Sivut

maanantai 31. joulukuuta 2018

Sokerista Ennustaminen

 Sokerista ennustaminen on vanha, ja helppo tapa tutkailla tulevaisuuttaan, ja sen voi tehdä kahdella tavalla. Ensimmäiseen, wanhan liiton tapaan tarvitset vain hienoa sokeria, ja sukkapuikon (tai hiuspuikon, ison sulan, tms. tikun. Mitä tärkeämpi k.o. esine on itsellesi, sen parempi).
 
Sokerin Lukeminen:

-Kaada ja levitä hienoa sokeria ohut kerros esim. tarjottimelle tai vadille. Myös puhdistettu pöytälevy tai sileä lattiapinta käyvät tähän tarkoitukseen
-Jos haluat, voit sytyttää kynttilän tai suitsukkeen jos se mielestäsi auttaa sinua pääsemään sopivaan tunnelmaan
-Ota sukkapuikko (tms.) kirjoituskäteesi, ja aseta sen kärki sokerimaton ylle niin, ettei se aivan täysin kosketa sokeria
-Sulje silmäsi ja hengitä syvään. Rauhoitu, keskity, ja ajattele kysymystä johon haluat saada vastauksen
-Kun tuntuu oikealta, laske kätesi, kuuntele piilotajuntaasi, ja anna sen piirtää puikolla sokeriin. Lopeta, kun siltä tuntuu.
-Tulkitse lopuksi syntyneet kuviot:

Eläinhahmot: Uusia tuttavuuksia.
Kirjaimet: Voivat olla tulevan puolison nimikirjaimia.
Kukat tai kasvit: Uusia mahdollisuuksia
Kulmat, parillinen määrä: Esteitä pyrkimyksissäsi
Kulmat, pariton määrä: Menestystä tai uutisia
Pisteet: Kyyneliä. Vähän tai paljon
Silmukat: Ajattelua/oveluutta vaativia tapahtumia
Spiraalit: Joudut todella paneutumaan asiaan saavuttaaksesi määränpääsi
Sydänkuviot: Uutta ihmissuhdetta, tai edistystä ihmissuhteessa
Toistensa yli risteävät viivat: Rakkautta (enemmän tai vähemmän)
Ympyrät isot: Onnettomuuksia
Ympyrät, pienet: Raha-asioita
Viivat, katkonaiset: Huolia
Viivat, lyhyet: Vieraita
Viivat, pitkät: Matkaa

*Jos jokin kuvio tai hahmo erottuu tunnistettavan tarkasti listasta, sen tulkintaan sopii esim. Teenlehtisymbolilistani.

Tällaista perus-sokeristakatsomista käytetään paljon lemmenasioiden tulkintaan, koska sokeri on suloista, kuten toivoisimme rakkaudenkin olevan..
Raadollisimmissa tulkinnoissa sokerin sijalla voidaan myös käyttää hienoa hiekkaa, tuhkaa, tai jauhoja, ja etenkin raha-/ menestys-/ura-asioihin sopii loistavasti esim. kultainen, hopeinen, tai vihreä glitter-jauhe.
 
Sokerivalut:

Kuten täällä jo kirjoitinkin, tinan valaminen kiellettiin Suomessa 2018 vuoden Maaliskuusta alkaen, eikä monien rakastamia tinakenkiä enää ilmesty kauppoihin Vuodenvaihteen alla. Valuperinnettä ei silti tarvitse heittää romukoppaan, vaan esimerkiksi sokerin valamista voi kokeilla. Sokerin valaminen on vähän uudempi tapa lukea tulevaisuutta, mutta se on tinan valamisen tavoin hauskaa ja mielenkiintoista, joten mikä ettei.
Valetut sokerikuviot muistuttavat valettuja tinoja, mutta voivat sisältää enemmän häntiä, piikkejä ja tikkuja.

Sokeri Tinana:

Sokerin valamisessa ei ehkä päsmäröidä sulan metallin kanssa, mutta polttaa se sula sokerikin. Siksi sokerin valamiseen pätevät samat perussäännöt kuin tinaan:

-Valamiseen tarvitaan valukauha ja palamaton asetti, vesisanko, kylmää vettä, valuainekset, kynttilä, tulitikut, ja lämmönlähde (avotakka, nuotio, tai liesi). Myös talouspaperia tai pyyhettä on hyvä pitää käden ulottuvilla.
-Jos sinulla on asussasi runsaat tai pitkät hihat, kääri ne ylös tai vaihda paitaa valamisen ajaksi. Myös valtoimenaan liehuvat hiukset on hyvä laittaa ponnarille ja hätistellä sekä aktiiviset lemmikkieläimet että ihan pienimmät lapset loitommas.

-Valuhommat ovat aina olleet lähinnä aikuisten laji, ja vanhemmat, yleensä isä, on valanut valut myös perheen lapsille.
-Perinteisesti ensimmäinen valu on tehty talon haltialle. Sen valoi yleensä talon isäntä itse, tai isäntä ja emäntä yhdessä. Seuraavaksi isäntä kaataa oman valunsa, jonka jälkeen emäntä, ja siitä eteenpäin osanottajat kaatavat valunsa vanhimmasta nuorimpaan. Lasten valut tehtiin siis viimeisenä, aikuisten jälkeen, ja silloinkin valaminen suoritettiin vanhimmasta nuorimpaan. Yli 15-vuotiaat voivat perinteisesti jo itse sulattaa ja kaataa omat valunsa, tai sitten he vahtivat nuorempia sisaruksiaan aikuisten valaessa.
-Mikäli seurueeseenne kuuluu esim. invalidi tai heikko vanhus joka ei itse pysty sulattamaan ja kaatamaan valuaan, sen voi valaa esim. hänen puolisonsa, aikuinen jälkeläinen tai muu läheinen sukulainen, hyvä ystävä, illan isäntä, hoitaja, tai henkilökohtainen avustaja. Samasta syystä en myöskään voi suositella valamista ilman avustajaa seurueen päihtyneimmille osanottajille.

Sokerin Valaminen:

-Sulata neljä-viisi sokeripalaa valukauhassa, ja kippaa veteen samoin kuin tinaa valettaessa
-Koska sula sokeri venyy tinaa enemmän, kannattaa valuvuorojen välillä vähän odottaa kauhan jäähtymistä, jotta mahdolliset sokerinorot saadaan rapsuteltua irti kauhasta eivätkä ne pala lieteen kiinni. Muuten ne voivat alkaa kuumalla hellalla käryämään.
-Veteen kipattu valu jähmettyy nopeasti, joten ota valusi pois sangosta ennen seuraavaa valua. Pitäkää myös mielessä, että liian kauaa vedessä lillunut sokerivalu alkaa liueta veteen. Voitte laittaa märät valukuviot kuivumaan vaikka talouspaperin tai keittiöpyyhkeen päälle.
-Kun kaikki ovat valaneet omansa, levy käännetään pois päältä, valukauha laitetaan asetille jäähtymään, ja kynttilä sytytetään.
-Sammuttakaa valot, ja tarkastelkaa vuorotellen valuanne ensin kynttilän valossa sen seinälle (tms. tasaiselle pystypinnalle) muodostaman varjon perusteella.
-Lopuksi sytyttäkää taas valot, ja tarkastelkaa valujanne sellaisinaan; Minkä muotoisia ne ovat, miltä niiden pinta näyttää tai tuntuu, hajosiko valu useampaan osaan, jne.
-Sokeritinan tulkitaan voi hyvin käyttää tuota tinapostauksessani esiteltyä symbolilistaa.

Tinan valamisen päätösrituaali on ollut tinan valuveden vieminen ääneti kolmen tien risteykseen. Samaa voi kokeilla myös sokeritinojen kohdalla. Veden viemispaikkaan on nimittäin perinteisesti jääty hetkeksi kuuntelemaan enteitä. Kuuntelutuokion jälkeen on palattu samoin ääneti kotiin, ja vasta sitten taas puhuttu, ja vertailtu vielä sekä valukuvioita että kuuntelukokemuksia.

Huom: Sokerin sulattaminen ei ole tinaa turvallisempaa, sillä sula sokeri on todella polttavan kuumaa, siinä missä tinakin, eli samaa varovaisuutta on noudatettava myös sokerin kanssa. Lisäksi sula sokeri voi paistinrasvan tavoin roihahtaa liedellä liekkeihin, jos kuumennat sitä liian kauan kuumalla levyllä, tai jos valat sokeria avotulella.

Sokeripalo EI ole rasvapalo; Sammuta sokeripalo dippaamalla kauha nopeasti sinne kylmävesisaaviin, ja koputtele sitten kovettunut sokeri irti jäähtyneestä kauhasta. Kauhan voi puhdistaa myös kuuman, juoksevan veden alla, tai kattilassa kiehuvassa vedessä, sillä sokeri kyllä liukenee veteen vaikka olisi kerran sulanutkin.

Tinaan verrattuna sokerivalu on helpompi hävittää tulkinnan jälkeen. Sen voi vaikka syödä, tai sulatella vuoden varrella aamukahveihin tai teehen, tai vie sokeritinasi esim. haltijapuusi juurelle, tms. omaan, pyhään paikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti