keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Tilli (Anethum Graveolens)

Tilli on monille tuttu, sarjakukkaiskasveihin kuuluva mausteyrtti, ja sukua esim. Saksankuminalle (eli Maustefenkolille, Foeniculum vulgare) johon kasvin voi helposti sekoittaa. Onneksi kasvit tuoksuvat erilaisille. Varo kuitenkin kasvattamasta Tilliä sukulaistensa (kuten Kuminan ja Maustefenkolin) kanssa samassa osassa puutarhaa, sillä kasvit risteytyvät helposti keskenään.
Tilli on yksivuotinen, mutta lisääntyy helposti runsaan siementuotantonsa vuoksi, ja voikin menestyä vuosia hyvällä kasvupaikalla niin puutarhassa kuin vähän vieressäkin. Autiotalojen viidakoituneesta perennapenkistä voikin bongata myös villiintynyttä tilliä (ja paljon hybridejä).

(Kuva: Wikipedia)

Tilli on aromaattinen kasvi, johon näin kesäaikaan tulee suorastaan himo. Tilli onkin parhaiten keitiöstä tuttu, sitä tarjoillaan yleensä kalan tai rapujen kera, mutta kukapa ei tuntisi tillilihaa? Tilliä käytetään myös erilaisten etikkasäilykkeiden, etenkin avomaankurkkujen, kalan ja pikkusipuleiden maustamiseen.
Monen Juhannukseen kuuluu uusien perunoiden lisäksi voikastike, silli ja tilli, ja pidämmekin Tilliä usein suomalaisena perusyrttinä. Totta toinen puoli, tilli tunnetaan vähän kaikkialla, etenkin Itä-Eurooppalaisessa, Välimerellisessä ja jopa Kauko-Idän keittiöissä. Munkit luostaripuutarhoineen edistivät aikoinaan Tillin leviämistä pohjoisille seuduille, ja meille Tilli saapuikin todennäköisesti itärajan takaa.

Tilli on terveellinen yrtti, se sisältää paljon A-, B2-, ja C-vitamiinia, sekä Foolihappoja, Kaliumia, Kalsiumia ja Magnesiumia. Tilli sopiikin hyvin mm. lasten, kasvissyöjien tai vegaanien ruokavalioon.
Tillistä käytetään lähinnä lehdet ja siemenet, mutta myös näyttäviä kukkaterttuja laitetaan sekaan etenkin liemiin ja paisteihin. Kukkatertut tunnetaan kruunutillin nimellä, ja sopivat myös öljyjen ja etikoiden mausteeksi, ja onpa niillä maustettu viinaakin. Lasitölkkiin tai pulloon laitetaan löyhästi tillin kukkaterttuja, ja päälle kaadetaan joko öljyä, etikkaa, tai viinaa. Suljetaan hyvin. Annetaan tekeytyä viileässä huoneenlämmössä pimeässä viikon tai päälle välillä hölskyttäen. Siivilöidään ja käytetään. Muistathan, että tuoreesta tillistä tehty öljy myrtyy helposti (n. parissa viikossa) kasvin sisältämän kosteuden takia. Paremmin säilyvää tilliöljyä talven varalle saat jos kuivatat tillinkukat ennen öljyn lisäämistä.
Mainittakoon, että kesän tillisatoa voidaan myös pakastaa talven varalle.

Tilli on maskuliininen, Merkurius planeettaan, ja Tulielementtiin yhdistetty kasvi joka antoi sotilaille voimia taisteluun ja paransi raudan tekemät haavat. Lähteestä riipuen Tilli yhdistetään myös vesielementtiin.
Puutarhuroivat munkit ja aikansa oppineet pitivät tilliä paitsi oivallisena lääkkeenä, sen uskottiin myös karkottavan paholaisen. Englannissa ihmiset luottivat Tilliin etenkin noitien karkottajana. Ihmiset pitivät tillinoksaa mukanaan suojana pahaa silmää tai noitumista vastaan. Rautayrtin (Verbena Officinalis) ja Tillin yhdistelmää pidettiin erityisen tehokkaana. Kasveja sidottiin kimpuiksi ja ripustettiin pihtipieliin, ja niiden uskottiin vievän noidalta voimat.
Suomessa tilliä on sidottu lehmien sarviin etteivät ne joutuisi metsän peittoon tai trullien kynsiin.

Maagisesti tilli on siis suojeleva ja karkottava kasvi, jota esim. pikkupirujen mainitaan kavahtavan. Tilli onkin mitä mainioin Mittumaarin taikayrtti, sillä se karkottaa jo- mainitut pahalaiset ja lannistaa sinua vastaan aiotut loitsut. Myös ilkikurisessa maineessa oleva pikkuväki; keijukaiset, kavahtavat tillin hajua, joten tillinoksa tai pari voi olla hyvä hätävara kaikille taikojille jotka juhannusyönä lähtevät metsiin tavoittelemaan aarnivalkeita tai niitä mystisiä sananjalan siemeniä..
Tilli on siis noitia karkoittavasta maineestaan huolimatta yhä wanha noitayrtti, joten pahojakaan noitia kasvilla tuskin voi karkoittaa. Trulli saattoikin tehdä amuletin tillinsiemenistä muuttuakseen näkymättömäksi vieraaseen omettaan hiipiessään..
Noitayrttinä tilli sopii hyvin maagiseen puutarhaan, joskin sitä voi istuttaa myös oven viereen pitämään pahat vaikutukset (ja lynkkauspartion) loitolla.

Germaaniset kansat luottivat myös tillin suojelevaan voimaan, mutta kasvia käytettiin lähinnä häissä. Pieni tillikoriste morsiusparin otsalla, korvan takana, viitassa tai taskussa takasi onnellisen avioliiton ja karkotti pahan. Tilliä on käytetty myös lemmenjuomiin ja -ruokiin, ja keskiajalla etenkin miehet suosivat tilliä, ja laittovat sitä kylpyveteensä tullakseen naisten silmisä vastustamattomiksi.
Tilli yhdistetään myös toiseen näköön, sen tuoksun uskottiin tuovan enneunia, ja tillinsiemenet pikku pussukassa voimistivat kantajansa psyykkisiä kykyjä.
Tillin siemenet on yhdistetty rahaan ja vaurauteen, ja ehkä juhannustaikoja voikin punoa juhannusseppeleeseensä hieman kruunutilliä napatakseen rikkaan rakkaan?

Kotikosmeettisia ominaisuuksia tillillä on vähän, mutta se sopii hyvin kotiapteekkiin, sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Jo muinaiset egyptiläiset viljelivät tilliä lähes yksinomaan lääkinnällisiin tarkoituksiin. Kiinalainen lääketiede käyttää tilliä stimuloimaan ja puhdistamaan pernaa, munuaisia ja ruoansulatuselimistöä yleensä. Nykylääketiede tutkii tillin mahdollisuuksia mm. diabeteksen ja keuhkosyövän hoidossa.

Tilli on ollut kautta aikojen etenkin äitien kasvi. Tuore tilli ruoassa parantaa pahoinvointia ja suolen toimintaa. Imettävä äiti voi helpottaa vauvan koliikkia syömällä paljon tilliä, jolloin tillin vaikuttavat aineet siirtyvät äidinmaidon mukana lapseen ja auttavat vauvaa. Tillin nauttimisen sanotaan myös edistävän äidinmaidon tuotantoa.
Tillin mainitaan edistävän kuukautisia, ja naiset ovat joskus nauttineet tilliä n. kuukausi synnytyksen jälkeen palauttaakseen kuukautiset jotta kohtu puhdistuisi. Naiset ovat syöneet tilliä myös säännöllisien kuukautisten toivossa. Tillin mainitaan myös lievittävän kuukautiskramppeja.
Tillin säännöllinen nauttiminen, joko tuoreeltaan tai teenä myös parantaa ruokahalua, edistää ruoansulatusta ja näin vähentää sekä närästystä että ilmavaivoja.

Tilli on myös rentouttava kasvi, ja wanha, germaaninen ohje unettomuuden hoitoon neuvoo rouhimaan tillinsiemeniä lämpimään maitoon.
Vaikka tillin latinankielinen nimi "Anethum" tarkoittaa voimakkasti tuoksuvaa, ja  "Graveolens" pahanhajuista, voi tuoreen tillin tuoksusta saada helpotusta niin pahoinvointiin kuin migreeniinkin. Ole kuitenkin varovainen, tillin tuoksu (kuten mikä tahansa voimakas haju,) voi myös laukaista migreenin.

Tillinsiementen pureskelun mainitaan niin ikään auttavan pahoinvointiin, mutta sillä on myös hengitystä raikastava vaikutus. Siementen natustelu myös lievittää näläntunnetta.

Ulkoisesti tilli sopii lihasjännitykseen, venähdyksiin ja nyrjähdysten hoitoon. Kokeile tilliä hauteena tai hiero lihaksia tilliöljyllä. Kylpyveteen lisätty tilli rentouttaa, ja onpa sen uskottu myös nuorentavan kylpijää..
Tillin avulla on aikoinaan lievitetty myös kihtiä ja reumaattisia kipuja. 
Tilli on lievästi antiseptinen, ja sopii hyvin haavojen huuhteluun ja erilaistentulehdusten hoitoon. Kurkkukipuun tai ientulehdukseen voit kurlata/purskutella suuta tillikeitteellä tai teellä, myös tilliviina sopii rohdoksi.

Huom: Pitkäaikainen tillin käyttö herkistää ihon auringolle ja voi aiheuttaa valonarkuutta. Ulkoisesti käytettynä tilli voi aiheuttaa herkimmille ihoärsytystä, kutinaa tai ihottumaa. Tillin siemeniä ei suositella nautittavaksi raskauden aikana, sillä ne voivat johtaa keskenmenoon. Muutoin tillin maustekäyttö on ylensä turvallista.
Tillin, ja etenkin tillisiemenien liikakäyttö voi lisätä virtsaneritystä, joten se ei pidemmän päälle sovi esim. pienille lapsille joilla on yökasteluriski.
Älä käytä tilliä rohdoksena jos sinulla on kilpirauhasen liikatoimintaa, munuaistulehdus, nesteenpoistolääkitys tai Litium-pohjainen mielialalääkitys, sillä tilli sitoo litiumia elimistöön.
Äläkä käytä tilliä jos olet yliherkkä tai allerginen sille. Jos olet yliherkkä sarjakukkaiskasveille (esim. Porkkana ja Korianteri), olet tod. näk. yliherkkä myös tillille.
Mainittakoon vielä keittiöniksi, että tilli tappaa leivinhiivan. Älä siis lisää tilliä leipiin (ainakaan turhan aikaisin) tai taikina ei välttämättä kohoa.

Simppeleitä reseptejä joissa kokeilla Tilliä:

Peruna-Tofusalaatti
Piffileipä
Riisilaatikko
Tilli-Voikastike Uusille Perunoille
Tsatziki

Uskomuksia:
-Tilli unessa on suotuisa enne. Jos syöt unessa tilliä, povaa se terveyttä ja pitkää ikää. Jos syöt unessa tillinsiemeniä, povaa se rahaa.
-Morsiuskimppuun lisätty tilli takaa onnellisen liiton.
-Pureskele tillinsiemeniä juhannusyönä ennen nukkumaanmenoa, ja saat enneunia.
-Tilli on voimakkaammillaan wanhana Juhannusyönä.
-Lykantroopille tillin tuoksu aiheuttaa levottomuutta.
-Maagisiin tarkoituksiin tilli on paras poimia täydenkuun alla. Aina parempi jos poimija on mies.
-Tillin haistelu paranta hikan.

Ei kommentteja: