkä, ja sieni voivat kaikki näkyä saman tinan varjossa), voit toki tulkita ne kaikki, ja kokeilla, syntyisikö niistä yhdistelemällä jonkinlainen ennustus. Monien eri kuvioiden nostaessa tinan varjoista päätään voit myös hyvin pitäytyä vain siinä tulkinnassa, mikä varjokuvioista on mielestäsi selkein. Se on yleensä myös se huomionarvoisin.

Valun Ulkonäkö:
Niin, kuten sanottu, myös valua itseään, etenkin sen pintaa on myös syytä tarkastellaa enteiden toivossa. Katso siis miltä valusi näyttää tai tuntuu sellaisenaan normivalaistuksessa:

-Sileä pinta merkitsee tylsää vuotta tai huonoa terveyttä.
-Litteä valu kuvaa laiskaa ja saamatonta vuotta. Kehottaa miettimään asenteitasi.
-Reikäinen valu ei aina povaa sormuksia, vaan selvästi erottuvat, isot rei'ät valussa voivat povata vuoden menetyksiä tai käsistä lipsuvia tilaisuuksia. Vähän tai paljon, isoja tai pieniä. Katso myös "Varjot kertovat/Avaimenreikä"
-Ropoliainen, epätasainen pinta povaa rahaa ja rikkautta, mutta varo sotkemasta tinan ropoliaisuutta sakkaantuneeseen tinakengän pinnoitteeseen.
-Pitsimäisyys, reikäiset reunukset enteilevät ihailijoita tai kosijoita. Varoittaa myös ylpistymisestä.
-Pikarimaiset syvennykset, maljat ovat yleensä huonoja enteitä, ja voivat povata jopa kuolemantapausta perheessä.
-Suorat, pitkät nauhat tai kepit tinassasi kehoittavat kärsivällisyyteen. Jos haluat tuloksia, täytyy odottaa.
-Kaareutuvat nauhat tai kepit kuvaavat yleensä aktuaalia, tai symbolista matkaa, joka täytyy väistämättä kulkea loppuun uuden aloittamiseksi.
-Valun katkeaminen puolestaan povaa kiireistä vuotta. Sitä kiireisempää, mitä useammassa osassa valusi on.
-Pitkä valukeppi ja erillinen, pyöreä pallukka kehottaa päästämään irti eikä märehtimään menneitä.
-Häntä. Jos valullasi on huomattavan "pitkä pyrstö", eli tina on hauskasti venähtänyt vedessä, povaa se hyvää terveyttä tai pitkää ikää.
-Tuplat. Joskus valu jähmettyy kahteen, suhteellisen samankokoiseen, ja -näköiseen osaan, joiden molempien varjoissa voi kuitenkin olla nähtävissä selkeitä, mutta erinäköisiä hahmoja. Tulkitse tuplavalun hahmot erikseen, mitä ne symboloivat sinulle? Usein alitajuntasi kertoo sinulle, mikä kuvioita yhdistää sinun elämässäsi. Katso myös "Valun katseaminen"
-Haaroittunut valu enteilee vaikeita valintoja ja mutkia suunnitelmiin. Kaikkea ei voi saada. Joskus haaraisten valujen varjoissa näkyy kirjaimia, jotka voivat esim. naimattomalle merkitä tulevan rakkaan nimen alkukirjaimia.
-Piikit, kärjet ja terävät päät ovat vähän samanlaisia kuin sarvet, eli voivat suojella pahaa silmää vastaan.
-Pieniin osiin hajoava valu on kiireisen vuoden ja piittaamattomuuden merkki. Opi erottamaan elämäsi tärkeimmät asiat toissijaisista turhuuksista. Valitse valumurusten joukosta sen isoimman palan varjo tulkittavaksi.

Kurkista Valusankoon:
Kun poimit tinasi sangosta, kannattaa lopuksi vielä vilkaista onko pohjalle jäänyt mitään.

-Pienet, pisaranmuotoiset murut kuvaavat alkavan vuoden kyyneleitä; Vähän tai paljon.
-Hieno, tikkumainen sälä kuvaa vuoden pikkuharmeja, ja ovat tavallaan "piikkejä lihassa"; Vähän tai paljon.
-Laatat ja lehdykät kuvaavat uutisia tai viestejä. Vähän tai paljon, suuria tai pieniä.
-Harmaat hiutaleet, jotka hajoavat helposti käsiin, ovat yleensä vain hyytynyttä sakkaa tinakengän pinnoitteesta, eikä moisista tarvitse välittää (lue eteenpäin).

Muistathan, että erilaiset piikit, hännät ja reiät tinassa vaikuttavat usein paljon varjossa nähtyjen hahmojen tulkitsemiseen. Esim. Monet tinavarjoeläimet saavat sarvensa tinakuvion piikeistä, ja esim. kruunu, kukkakuvio tai hyönteisen siipi voi olla reikäinen. Ajattele luovasti, mutta tulkitse tinan varjokuva ja tinakuvion "raaka" ulkonäkö aina erikseen.

Huom: Tämä ennustustapa on säilyttänyt nimensä lähinnä kaupoissa myytävän raaka-aineen; hevosenkengän muotoisen "Tinakenkä" -amuletin vuoksi. Tosiasiassa tällaiset, nykyaikana myytävät "tinakengät" on valmistettu pääasiassa lyijyseoksesta, jossa on vain muutama prosentti tinaa. Nykyään voitaisiinkiin puhua "Lyijyn valamisesta", mikä olisi lähempänä totuutta, mutta vanhasta tottumuksesta puhumme "tinoista", tarkoittaen termillä ennemmin syntyneitä valukuvioita kuin materiaaleja. Lyijytinoja valettaessa on myös hyvä aukaista vähän ikkunaa ja ainakin välttää hengittelyä suoraan valukauhan yllä, sillä lyijyhöyryt eivät ole kovin terveellisiä.
Suuri lyijypitoisuus myös tekee tinakengästä ongelma-, eli vaarallista jätettä, joka tulisi kierrättää asianmukaisesti; Älä siis vie valamiasi tinoja pihan metallikierrätyslaatikkoon!
Toki edellisvuoden tinan voi kierrättää myös valamalla sen uudelleen kun aika koittaa. Silloin tinasi on ainakin sakattomampaa kuin kaupan tuote :)

*Koska tina tummuu ajan saatossa, pinnoitetaan tinaesineet yleensä kauniin kiiltäviksi eri metalliseoksilla ja pinnoitteilla, jonka ansiosta ne säilyvät vuosia iskemättömän näköisinä. Kun tina sulatetaan, ja hyydytetään uudelleen kylmässä vedessä, nämä "lisäaineet" irtoavat. Varsinainen tina, eli se tulkittava valu, on tuoreeltaan hopeannäköistä, kiiltävää metallia (joka tummuu kyllä sitten vuoden varrella).
Tina on pehmeä metalli, joka taipuu käsivoimin, mutta se ei murene eikä hajoa itsestään käsiin. Erilaisten hukkametallien ja muiden "lisäaineiden" takia tinanvaluveteen jääkin yleensä kaikenlaisia, harmaita hyytymiä ja rupuja, jotka eivät ole tinaa nähneetkään. Tällaisia rupuja ei tietenkään tarvitse tulkita.

Tinanvalaminen on nykyään Suomessa kielletty Maaliskuusta 2018 lähtien. Tinan sijaan valettavaksi suositellaan joko vahaa tai sokeria. Aion kuitenkin pitää tämän postaukseni sivuillani, jo nostalgiasyistä, ja perinneihmisten luettavaksi.
Minkään valamisen sijaan voi wanhaan malliin kokeilla myös täysin turvallista kupin kääntöä, missä ei olla missään tekemisissä tulen tai kuumien materiaalien kanssa :)

Ei kommentteja: