perjantai 4. kesäkuuta 2010

Tsatziki

2 dl Maustamatonta soijajogurttia
1 Keskikokoinen tuorekurkku
1 rkl Vaaleaa siirappia
2-3 Valkosipulinkynttä paloina
1 tl Sitruunamehua
Suolaa ja pippuria
1-2 rkl Hienonnettua, tuoretta tilliä

-Huuhtele kurkku, ja leikkaa se pituussuunnassa neljään osaan. Koverra siemenet pois
-Raasta kurkku, valuta hyvin
-Sekoita mausteet ja yrtit jogurttiin
-Puristele valutettu kurkkuraaste mahdollisimman kuivaksi, ja lisää se maustettuun jogurttiin
-Laita kastike tekeytymään jääkaappiin n.15-30 min. ennen tarjoilua.

*Tsatziki (myös Tsatsiki/Tzadziki/Taziki) on kreikkalainen, jogurttipohjainen kastike jota tarjoillaan myös muissa Välimeren maissa. Turkin alueella Tsatziki tarjoillaan kreikkalaisittain lisukkeena/kastikkeena esim. grilli-/varraslihan kanssa. Muissa välimeren maissa Tsatziki yleensä tarjoillaan alkupalana leivän kera. Tsatzikista on monia variaatioita niin Välimeren maissa kuin Itä-Euroopassa, tosin alueilta löytyy myös muita tsatzikia muistuttavia, jogurttipohjaisia kastikkeita. Reseptit vaihtelevat pääosin yrttien suhteen. Jotkin reseptit eivät sisällä mitään tuoreyrttejä, toisissa taas tillin lisukkeena on persiljaa, ja toisissa pelkkää minttua.

Ei kommentteja: