Sivut

perjantai 18. syyskuuta 2015

Sitruuna (Citrus Limon)

Sitruuna on taatusti kaikille tuttu, raikkaan keltainen sitrushedelmä, jonka kirpakanhapanta makua on joskus lapsena irvistelty. Sitruunat kasvavat tietenkin sitruunapuussa, joka myös tunnetaan ihan vain sitruunana (vähän kuin koivu/koivupuu). Tässä tekstissäni keskityn pääasiassa puun hedelmiin, ellei toisin mainita :)
Sitruuna kuuluu ruutakasvien (Rutaceae) sukuun, ja sen arvellaan alkujaan olevan kotoisin Intian Assamista. Sitruuna on tunnettu monissa Aasian maissa jo tuhansia vuosia, mutta Eurooppaan hedelmä rantautui vasta n. parituhatta vuotta sitten, mistä se sitten levisi maailman keittiöihin. Sitruunapuu voi kasvaa jopa 15m korkeaksi, mutta ne ovat myös suosittuja bonsaita. Usein hedelmien sisältä löytyykin siemeniä, jotka ovat vallan elinkelpoisia kaikkien kotipuutarhureiden kokeilla ;)

(Sitruuna. Kuva: Wikipedia)

Niin, sitruuna lieneekin tutuin juuri keittiöstä, missä sen käyttömahdollisuudet ovat todella monipuoliset. Sitruuna sopii niin kylmiin, kuin lämpimiin ruokiin, suolaisiin ja makeisiin ruokiin, tuoreisiin ja säilöttyihin, sekä erilaisiin juomiin. Meillä suomessa sitruuna on tuttu mauste mm. kalalle ja vappusimalle.
Rakenteeltaan sitruunapuun hedelmä on muiden sitrushedelmien kaltainen; Hedelmäliha on kuoren alla lohkoina kuten appelsiini, ja lohkoista löytyy usein siemeniä. Sitruunasta lähes kaikki osat ovat käyttökelpoisia, vain sitä valkeaa osaa kuoren alla ei yleensä käytetä, paitsi jos teet sitruunaviipaleita, silloin se ei haittaa. Vain muutamia esimerkkejä mainitakseni, raastettua kuorta (raasta vain se keltainen osa) käytetään mausteena esim. juomissa, leipomuksissa ja jälkiruoissa, mehua juomissa ja salaattikastikkeissa, ja viipaleita mm. booleissa. Sitruunapuun lehtiä taas käytetään mm. Intialaisessa, ja Kaakkois-aasian keittiössä.
Sitruuna muistuttaa hieman limettiä, ja limetin voi tarvittaessa korvata sitruunalla, vaikka makuerojahan se tietysti aiheuttaa. Ei kuitenkaan niin paljon, kuin sitruunan korvaaminen limetillä..

Sitruuna on kätevä apu myös muita hedelmiä käsiteltäessä, sillä se ehkäisee helposti tummuvia hedelmiä (esim. Avokado, Banaani, ja Omena) tummumasta. Purista vain kuorituille hedelmänpaloille hieman sitruunaa ennenkuin, sanotaan vaikka, lisäät ne salaattiin, tms.
Käytä aina kypsiä, kiinteitä sitruunoita. Raaka sitruuna on vihreä, mutta kypsyessään se muuttuu kauniin keltaiseksi, ja tuoksuu raikkaalta. Jos sitruuna on pehmeä, haisee homeelta tai sen pinnassa on vaaleaa nukkaa (=hometta), heitä se pois.

Sitruunavesi:

2 l Kylmää vettä
1 Iso sitruuna

-Pese sitruuna hyvin
-Kaada vesi tarjoilukannuun
-Viipaloi sitruuna, laita viipaleet kannuun
-Peitä kannu kannella tai Elmu-kelmulla, ja laita kannu jääkaappiin yöksi
-Aamulla sinulla on raikasta sitruunavettä.

(Kypsiä sitruunoita korissa)

Sitruuna on monikäyttöinen myös keittiön ulkopuolella. Sitruunankuoret ovat hyvä karkote koirille tai kissoille, kun niitä opetetaan pysymään poissa tietyistä paikoista kodissa. Sitruunankuoret, ja eteerinen sitruunaöljy ovat myös hyvä karkote itikoille, paarmoille ja punkeille. Voit hieroa sitruunankuorta suoraan iholle. Puutarhassa sitruunamehulla voi karkottaa esimerkiksi muurahaisia, ja potpurreihin lisätty sitruunankuori karkottaa koita liinavaatteista.
Itse lisään aina lattianpesuveteen etikan lisäksi vähän eteeristä sitruunaöljyä, koska se jättää paitsi raikkaan tuoksun, on myös hyväksi puulattialle. Samoin erilaisia puuesineitä voi hoitaa ja kiillottaa hankaamalla niitä sitruunankuorella. Leikkuulauta puhdistuu ja raikastuu jos pyyhit sitä sitruunalla. Sitruuna myös raikastaa pintoja ja poistaa pahoja hajuja, esim. kalanhajun käsistä.

Sitruunamehu itsessäänkin toimii puhdistusaineena. Sitruunamehulla voi hangata huonekaluista ja erilaisista tasopinnoista pois tummentumia, sormenjälkiä ja muita tahroja. Myös punajuuren tai mustikan väripinttymiä kannattaa puhdistaa käsistä sitruunalla.
Kupari- ja hopeaesineiden kiillotukseen puolestaan sopii sitruunanpuolikas, joka dipataan suolaan (tai ruokasoodaan).
Sitruuna on siis todella monipuolinen, siitä saadaan jopa sähköä ;D

(Kuivattuja sitruunapuun lehtiä)

Maagisesti sitruuna on feminiininen, veden elementtiin, kuuhun, ja neptunus-planeettaan, sekä erinäisiin kuun ja veden jumalattariin, kuten Seleneen, Tanitiin, Iannaan, Dianaan, Artemikseen, Mariciin ja Anumatiin yhdistetty kasvi/hedelmä. Historiassa, ja nykyäänkin sitruunalla on höystetty erinäisiä lemmenjuomia ja -ruokia, ja sitä on käytetty myös vahvistavana rohdoksena.
Sitruunaa on käytetty myös karkottamaan pahaa, puhdistamaan negatiivisista energioista ja torjumaan pahaa silmää. 
Intiassa suosittu Nimbu-Mirchi -amuletti valmistetaan pujottamalla lankaan sitruuna ja sen päälle seitsemän vihreää chiliä. Amuletin nimi tarkoittaa sitruuna-chiliä. Amuletti ripustetaan roikkumaan oviaukkoon, ja se vaihdetaan uuteen joka perjantai. Amuletin on tarkoitus miellyttää Alakshmia, köyhyyden ja puutteen jumalatarta, ettei tämä tulisi sisälle taloon. Amuletin mainitaan myös torjuvan pahaa silmää tai pahaa yleensä.

Puhdistavaan kylpyyn kannattaa lisätä viipaloitu sitruuna, tai pari kourallista sitruunanlehtiä puhdistamaan paitsi kehoa, myös energiakenttiäsi. Voit myös nauttia kupin sitruunateetä ennen rituaalia.
Sitruunankuorivettä (liota kuorisuikaleita vedessä) tai sitruunamehua voi pirskotella puhdistustarkoituksessa samoin kuin siunattua vettä.
Sitruuna sopii hyvin kesään, onnea, rakkautta, ystävyyttä, pitkäikäisyyttä ja kestävyyttä tavoitteleviin taiantekoihin. Sitruuna myös suojelee kademielen aiheuttamalta pahalta.
Erilaisissa taianteoissa sitruunaa voi myös käyttää taiankohteen vastineena, eli eräänlaisena nukkena.

Sitruunanlehdillä on maagisesti paljon samoja ominaisuuksia kuin sitruunalla. Lehtiä voi lisätä pahaa ja negatiivisia energioita karkottavaan suitsukkeeseen, tai puhdistavaan teehen.

(Sitruunan kuorta lähikuvassa)

Sitruuna on oikea C-vitamiinipommi. Ennen wanhaan sitruunalla hoidettiin mm. keripukkia. C-vitamiinin lisäksi sitruuna sisältää runsaasti B9-vitamiinia eli Folaattia, Karotenoideja, Kaliumia, Kalsiumia ja Fosforia. Käytä rohdoksena aina tuoretta, hedelmistä suoraan puristettua mehua. Sitruuna mm. edistää ruoansulatusta, vähentää sapeneritystä, lievittää pahoinvointia ja parantaa vatsan toimintaa.
Sitruuna on myös antibakteerinen, minkä vuoksi se on hyvä lisä mm. flunssapotilaiden ruokavalioon, ja mehua voi lisätä teehen tai tavallisen hedelmämehun joukkoon. Lämpimään veteen sekoitettu sitruunamehu hunajan kera on lisäksi hyvä ja terveellinen yskänsiirappi, etenkin pienille lapsille.

(Raastettua ja veitsellä kuorittua sitruunankuorta)

Sitruuna sopii lisäksi mainiosti kotiapteekkiin, paitsi terveellisyytensä, myös muiden avujensa ansiosta. Sitruunalla on mm. elimistön "suodattimia", etenkin maksaa ja munuaisia puhdistavia ominaisuuksia. Parhaan tuloksen saamiseksi sitruunan teho kannattaa yhdistää kurkumaan, punajuureen, ja/tai persiljaan. Lisäksi sitruuna vahvistaa sydäntä, verisuonia ja sappirakkoa. Sitruuna sopiikin erinomaisesti esim. toipuville alkoholisteille ja päihteidenkäyttäjille, sekä ylipäätään kenellekään, joka haluaa vähän puhdistaa kehoaan sisäisesti.
Isoäidin aikainen ohje nenäverenvuotoon neuvoo dippaamaan pienen tupon pumpulia kevyesti sitruunamehuun, ja sitten pumpulituppo laitetaan vuotavaan sieraimeen.
Sitruunamehua on soodaan sekoitettuna myös nautittu nivelreumaan.

Sitruuna helpottaa myös stressiä, päänsärkyjä ja jopa migreeniä. Kokeile tuoksuttaa kevyesti eteerisellä sitruunaöljyllä, tai aseta kylmät sitruunaviipaleet ohimoille.
Sitruunankuoresta puristettua nestettä kannattaa kokeilla ensiavuksi hyönteisten puremiin, ja syyliin. Toista hoito 2-3 kertaa päivässä, tai tarvittaessa.
Aromaterapeuttisesti sitruuna on virkistävä, ja mielialaa kohottava.

(Pitkittäin puolitettu sitruuna)

Sitruuna sopii myös hyvin kotikosmetiikkaan. Sitruuna on iholle pehmentävä, raikastava, tasoittava, vaalentava ja puhdistava, ja se sopii parhaiten rasvoittuvalle ja sekaiholle. Sitä voi käyttää kasvoveden tapaan, ja vaalentaa rusketusta tai kesakoita. Koska sitruuna kuitenkin on hapan, sitä ei pitäisi käyttää päivittäin, sillä se voi rasittaa ja kuluttaa ihoa pidemmän päälle.
Sitruuna on myös hyväksi sormille ja varpaille. Sitruuna vaalentaa tummenneet kynnet ja tupakoijan nikotiinikellastumat, pehmentää kynsinauhat, ja hoitaa karheaa ihoa. Upota sormet tai varpaat vain sitruunanpuolikkaaseen ja anna hautua muutama minuutti.
Sitruuna on myös mainio apu rohtuneille kyynärpäille ja käsien tai jalkojen kovettumille ja tummentumille. Haudo niitä vain sitruunanpuolikkaalla muutamia kertoja päivässä tai tarpeen mukaan. Sitruunan hapot myös pehmittävät ja hoitavat syyliä.
Sitruunalla on myös kiinteyttäviä ominaisuuksia, ja sitruunaviipaleet mm. hävittävät selluliittia. Hiero appelsiini-ihoa sitruunaviipaleilla pari-kolme kertaa päivässä. Mikäli iho roikkuu tai kärsit rypyistä, kokeile sekoittaa vähän raastettua sitruunankuorta kosteusvoiteen sekaan.

Sitruuna sopii myös hiustenhoitoon, sillä se on ominaisuuksiltaan kirkastava, puhdistava ja vaalentava. Sitruunaa voi käyttää parhaiten hiushuuhteena. Vaalentavien ominaisuuksiensa vuoksi suosittelen sitruunaa ainoastaan vaaleaveriköille. Samasta syystä sitruunalla voi myös vaalentaa hiuksia. Eräs isoäidin aikainen ohje neuvoo kastelemaan hiukset sitruunamehulla, ja menemään sen jälkeen ulos aurinkoon. Muistakaa silti, että sitruunavaalennus voi myös kuivattaa hiuksia.
 
(Puolikas vaakasuoraan puolitetusta sitruunasta ja sitruunaviipaleita lautasella)

Keittiön puolella sitruunaa voi kotioloissa kokeilla myös seuraavissa resepteissä:

Kermainen Kukkakaalipasta
Mokkapalat
Sitruunaiset Kasvikset
Sitruunainen Riisi
Soba-Avokadosalaatti

Huom: Koska sitruuna on hapan, voi sitruunamehun naukkailu pidemmän päälle syövyttää hammaskiillettäsi, samoin kuin etikka. Mikäli olet yliherkkä tai allerginen sitruunalle, älä käytä sitä. Jos olet yliherkkä tai allerginen jollekin sitrushedelmälle, se ei tarkoita, että olisit yliherkkä niille kaikille. Voit siis esim. kumkvattiyliherkkänä sietää sitruunaa ja toisinpäin. Herkkäihoiset voivat myös saada oireita käsiteltyään sitruunaa.
Sitruuna voi voimakastuoksuisena myös laukaista astmakohtauksen tai migreenin. Älä tällöin yritä parantaa migreeniäsi sitruunalla.
Sitruunoiden kuorissa on usein erilaisia pintakäsittelyaineita, joilla hedelmiä suojataan erilaisilta homesieniltä. Pese siis sitruunat aina hyvin, etenkin, jos käytät sitruunan kuorta. Joskus sitruunoiden aiheuttamat reaktiot (etenkin iho-oireet) voivat nimittäin johtua vain niistä pintakäsittelyaineista..

Uskomuksia:
-Sitruuna unessa enteilee yleensä vastoinkäymisiä. Voi ennustaa myös juopumista hauskassa seurassa.
-Sitruunansiemenet toimivat vastamyrkkynä myrkyllisten eläinten puremille.
-Uutta autoa voi suojella kaikenlaisita pahoilta sattumuksilta, jos ajat ensikäynnistykselläsi sitruunoiden yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti