tiistai 29. tammikuuta 2013

Noitavainot Euroopassa

Tällä kertaa siis esittelyssä kaksi kirjaa :)
Marko Nenosen vuonna 2006 ilmestynyt kaksiosainen tutkielma Euroopan noitavainoista, kurkistaa tavallaan verhon; käsityksen, taakse, ja ruotii sekä erinäisiä vainot mahdollistaneita yhteiskunnallisia syitä, että niiden taustalla olevia, jopa liian inhimillisiäkin tekijöitä. Kirjakaksikko etsii totuutta ihmismielestä, ja lähestyy aihetta psykologisesti syvemmältä, toisin kuin pääasiassa historiaa tarkasteleva Jan Guilloun Noitien Asianajaja, joka keskittyi enimmäkseen Pohjoismaisiin vainoihin.

Myytin synty (osa I)

Tutkielman ensimmäisessä osassa tarkastellaan pääasiassa noituuden synnistä syytettyjä ihmisiä. Mikä teki noidasta yhteiskunnan vihollisen? Miten noituuden rikos määriteltiin ja millainen oli noituuteen syyllistynyt. Mikä teki hänestä pahan ihmisen? Kuka joutui kahleisiin, kuka teilipölkylle, ja miksi kaikista ihmisistä juuri hän. Nenonen käsittelee noitavainoja yleisesti, mitä ne olivat ja mitä niillä yleisesti tarkoitettiin.

"Lopulta käsitellessämme ruumiin lihallisia haluja, niistä tulevat lukemattomat ihmiselämän harmit, niin että me syystä voimme sanoa Cato Uticensiksen kanssa: Jos maailma voisi tulla toimeen ilman naisia, olisi elämän vaelluksemme jumalallista." -Malleus Maleficarum-

Kirjassa kerrotaan sekä noitakäsityksen ja vainojen puolustajista että vastustajista, ja tuodaan esiin monenlaisia näkemyksiä sekä puolesta että vastaan. Eiväthän vainot hyödyttäneet ketään. Vai hyödyttivätkö? Myytin Synty valottaa lukijaansa kuinka asiat pääsivät kehittymään mielikuvituksesta maailmanlaajuiseksi joukkomurhaksi.
304 sivua. Atena Kustannus Oy.

Ihmisen Pahuus (osa II)

Tutkielman toinen osa on luonteeltaan enemmän ihmismieltä tarkasteleva. Pohditaan mm. kuinka tuntemattomien asioiden pelko vaikutti ihmismieliin, ja tavan pulliaisten taikausko vaikutti myös ylempiin, ja siten älykkäänä pidettyihin kansankerroksiin ja säätyihin, kuten aateliin ja papistoon. Kuinka kansanusko saattoi luoda erinomaisen pohjan noitavainoina tunnetulle ilmiölle? Mitä muita aineksia tarvittiin että kansan riveistä voitiin yhtäkkiä löytää kosolti noitia sun muita Paholaisen kanssa pelehtijöitä? Olivatko kaikki syytetyt syytettynä noituudesta, ja olivatko kaikki syyttäjät taikauskoisia inkvisiittoreita?

"Tärkeää ei ehkä ole se, miksi joku syytti toista noituudesta. Ratkaisevaa on sen ymmärtäminen, miten syntyi tilanne jossa erilaiset ihmiset useista ja satunnaisistakin syistä päätyivät käräjille epäiltynä erilaisista noituuden ja taikuuden töistä"
-Marko Nenonen-

Kirjassa esitellään historian hämäristä myös "uusia" syitä vainoihin; sellaisia, joita ei yleensä vainoista puhuttaessa edes nosteta esiin, kuten syytetyn taloudellinen tilanne syyttäjien vastaavaan rinnastettuna. Sivuaapa Ihmisen Pahuus myös hiukan oikeitakin noitia, selkeyden vuoksi. Pääpiirteittäin teos kertoo kuinka tavallisestakin ihmisestä tuli yhtäkkiä noita ja mikä mahdollisti hänen leimaamisensa yhteiskunnan viholliseksi.
318 sivua. Atena Kustannus Oy.

+Sisältävät paljon mielenkiintoista tietoa historian hämäristä
+Molempien teosten lopussa Viiteluettelo, kattava Hakemisto, sekä kartta kirjoissa esiintyvistä paikoista

-Ei kuvitusta. Parilla kuvalla tekstistä olisi paikoin saanut havainnollisempaa
-Irrallinen kansipaperi nuhraantuu helposti

Ei kommentteja: