maanantai 2. joulukuuta 2013

Mausteneilikka (Syzygium aromaticum)

Mausteneilikka on monille tuttu mauste leivonnasta ja joulusta. Nimestään huolimatta Mausteneilikalla ei ole mitään tekemistä neilikkakasvien (Dianthus) kanssa, eikä Mausteneilikka ole mitään sukua Puutarha-, eli Tarhaneilikalle (D.Caryophyllus), joka puhekielessä pelkkänä Neilikkana tunnetaan. Mausteneilikka on alunperin Molukeilta kotoisin oleva, myrttikasvien sukuinen puu, jonka kuivatuista kukanupuista saadaan tuttua neilikkamaustetta. Mausteneilikkaa saa kaupoista kokonaisena ja jauheena joko mausteneilikan tai neilikan nimellä. Joskus sitä löytää luontaistuotekaupoista nuppuneilikan (Clove-bud) nimisenä rohdoksena. Kokonaiset mausteneilikat muistuttavat hieman soihtua tai taikasauvaa, jonka päässä on pallo.

Mausteneilikan englanninkielinen nimi "clove" tulee latinan sanasta "clovus", joka tarkoittaa kynttä. Muistuttaahan kuivattu mausteneilikannuppu ilman siementä hieman nelikynsistä jalkaa tai tassua.

(Kuva: Wikipedia)

Mausteneilikka jakaa mielipiteet vahvan arominsa takia, siitä joko pitää tai sitä inhoaa. Mausteneilikka sisältää mm. A-, ja C-vitamiinia, rautaa, fosforia, kalsiumia ja natriumia. Mausteneilikka on monille tutuin juuri keittiöstä, ja sillä on maustettu leivonnaisia, jälkiruokia ja kuumia juomia jo vuosituhansia. Itämaisessa keittiössä neilikka on monien curry-, kala-, ja liharuokien mauste, mutta se sopii myös palkokasvien ja viljan kera. Erilaisissa etikkalisukkeissa neilikkaa on käytetty samoin kuin meillä sinapinsiemeniä.

Etenkin joulun alla meillä Suomessa törmää mausteneilikkaan, lähinnä piparkakuissa, maustetuissa kahveissa ja glögeissä, mutta myös kuorrutetun kinkun pintaan tökitään usein mausteneilikoita koristeeksi ja makua antamaan.
Kotimaisittain ruokiin saa eksoottista lisää kokeilemalla jauhettua tai kokonaista mausteneilikkaa lisäksi esim. patapaistiin, hernekeittoon, raparperikiisseliin tai omenapiirakkaan.
Mausteneilikalla on myös ansionsa afrodisiakana, ja sillä on höystetty erilaisia lemmenruokia. Mausteneilikkaa onkin tästä syystä tarjoiltu myös monissa kulttureissa hääaterialla. Miehet ovat luottaneet mausteneilikan voimaan myös impotenssin parantajana ja makuukamarikunnon kohottajana.

Mausteneilikkaa on vähän kaikkiallla; tuoksukynttilöissä, erilaisissa huone-, ja saunatuoksuissa, hyönteiskarkotteissa ja potpurripusseissa. Mausteneilikalla maustetaan mm. lihasäilykkeitä, kastikejauheita, kurkkupastilleja ja kuivalihatuotteita. Tupakkateollisuudessa neilikka-aromilla terästetään myös sikareja ja savukkeita. Esim. Indonesialainen, perinteinen kretek-savuke sisältää mausteneilikkaa.
Mausteneilikka sopii vahvan bukeensa ansiosta myös karkotteeksi. Tökkimällä mausteneilikoita kuorimattoman appelsiinin pintaan saat näpsäkän, koita ja kuoriaisia karkottavan tuoksupallon myös omaan vaatekaappiin.
Sivele hieman neilikkaöljyä kangaskaistaleeseen, ja kääri jalkojen ympäri kulkiessasi pitkässä ruohikossa. Näin vältyt punkeilta.
Mausteneilikkaa käytetään paitsi makunsa ja tuoksunsa vuoksi erilaisissa kosmeettisissa tuotteissa, myös eteerisesti lämmittävänä ainesosana erilaisissa urheiluvoiteissa, hierontaöljyissä ja eroottisissa voiteissa.

Mausteneilikka on maskuliininen, Aurinkoon, Jupiteriin ja tulielementtiin yhdistetty kasvi. Mausteneilikan jumaluuksia olivat tuimat soturit, kuten Thor, Ares, Horus, Bellona, Sekhmet ja Ishtar, sekä viisauteen, oikeuteen ja kaupankäyntiin liitetyt hahmot, kuten Thot, Apollo, Ganesha, Veles, Eunomia, ja Saraswati. Molukien saarilla Mausteneilikkapuut olivat pyhiä, ja kukkivaa puuta kohdeltiin samalla kunnioituksella kuin odottavaa äitiä; Miehet eivät saaneet lähestyä puita hattu päässään, puun luona ei saanut metelöidä, eikä puille näytetty tulta. Mausteneilikka kuvasi saarelaisille hedelmällisyyttä ja vaurautta, ja esim. lapsen syntyessä oli tapana istuttaa mausteneilikkapuu lapsen kasvinkumppaniksi.
Kristillisen mytologian mukaan vastasyntyneelle Jeesus-lapselle (=päähenkilö kristin Raamatussa) tuodut lahjat olivat monimuotoisimpia kuin kristin pyhän kirjan; Raamatun, alkuperäinen käännös antaa ymmärtää. "Kulta, mirhami ja suitsukkeet" tarkoittivatkin todellisuudessa Rahaa ja rikkauksia (esim. koruja), voiteita, öljyjä ja rohtoja (=kosmetiikkaa ja lääkkeitä), sekä mausteita ja yrttejä. On siis esitetty, että yksi Itämaisista tietäjistä toikin lapselle lahjaksi paikallisia arvomausteita, kuten juuri Mausteneilikkaa, Kanelia, Kardemummaa ja Sahramia.
Muinaisessa egyptissä mausteneilikkaa käytettiin paitsi ylhäisön juhlaruoissa, myös vainajien balsamoinnissa voimakkaan tuoksunsa ja bakteereja tappavien ominaisuuksiensa vuoksi.
Kiinalainen lääketiede tuntee neilikan myös lämmittävänä Yan-rohtona, joka vahvistaa pernaa, vatsaa, ja munuaisia.

Mausteneilikka edustaa miehekästä karismaa ja tuo itseluottamusta. Mausteneilikasta on helppo valmistaa voimakkaasti suojelevia ja karkottavia amuletteja.  Mausteneilikasta saa suojelevan korun sitomalla niitä yhteen punaisella langalla. Punaiseen pussukkaan laitetut mausteneilikat toivat kantajalleen rohkeutta ja sex-appealia ja tukkivat panettelijoiden suut. Sinisessä pussissa mausteneilikat suojelivat sairauksilta ja pahalta silmältä. Koska Mausteneilikka oli aikoinaan arvokas mauste jolla käytiin esim. 1500-luvulla kauppaa Euroopassa, on sillä yhteytensä myös rahaan ja vaurauteen. Höystä mausteneilikkaiset vaurausloitsut kullan värillä.
Sekoita vähän hautausmaan multaa ja jauhettua mausteneilikkaa, ja ripottele seosta talosi ympärille. Tämä pitää pahan poissa tehokkaasti. Vaikutusta voi tehostaa lisäämällä seokseen myös hieman puna- tai mustapippuria.
Mausteneilikka on yhdistetty myös psyykkisiin voimiin, toiseen näköön ja etiäisiin. Tätä voi kokeilla nauttimalla kupillisen mausteneilikkateetä, tai neilikkasavukkeen (mikäli olet tupakoija) ennen ennustamissessiota.
Kylpyveteen lisätyt mausteneilikat puhdistavat huonon energian ja karkottavat pahan. Mausteneilikan pahalta karkottavat ominaisuudet voi kylvyssä yhdistää myös suolaan.

Kotikosmeettisia ominaisuuksia mausteneilikalla ei juuri ole. Koska mausteneilikka on antiseptinen ja puhdistava, aknesta kärsivät voivat kokeilla kylmää mausteneilikkahauduketta kasvovedeksi. Myös kasvovoiteeseen voi sekoittaa vähän eteeristä mausteneilikkaöljyä aknen lievittämiseksi. Akuuttiin finniin voi yöksi laittaa jauhetun mausteneilikan ja hunajan/hammastahnan seosta.
Mausteneilikoita kannattaa myös rouhia kasvojen kuorintaan, sillä Mausteneilikalla on hieman ihoa tasoittava vaikutus.
Miehisen (ja jouluisen) pikadödön saa helposti käärimällä ruokalusikallisen mausteneilikoita puuvillakankaan palaan kuin pussiin, ja kostuttamalla kangaspussia ja hieromalla sitä kainaloihin. Tai helpommin; hieromalla ensin mausteneilikoita kevyesti kostutetuilla kämmenillä ja sitten maustekäsin hierotaan hikipaikkoja.

Mausteneilikka tuo toisaalta oivan lisän kotiapteekkiin. Mausteneilikka on lievästi antiseptinen, ja se lievittää kipuja/puuduttaa hetkellisesti, lämmittää ja stimuloi. Mausteneilikkajalkakylpy parantaa verenkiertoa kylmissä jaloissa, ja kylpyveteen lisätyt mausteneilikat tehostavat kuumaa kylpyä. Mausteneilikka sopii sekä sisäiseen että ulkoiseen käyttöön. Jauhettu mausteneilikka sopii erilaisten haavojen ja raapeumien hoitoon, sillä se sekä kuivattaa että estää haavaa tulehtumasta. Hauteena voi käyttää myös mausteneilikkahauduketta. Hauduketta käytettiin keskiajalla myös luuvalon hoitoon. Hammassäryssä voi pureskella mausteneilikoita, tai laittaa topsipuikolla vähän eteeristä neilikkaöljyä kipeään hampaaseen. Korvakipuun mausteneilikkaöljyä laitetaan pari tippaa pumpulitukon sisään, ja laitetaan tukko korvaan.
Mausteneilikkaöljy (Eng: Oil of cloves/Clove-oil) sisältää paljon eugenolia, joka on antiseptista ainetta ja lievittää kipua. Mausteneilikkaöljyä voi kokeilla ulkoisena hoitona syyliin tai huuliherpekseen, teepuuöljyn tavoin. Mausteneilikoita voi pureskella myös raskaus-, aamu-, tai matkapahoinvointiin ja merisairauteen. Pahoinvointiin voi kokeilla myös paria tippaa neilikkaöljyä taiteltuun nenäliinaan, ja sitten tuoksutella liinaa jos oksettaa.
Eteerinen mausteneilikkaöljy sopii myös stressin lievitykseen, ja hierontaöljyyn lisättynä se lämmittää ja rentouttaa jäykkiä lihaksia.

Mausteneilikkatee sopii ruokahaluttomuuteen, heikotukseen, vatsavaivoihin, vilustumisoireisiin ja ähkyyn. Mausteneilikka puhdistaa verta, ja sisältää antioksidantteja, joten se on hyväksi myös vastustuskyvylle. Mausteneilikka lievittää ilmavaivoja, auttaa kovaan vatsaan, helpottaa närästystä, auttaa ruoansulatusongelmissa ja parantaa aineenvaihduntaa. Vahvalla mausteneilikkakeitteellä on myös häädetty sisäloisia.

Huom: Mausteneilikan ominaisuuksia esim. diabeteksen hoidossa tutkitaan. Mausteneilikka voi siis olla diabeetikolle hyvä maustelisä, sillä se ylläpitää insuliinitasoa.
Mausteneilikkaa ei tulisi käyttää yhtä aikaa rohdoksena viilentävän Yin-rohdon; kurkuman, kanssa sillä ne heikentävät toistensa tehoa. Mikäli mausteneilikan tuoksu itsessään jo oksettaa, älä kokeile mausteneilikkaa ainakaan pahoinvointilääkkeenä.
Kuten muutkin eteeriset öljyt, tulisi myös mausteneilikkaöljyä laimentaa ennen käyttöä. Mausteneilikan/-öljyn ulkoinen käyttö voi ärsyttää limakalvoja, tai aiheuttaa herkille ihmisille iho-oireita, kuten kutinaa ja ihottumaa, ja tällöin mausteneilikkaa ei tietenkään pidä käyttää. Mausteneilikkaöljyä ei tulisi myöskään nauttia sisäisesti, sillä se rasittaa pidemmän päälle maksaa ja munuaisia. Vältä eteeristä mausteneilikkaöljyä myös mikäli olet raskaana. Muutoin kohtuullinen mausteneilikan käyttö on suhteellisen turvallista myös odottaville äideille.
Liiallinen mausteneilikan sisäinen käyttö voi ärsyttää ruoansulatuskanavaa. Mausteneilikan vahva tuoksu voi myös laukaista migreenin.
Kotioloissa mausteneilikan vahvaa tuoksua taittaa helposti sitrushedelmillä, vaniljalla tai kanelilla.

Uskomuksia:
-Mausteneilikat unessa kertovat turvallisuudesta ja perherakkaudesta.
-Mausteneilikkatee tuo ennenunia.
-Demonien, eli pahojen henkien riivaamat ihmiset eivät siedä mausteneilikan tuoksua.

Ei kommentteja: