tiistai 20. syyskuuta 2011

Romanian noidat

Romaniassa ennustajat saivat jalansijaa, sillä noituus on heilläpäin nyt virallisesti ammatti. HS.fi otsikoi tapauksesta jo vuoden alussaa, mutta nyt asian kehittymistä seurailleena ajattelin tehdä asiasta postauksen. Kokosin asian tiimoilta muutamia artikkeleja, jotka valottavat asiaa paremmin:

Romania säätämässä noitalakia

Ennustajat verolle - Hallitukselle langetettiin kirous


(Kuva: IS.fi/Ennustajat verolle -artikkelista)

Uusi noitalaki: Vankilaan jos povaus on täyttä potaskaa

Varsinaisista noidista tässä ei siis niinkään ole kysymys, vaikka termiä viljelläänkin uutisissa laajasti, vaan artikkelit koskevat lähinnä povareita ja selvänäkijöitä. Romanian alueilla käsite kyllä kattaa monenmoiset noituudet ja ihmiset voivat hyvinkin kysyä tutulta povarilta apua niin rakkaus- kuin raharintamalla. Asiassa on tietenkin hyvät puolensa, käsitelläänhän tässä ammatinharjoittamisen vapautta, siihen liittyvää vastuuta ja seurauksia jolla pyritään estämään huijareita.
Ainoa mikä asiassa hieman kylmää on ajatus kuinka suvaitsevaisuudestaan tutut valtauskontoryhmät mahtavat asiaan suhtautua. Noitien asemaa peruspulliaisina tämä tuskin heidän silmissään millään muotoa parantaa. Noitien tunnustaminen laintekstissä tekee periaatteessa myös noituuden harjoittamisesta virallista, ja näin muodoin "todellista". Todistaisiko tämä ääripäähänsä venytettynä virallisesti "Saatanan vaikutuksen" ja antaisiko se uuden syyn kiusata viattomia lakikirjaan vedoten? Niin, vaikka onhan se ennenkin luonnistunut suvaitsevilta ilman lakimiesten apua o_O
Pykälien pyörittelyssä on omat riskinsä ja niitä vatvoessa on helppo unohtaa että ihmisiähän tässä vaan ollaan.. Pidetään silti peukkuja edes vähän valoisammalle tulevaisuudelle, ja odotellaan enemmänkin myönteisiä noitauutisia :)

Ei kommentteja: