keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Orzot Kasvissosekeitossa

Tämä on helppoa ja herkullista arkiruokaa Noidankodon keittiössä, ja maistuu erityisesti syksyisin :)

Keitto:
5-6 Isoa porkkanaa
1 Iso sellerinvarsi
1 Keskikokoinen sipuli
2 dl Esikeitettyjä, suuria valkoisia papuja
Suolaa ja pippuria
1-2 rkl Hienonnettua, tuoretta timjamia
1/2 tl Kuminansiemeniä
1 1/2 l Kasvislientä
2 rkl Markista
 
Lisäksi:
1 dl Orzoja, tms. jyvä/pienikuvioista pastaa

-Kaada kasvisliemi kattilaan
-Kuori ja perkaa kasvikset, rouhi kuminansiemeniä morttelissa
-Puristele pavut kuoristaan suoraan kattilaan
-Kuutioi/hienonna vihannekset, ja laita ne kattilaan
-Kuumenna keitto kiehuvaksi, kuori keiton pintaan nouseva kettu pois, ja hauduttele miedolla lämmöllä n. 1 h
-Kasvisten kiehuessa laita orzot kiehumaan omaan kattilaansa
-Kun orzot ovat kypsiä (eli pehmeitä, mutta tuntuvat napakoilta hampaissa), siivilöi pasta ja huuhtele kylmällä vedellä
-Tarkista keitto. Kun kasvikset ovat pehmeitä, aja keitto tasaiseksi sauvasekoittimella, ja lisää orzot keittoon. Sekoita hyvin
-Tarkista suola, lisää tarvittaessa, rouhi joukkoon hieman pippuria, ja mausta keitto sopivaksi kuminalla (kaikkea ei siis ole pakko käyttää,) ja tuoreella timjamilla
-Sekoita hyvin, lisää markis, ja anna tekeytyä kannen alla n. 15 minuuttia. Sekoita hyvin ennen tarjoilua.

*Sosekeitto saa olla tässä paksua, joten nestettä ei välttämättä tarvitse keittämisen aikana lisätä. Voit käyttää tähän myös säilöttyjä papuja (esim. GoGreen), jolloin niitä ei tarvitse erikseen alkaa keittelemään, senkun valutat pavut ja huuhtelet hyvin. Mikäli lemmikkisi ei syö kasviksia, voit laittaa pavunkuoret biojätteeseen tai kompostiin. Orzon sijaan voit kokeilla tähän myös muuta, pienikuvioista pastaa, mutta itse pidän tässä orzosta. Ruokaisamman aterian saat lisäämällä lopuksi keittoon 1-2 rkl ravintohiivahiutaleita.
Tarjoile lisukkeeksi paahdettua patonkia, ciabattaa tai ruisleipää :)

Ei kommentteja: