Sivut

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Noidankodon kootut kosmetiikkaniksit

Kerran keittiöniksit tuli jo läpikäytyä, laitetaanpa seuraavaksi juttua kosmeettisista konsteista. Keskityn tässä siis kasvoihin ja vähän hiuksiin ellei toisin mainita.
Ensimmäiseksi kuitenkin muistutan, että mikäli olet sattunut jo kokeilemaan jotain tässä postauksessa vilahtavaa, eikä se sopinut sinulle, älä kokeile uudestaan vain koska minä satun suosittelemaan niksiä hyvänä. Itse tunnet oman kehosi, karvasi ja hipiäsi parhaiten. Muistutan myös että useimmat luonnonhoidot hiuksille toimivat parhaiten käsittelemättömissä, luonnonvärisissä hiuksissa. Toki värjätty tai valkaistu pää voi niistä hyötyä, mutta teho ei koskaan ole samanlainen kuin luonnollisissa kutreissa.

(Sekalaisia tarvikkeita)

Aloitetaan perusasioilla. Kasvojenhoitojärjestys on yleensä seuraava:
-Jos tarpeen, aloita trimmauksella, kuten kulmakarvojen nypinnällä, tms.
-Pesu ja kuivaus
-Mahdollinen kasvohoito, kuten kuorinta tai naamio, ja sen poishuuhtelu ja kuivaus
-Mahdollinen kasvovesi, ja mahdollinen öljykäsittely
-Kosteusvoide. Mainittakoon, että esim. ihoa kosteuttavat hoidot, esim. naamiot (kuten tuorekurkkuviipaleet) kannattaa ottaa ennen kosteusvoidetta, sillä ihoa ei tarvitse erikseen pestä kurkkujen jälkeen, ja iho on vastaanottavaisempi hoitoaineille juuri pestynä.

Kasvojen pesu:

-Pese iho lämpimällä, ja huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Lämmin vesi pehmittää ihoa, ja avaa ihohuokosia, mikä mahdollistaa tarkemman puhdistustuloksen. Kylmä vesi puolestaan supistaa ihohuokoset ja estää lian tunkeutumista ihoon heti pesun jälkeen.
-Liika pesu tai liian vahvat pesutuotteet paitsi kuivattavat, myös kuluttavat ihoa. Terve iho tuntuu pehmeältä, ja välillä vähän rasvaiseltakin, eikä siitä kannata huolestua mikäli esim. finnejä tai näppyjä ei ilmesty jatkuvalla syötöllä.
-Iho on, ja sen kuuluu olla, luonnostaan aina vähän rasvainen. Öisin iho rasvoittuu, sillä iho erittää luonnostaan enemmän talia yöllä. Päivällä iho taas rasvoittuu, kun se puolustautuu ympäröiviltä epäpuhtauksilta ja/tai hikoilee. Kärsit rasvoittuvasta ihosta jos naama tuntuu yhtä rasvaiselta sekä hyvin nukutun yön että kotona vietetyn päivän jälkeen.
-Edelliseen viitaten, aamupesu on periaatteessa iltapesua parempi tasapainottamaan rasvoittumista, ja kevyt, luonnollinen rasvakerros iholla on vain hyvästä.
-Äläkä hankaa nahkaasi juuriharjalla parin tunnin välein vain että saisit sen "saunan jälkeisen" puhtaan tunteen säilymään. Liiallinen puunaus saa ihon vain shokkiin jolloin se alkaa suojautuakseen erittämään ylimääräistä rasvaa, ja noidankehä on valmis..
-Hyvä ja hellävarainen kasvojenpesusieni on puolikarhea luonnonpesusieni, eli Spongia Officinalis-sienieläimen tukiranka. Vegaaninen vastine luonnonpesusienelle on tietenkin pesusienikurkku; Luffa Aegyptiaca-kasvin hedelmän hedelmälihan solukudoksesta saatava pesusieni.
-Jos pestessä tuntuu että pesusieni "raapii" ihoasi, käytät liian kovaa, tai liian kuivaa sientä. Raapimisen tunne voi johtua myös siitä että painat sienellä liian kovaa ihoa vasten.
-Mielestäni kukkais- ja yrttivedet (kuten ruusu-, tai nerolivesi), keitteet ja teet (poimulehti tai siankärsämö) ovat parempia kasvovesiä kuin kemialliset tuotteet. Luonnollinen kasvovesi tasapainottaa ihon ph:ta etenkin kuorinnan ja saippuapesun jälkeen.
-Jos käytät mitään öljyä ihonhoitoon, levitä se kasvoveden imeydyttyä. Anna myös öljyn imeytyä rauhassa (max. 5 min.), ja levitä kasvoille kosteusvoidetta. Muista, että vaikka ihonhoitoöljy usein sisältääkin kosteutta sitovia ainesosia, öljy ei itsessään koskaan kosteuta ihoa, sillä öljy ja vesi ovat luonnostaan toisiaan hylkiviä. "Kosteutta sitova" ja "kosteuttava" menevät vain valitettavan usein mainostajilta sekaisin..
-Mikäli kasvot tuntuvat rasvaisilta ihoöljyn lisäämisen jälkeen, ihollasi on joko rasvoittumisongelma, tai käytät liian paksua/ liikaa öljyä. Pyyhi turhat rasvat kasvoilta vanulla tai vessapaperilla, ja jätä öljy väliin muutaman päivän ajan, ja tarkkaile, jatkuuko ylenpalttinen rasvoittuminen (lue eteenpäin).
-Eikä ole maailmanloppu jos kasvot jäävät joskus pesemättä. Näin ihon luonnollinen rasvakerros elpyy ja iho säilyttää kimmoisuutensa paremmin.
-Ja tarvitseeko sanoakaan; Käytä kasvoille aina omaa saippuaa (etenkin, jos käytät palasaippuaa), pesusientä, ja omaa pyyhettä, sillä ne muuttuvat äkkiä bakteeripesiksi jokapäiväisessä käytössä. Huuhtele palasaippua aina käytön jälkeen, ja vaihda kasvopyyhe mielellään kerran viikossa. Kasvojenpesusienen voi desinfioida huuhtelemalla sen saippuasta, ja kiehauttamalla kattilassa.
 
Kuorinta:

-Kuorinta poistaa paitsi kuollutta ihosolukkoa, myös kuona-aineita ja mustapäitä. Kuorinta voi myös vaalentaa ihoa, joten se voi vaikuttaa esim. rusketuksen lopulliseen sävyyn.
-Säänöllinen kuorinta voi hillitä esim. hillitä ihonäppylöiden kukkimista, kuivan ihon hilseilyä, ja pehentää karheaa ihoa.
-Mikäli kasvoissasi on avohaavoja, älä levitä kuorinta-ainetta haavoihin. Huuhtele kasvot hyvon, ja muista desinfioida haavat kuorinnan jälkeen.
-Iho voi olla kuiva vaikka se on rasvainen. Kuorinta-aineena sokeri tai kaurahiutaleet sopivat herkälle ja kuivalle, suola normaalille ja rasvoittuvalle, ja kahvi kuivalle ja näppyläiselle, sekä ruokasooda ongelma- ja sekaiholle. Sekoita sopivaa ainetta sopivaan voidepohjaan, kuten esim. hunajaan, hedelmäsoseeseen, kasvivoihin, tai -öljyyn paksuksi tahnaksi.
-Mikäli kasvosi rasvoittuvat helposti, älä käytä rasvaista/öljyistä kuorintapohjaa, vaan valitse rasvattomampi mutta kosteutta sitova vaihtoehto kuten hunaja tai hedelmäsose.
-Herkän- ja normaali-ihon kuorinnan voit tehdä ennen pesua, epäpuhdas iho taas kannattaa kuoria pesun jälkeen. Pyyhi kuorinta pois kasvoilta, ja huuhtele tai pese kasvot kevyesti.
-Normaali-iholle kuorinta riittää kerran viikossa tai parissa, epäpuhtaalle pari kertaa viikossa, tai kunnes epäpuhtaudet alkavat hellittämään.
-Päivittäinen kuorinta herkälle-, tai normaali-iholle voi rasittaa hipiää, aiheuttaa rasvoittumista ja näppylöitä, sekä vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.
-Jos käytät peseytyessäsi (esim.suihkussa) karheapintaista pesusientä, et tarvitse erikseen vartalonkuorintaa.
-Koko naamaa ei tietenkään ole aina pakko kuoria. Hankaa vain ongelmakohtia.
-Jos peset kasvot karheahkolla sienellä, sinun ei tarvitse erikseen käyttää karheita kuorinta-aineita. Kasvot syväpuhdistaa tällöin helposti kuorivalla Peel-off -naamiolla, joka revitään naamasta kuivuttuaan ilman ylimääräistä hankausta. Huuhtele kasvot Peel-offin jälkeen, ja levitä mahdollinen kasvovesi, -öljy, ja -voide normaaliin tapaan.
-Ohuita ihoalueita, kuten silmänympärysihoa, ei yleensä tarvitse kuoria. Kuoriessasi silmänympäryksiä, ole varovainen, sillä ankara hankaus löysyttää ihoa, ja voi aiheuttaa ennen aikaisia juonteita.
-Arat ja ohuet ihoalueet, kuten silmänympärykset ja huulet, voit kuoria myös kostutetulla sokeripalalla.

Kasvonaamiot:

-Mikäli haluat ottaa naamion, tee se normaalipesun jälkeisen kuivauksen jälkeen. Puhtaalle iholle hoito tehoaa parhaiten, ja monille naamioille riittää poistoksi pelkkä huuhtelu.
-Parhaita kasvonaamioita iholle ovat monesti yksittäiset ainekset, kuten muussattu banaani tai kurkkuviipaleet naamalle pesun jälkeen. Kurkun jälkeen et tarvitse enää kasvovettäkään, levität vaan voidetta.
-Naamion voit yhdistää kuorintaan sekoittamalla kuorinta-aineksen sopivaan hedelmäsoseeseen.
-Mikäli sinulla on sekaiho, eli osa alueista vaikka rasvoittuu ja osa hilseilee kuivuuttaan, ei samaa naamiota tarvitse levittää koko naamaan, vaan voit käyttää eri naamioita eri ihoalueille, kuten talineritystä hillitsevää rasvoittuvalle, ja vaikka kurkkuviipaleita kuiville paikoille. Jos teet naamiosi itse, reseptien määrät on aina helppo puolittaa tai jakaa kolmella.
-Naamio sopii hyvin kerran viikossa, tai kerran kuussa, riippuu siitä miten koet olevasi naamion tarpeessa. Esim. näppylöitä voi poistaa naamiolla aina kun niitä tulee.
 
Ihon rasvaaminen:

-Aina, kun peset ihon hyvin, peset lian ja kuolleen solukon lisäksi pois myös luonnollisen, ihoa suojaavan rasvakerroksen. Siksi iho menee shokkiin, ja alkaa usein tuottaa rasvaa enemmän kuin tarpeen. Siksi myös rasvoittuva iho on rasvattava puhdistuksen jälkeen, sillä, kuten jo sanoin, iho voi olla kuiva vaikka se olisi rasvainen.
-Kosteusvoide kannattaa levittää aina hieman kostealle iholle.
-Suosi epäpuhtaalle, helposti rasvoittuvalle iholle kevyitä, geelimäisiä voiteita paksujen rasvojen sijaan.
-Paksukin rasva muuttuu kevyemmäksi jos levität sitä kasvoille veden kanssa, tai levität voiteen kostealle iholle.
-Kasvoille ei ole pakko käyttää kasvorasvaa, vaan monet perus-kosteusvoiteet tai bodylotionit voivat toimia ihan yhtä hyvin. Itse käytän body-lotionia kasvoille :)
-Vaikka iho kukkiikin nyt, älä masennu: Nuoruudessaan rasvoittuvasta ihosta kärsivien ihmisten iho säilyy yleensä rypyttömämpänä vanhemmalla iällä. Kuivaihoiset puolestaan rypistyvät enemmän.
-Talvella pieni luonnollinen ihorasva/ likakerros myös suojaa kuivumiselta ja pakkasta vastaan.
-Käsille, ja miksei myös kasvojen kuiville alueille kannattaa, etenkin talvella, voiteen alle kokeilla erilaisia kasviöljyjä, kuten oliiviöljyä tai kookosrasvaa. Myös suolatonta voita tai markista voi kokeilla. Ne säilyttävät ihon kimmoisuuden usein kaupan käsivoiteita paremmin.

*Hyvä myös pitää mielessä, että jokaisen ruokavalio vaikuttaa myös paljon elimistön, ja siten myös ihon hyvinvointiin, eli jos esim. lähtöjään kärsit rasvoittuvasta ihosta ja finneistä, ja ruokavaliosi koostuu pääasiassa rasvasta ja sokereista, ei tunnollinen ihonhoito välttämättä auta ongelmassasi, ellet muuta ruokailutottumuksiasi. Samoin esim. näennäisen "terveellistä", vähärasvaista ruokavaliota noudattavat saattavat kärsiä kuivasta ihosta ja hilseilystä, huomaamatta että pieni rasvan lisääminen ruokavalioon voisi poistaa ongelman ilman kalliita kosteusvoiteita. Muista myös, ettei muutos näy hetkessä, vaan voi vaatia parista viikosta jopa kuukauteen alkaakseen näkyä. Älä siis heitä kirvestä kaivoon vain koska näppylät eivät kadonneet heti syötyäsi sen ensimmäisen sellerinvarren ja voileipäsi..

Hiuksista:

-Kesällä on ihana käydä suihkussa vaikka päivittäin, etenkin jos hikoilemme kuin siat joulun alla. Päivittäisessä suihkussa hiukset puhdistuvat ihan pelkällä vedelläkin. Liiallinen shampoopesu paitsi rasittaa hiuksia, myös altistaa päänahan kuivumiselle, ja sitä kautta hilseelle. Päivittäin suihkuttelevan kannattaa siis pestä hiukset silloin vähän harvemmassa rytmissä, kuten kerran viikossa/ puolessatoista. Kyllä se päivittäinen vedellä lotraaminen pitää hiukset ihan riittävän puhtaina.
-Jos et halua liotella hiuksiasi vedessä päivittäin vaikka suihkusta tykkäätkin, hanki suihkumyssy.
-Liiallinen shampoolla lotrailu lisäksi irrottaa ja huuhtoo hiuksista ja hiuspohjasta pois myös luonnollisia, ja hyödyllisiäkin, rasvoja, mikä on omiaan aktivoimaan päänahan talirauhasia, ja hiukset voivat kasvojen tavoin yltyä rasvoittumaan kahta kauheammin juuri liiallisesta pesusta johtuen.
-Shampoopesu n. 4-5 kertaa kuussa yleensä riittää elleivät hiukset jotenkin erikseen pahasti likaannu (lintu kakkii päähän tai pihagrillinkäry motittaa sinut).
-Tarvittaessa hiukset kuivapesee pikaisesti ruokasoodalla tai vaikka perunajauholla. Hiero hiuksiin, anna vaikuttaa about vartti, ravistele pois tai hankaa pyyhkeellä, ja lopuksi kampaa tiheällä kammalla (puhdas täikampa on hyvä tähän).
-Kuivat ja huonokuntoiset hiukset on helppo ravita ja pikahoitaa banaani-, tai majoneesinaamiolla. Voit käyttää hiusnaamiona myös tavallista, maustamatonta majoneesia.
-Myös kookosrasva on hyvä ensiapu vaalennuksen karhentamille kutreille.
-Säännöllinen kahvinjuominen tummentaa hiuksia.
-Syö aina persiljakoriste lautaselta vaikket pitäisikään sen mausta. Säännöllisesti käytettynä persilja vahvistaa hiuksia ja kynsiä luonnollisesti.
-Vaihda shampoota usein, eli älä osta samaa shampoota joka kerta etteivät hiukset totu tuotteeseen, ja näin ollen tule immuuniksi yhdelle ja samalle tuotteelle.
-Kaikenlaiset kotihoidot (valkaisunjälkeisiä lukuunottamatta) tehoavat yleensä parhaiten käsittelemättömiin, luonnollisiin hiuksiin, mutten sano etteivätkö värjätytkin niistä hyötyisi.
-Hiuksia värjätessä hiusväritahrat lähtevät iholta helposti pyyhkimällä niitä mahdollisimman tuoreeltaan meikinpoistoliinalla. Mikäli väri on jo kuivahtanut iholle, peitä läiskä mahdollisimman rasvaisella rasvalla, ja anna vaikuttaa muutama minuutti. Pyyhi pois pyyhkeellä tai vaikka vessapaperilla ja tarvittaessa viimeistele meikinpoistoliinalla.
 
Ensiapua:

-Orastavan finnin kuivattaa helposti peittämällä sen yöksi hammastahnalla. Mikäli finni kuitenkin punoittaa sipaise siihen hieman vihreää peitepuikkoa- tai kynää, tai vaikka vihreää luomiväriä ennen kuin peität naaman meikillä. Punaisen vastavärinä vihreä häivyttää punoittavan läikän paremmin.
-Orastavaa huuliherpestä kannattaa lääkitä pari-kolme kertaa päivässä parilla tipalla eteeristä teepuuöljyä (Tea-tree oil).
-Finnin, näppylän, tai vastaavan voi myös hätätilanteessa peittää strassikorulla tai kasvomaalauskuvalla, tai sen voi naamioida kauneuspilkuksi mustalla kajal-kynällä.
-Kasvojen naarmut ja haavat kannattaa desinfioinnin jälkeen ensihoitaa valkosipuliöljyllä. Käsittely edistää haavan parantumista ja häivyttää arven.
-Orastava näärännäppy voi kadota ennen ilmestymistään jos haudot sitä lämpimällä, märällä kamomillateepussilla n.20 minuuttia kolmesti päivässä.
-Kesakoita, maksaläiskiä ja ihoa yleensä voi vaalentaa sitruunamehulla. Sitruunaa kannattaa laimentaa hieman vedellä, ja sitten pumpulilla iholle kuin kasvovettä. Kun kihelmöinti lakkaa, huuhtele kasvot ja levitä kosteusvoidetta. Muista, että sitruunamehu on sen sisältämän sitruunahapon vuoksi hyvin hapanta, eikä sitä tulisi käyttää päivittäin.
-Etenkin talvikautena on hyvä aloittaa pellavaöljykuuri. Öljy ravitsee elimistöä ja vahvistaa ihon kykyä vastustaa pakkasta.
-Vedellä ohennettua kosteusvoidetta voi hätätapauksessa hieroa hieman myös huonokuntoisiin hiustenlatvoihin.
-Tulehtuneelle lävistykselle suosittelen puhdistus/desinfiointiaineeksi Septidiniä tai kirkasta viinaa. Käsittele ensin 3-5 kertaa päivässä pari päivää, ja harvenna aamu-iltapuhdistukseksi kunnes tulehdus katoaa. Muista kuitenkin, että alkoholi voi kuivattaa ihoa.

Sekalaista:

-Pitkät ja tuuheat silmäripset saat jos levität ripsiin risiiniöljyä juuri ennen nukkumaan menoa. Pese aamulla pois aamupesun yhteydessä. Ota käytetystä mascarasta ripsiharja, ja pese se hyvin. Sillä on helppo levittää ripsille öljyä.
-Hajuveden tuoksu iholla kestää paremmin jos levität hajuveden sumuttamisen jälkeen ihollesi vaseliinia tms. paksua rasvaa.
-Eikä voi mitään, vanhat konstit vaan ovat niitä parhaita: Surullisenkuuluisat leukaläskit lähtevät läpsyttelemällä leuanalusihoa, vaikka tv:tä katsellessa.
Selluliittipahkurat (ja joka tytöllä on niitä enemmän tai vähemmän) taas sulavat parhaiten hieromalla säännöllisesti muutamia kertoja päivässä, etenkin jos vähennät sokerin ja rasvan käyttöä. Pidä silti mielessä, että selluliitti vaivaa useimmiten kantajansa mieltä enemmän kuin muiden mieliä. Vakavasti puhuen, eivät miehet välitä teidän appelsiini-ihosta ellette itse hermoile pahkuroitanne joka käänteessä. Vai väitätkö että se oma ylkä kyttää suurennuslasi kourassa moittimisen aiheita reisistäsi? Mikäli vastasit tuohon viimeiseen myöntävästi, vika ei ole todellakaan ole sinussa, vaan siinä sulhasessa..

(Tyttöjen rihveleitä, meikkipeili ja koruja) 

Tyhmä ei huomaa eikä viisas virka mitään

Kauneusvirheet peittää myös kätevästi pienellä hunnulla tai sopivalla kampauksella. Toisaalta, jos asusteet ovat tarpeeksi näyttäviä, kukaan ei huomaa kuinka toinen kulmakarva on nypitty vinoon. Oma taitonsa on myös saada se näyttämään tarkoitetulta ;D

Loppupeleissä se oma asenne ratkaisee. Jos annat sen finnin keskellä otsaa häiritä, se varmasti myös häiritsee. Mieti ettet ole ainoa joka tuskailee finnejä, näppylöitä, kesakoita ja ryppyjä vastaan hiukset takussa. Pikkuvirheet tekevät meistä inhimillisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti