perjantai 24. kesäkuuta 2016

Juhannustaikoja Suviyössä

Juhannus-hei kaikille Lukijoilleni :)

Palasin tänään kaupunkiin muutaman päivän mökkireissulta, kun perinteisen tapaan vietin taas Kesäpäiväni maalla luonnon helmassa. Hiljentyminen omassa pyhässä paikassa, luonnon valokuvaaminen, hyönteisten ja lintujen bongailu, peseytyminen klapisaunassa, ja jopa ulkohuussi, puiden kantaminen ja pörisevät paarmatkin ovat vaan niin rentouttava kokemus, vaikka kitkeminen ja veden kantaminen välillä vähän rasittaisikin.. Vähän harmittaa ettei mökillä ole enää toimivaa kaivoa, joten esim. saunavedet kannetaan sadevesitynnyreistä, jotka ovat tavallaan "saunakaivoja". Juomavedet tulevat erikseen lähdeliittymästä.

Ilmassa oli myös taikaa, tottakai. Kuten kaikki kansanperinnettä seuraavat tietävät, viimeyö oli wanhan Juhannuksen aattoyö, ja siinä sekalaisia kukkasia keräillessäni mietin, mahtaisiko tulevia, tms. nähdä ehkä muualta kuin aktuaalista kaivosta, ja tulin ajatelleeksi sadevesitynnyriä..
Kiersin siinä sitten sadevesitynnyrin yhdeksän kukan kimppu käsissäni, ja kurkistin saunakaivoon.. ja toimihan se! Veden pinnasta hämmästyksekseni kuvastui kuin kuvastuikin oman kullan kuvajainen, rakas mieheni kun oli tullut kurkkimaan olan yli, että mitä mahdan touhuta yksikseni piirisillä räystään alla :D
Kukkakimppu sitten laitettiin yöksi tyynyn alle, toivomuksen kera. Tuloksia odotellaan :)

Lähdevesi ei valitettavasti muuttunut viinaksi keskiyöllä, joten ainakaan hanaliittymä ei toimi.. Pitäisi varmaan samota aktuaalisti metsään ja hakea se vesi suoraan jostain lähteensilmästä. Onneksi oli oma pullo mukana, josta annettiin sitten uhria Aliseen ja Yliseen, ja nautittiin itsekin lasilliset hämyisessä Juhannusaattoyössä. Lepo tuntui todella ansaitulta kaupungin hulinan ja kiireiden jälkeen.

(Komea, metallinhohtoinen Seppäkuoriainen Saraheinän lehdellä)

Mielenkiintoisia bongauksia tältä juhannukselta olivat mm. Sammakko ja Ritariperhonen. Sammakoita on viime vuosina näkynyt vähemmän kuin lapsena, puhumattakaan, että olisin Ritariperhosta nähnyt niillä kulmilla lähes kahteenkymmeneenviiteen (25) vuoteen o_O
Mahtaa olla hyviä enteitä..

Näihin sanoihin Noidankoto toivottaa lukijoilleen taianomaista, mystistä Juhannusta, ja lykkyä Juhannustaikoihin, toivottavasti käy hyvä pulla ;)

Ei kommentteja: