Sivut

torstai 23. elokuuta 2012

Vaahtera (Acer)

Vaahtera kuuluu jaloihin, lauhkean alueen lehtipuihin joka Suomessakin kasvaa eteläisillä alueilla. Tutuin lienee Metsävaahtera (Acer Platanoides), mutta myös muihin lajeihin, kuten Hopeavaahteraan (A. Saccharinum) tai Japaninvaahteraan (A. Palmatum) voi törmätä puutarhoissa tai puistoissa.
Vaahtera, kuten useimmat puut yleensä, on helppo tunnistaa lehdistää. Vaahteran lehdet ovat suuret ja leveät, ja saavat syksyisin ruskaisia sävyjä kirkkaankeltaisesta liekehtivän punaiseen. Esimerkiksi Kanada on ottanut vaahteran omakseen, onhan maan lippuun ikuistettu punainen vaahteran lehti valkealla pohjalla. Metsävaahtera on myös Helsingin kaupungin nimikkopuu.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Vaahtera on monikäyttöinen puu, josta valmistetaan useita hyödykkeitä. Vaahteran puuaines on kestävää ja sitä käytetään niin soitinten, puusepänvälineiden kuin aseiden tukkien valmistukseen. Vaahteran, ja etenkin sokerivaahteran (A. Saccharum) mahlasta keitetään makeaa siirappia, ja komeista lehdistä ja siemenistä voi kotioloissakin valmistaa syksyisiä koristeita.
Vaahtera ei varsinaisesti kuulu skandinaavisiin pyhiin puihin, mutta Keski-Euroopassa sitä on palvottu pyhänä vielä keskiajallakin. Suomessa vaahteraa on kunnioitettu piha- ja haltijapuuna siinä missä koivua ja pihlajaa . Kalevalakin viittaa vaahterapuuhun tarve-esineinä, kuten vasuna ja aisana, mutta myös kauneuteen, olihan nuori nainen norja kuin vaahteranvesa.

Vaahtera on toisaalta maskuliininen, toisaalta feminiininen puu. Maskuliininen Vaahtera liittyy planeetta Jupiteriin, talveen, kevääseen ja ilman elementtiin. Voimakkaan Jupiterin puuna vaahteralla on puolellaan miehinen energia, ja sen jumalat ovat paitsi vahvoja, myös viisaita, kuten Thor, Teutates, Ukko ja Jupiter. Vaahtera on kuitenkin ennen kaikkea syksyn puu. Syksyllä vaahteralla on yhteytensä myös veteen ja tuleen, joten vaahtera sisältää myös feminiinisiä aspekteja. Tällöin puu voidaan yhdistää viattomiin, kauniisiin nuorukaisiin. Syksyllä vaahteran tulen voi myös aistia ruskan kirjaamissa, keltaisen ja punaisen eri sävyissä hohtavissa lehdissä. Kukkien kielellä vaahtera symboloi eleganssia ja kauneutta, mutta myös kainoa häveliäisyyttä. Vaahtera opettaakin, että ollakseen ehjä miehen ei tarvitse kovettaa sydäntään, laiminlyödä itseään, näyttää metsäläiselle tai sotia. Feminiinistä vaahteraa hallitsevat mm. Adonis, Narcissos, Lemminkäinen, Eros ja Cupido.

Vaahtera suosii kaunosieluja, runoutta ja taiteita. Vaahteranlehtien havina tuulessa on rentouttavaa, ja viisaan vaahteran alla nukkuja saattaa herätessään huomata keksineensä ratkaisun häntä vaivanneeseen ongelmaan tai saada inspiraation keksintöön.
Vaahtera sopiikin tietoa, taitoa, ymmärrystä, älykkyyttä, kommunikointikykyä ja sivistystä tavoitteleviin taikoihin, mutta vaahteraa voi kokeilla myös hyvinvoitia edistäviin, sitoviin ja säilyttäviin taikoihin. Erityisen hyvin vaahtera toimii miesten käyttämänä. Eräänkin tarinan mukaan vaahterapuinen taikasauva paitsi korostaa haltijansa maskuliinisuutta, myös suo esteettisesti miellyttäviä ominaisuuksia, kuten jumalten kauneutta ja ikuisen nuoruuden.

Vaahteraa, kuten monia muita puita, on käytetty myös lemmentaioissa, ja etenkin naiset ovat syöneet vaahteransiemeniä nostaakseen lempensä. Kauneutta haluavat voivat lisätä vaahteranlehtiä kylpyveteen, ja vaahterankuoriteen on mainittu antavan juojalleen paitsi runouden lahjan, myös kauniin äänen. Mutta varokaa, myös kaksihaarainen kieli voi makeuttaa itsensä vaahteralla ennen katteettomia lurituksiaan.
Lemmekkäät jälkiruoat voi hyvin maustaa makealla vaahterasiirapilla. Vaahteran siemeniä voi myös kantaa taskussa toivottuja ominaisuuksia lisäävinä amuletteina. Jos vaahteransiemen putoaa kasvoillesi/päällesi, poimi se mukaan. Pudota siemen kotonasi korkealta, vaikka parvekkeelta tai katolta, ja katso mihin suuntaan tuuli sen kuljettaa. Siitä suunnasta löytyy jotain onnekasta sinulle.

Vaahteraan liittyy toinenkin (vähintäänkin erikoinen) kansantaika miehille:
Mikäli mies epäili kumppaninsa rakkaudentunnustuksia, hän saattoi laittaa naisen puolelle sänkyyn patjan alle kaksi vaahteranoksaa/keppiä alushousuihinsa X -asentoon niin, että oksat olivat lahkeissa. Mikäli nainen alkoi yöllä nukkuessaan oksien päällä piereskellä kuuluvasti, hän ei aidosti/enää rakastanut miestään. Tämän sanotaan toimivan vain "sinetöidyille" pareille, eli jos pari on harrastanut edes kerran seksiä.

Vaahteran tunnetuimmat ominaisuudet ovat maagisia, mutta sillä on jonkin verran kotihoidollisia ominaisuuksia. Vaahteran lehdet sopivat ulkoiseen käyttöön, ne ovat lievästi antibakteerisia ja niitä voi käyttää hauteissa ja haudukkeissa pieniä haavoja ja raapeumia vastaan.
Mahlasta uutetulla siirapilla on puolestaan vähän hunajan kaltaisia ominaisuuksia. Ravitseva vaahterasiirappi sisältää paitsi paljon sokereita, myös immuniteettia ja solurakennetta vahvistavia aineita, kuten resveratrolia, fenolihappoja ja flavonoideja. Siirappi sisältää myös paljon terveellisiä hivenaineita, kuten sinkkiä, rautaa, kalsiumia, kaliumia, kalsiumia ja tiamiinia. Vaahterasiirapin säännöllisen nauttimisen mainitaan vähentävän sekä syöpä- että sokeritautiriskiä.

Kotikosmeettisiakin ominaisuuksia vaahteralla on.. hiukan. Eräs vanha ohje neuvoo rytistelemään nuoren vaahteranlehden, joka sitten sidotaan vaikka kangassuikaleella syylän päälle. Kolmen päivän kuluttua syylä sitten kuulema katoaa/irtoaa.
Vaahterasiirappi pehmentää ihoa, ja sitä voikin käyttää erilaisten naamioiden- ja hauteiden pohjana samalla tavoin kuin hunajaakin. Ihoa kosteuttavan ja pehmentävän kylvyn saat lisäämällä pari ruokalusikallista vaahterasiirappia kylpyveteen.

Huom: Liiallisella ja jatkuvalla sisäisellä käytöllä voi olla laksatiivisia seurauksia, kuten ilmavaivoja ja mahan pehmenemistä. Siitepölyallergikot voivat saada oireita vaahteran kukista.

Uskomuksia:
-Unessa vaahtera symboloi pitkäikäisyyttä.
- Vaahtera on horoskooppimerkki Jousimiehen onnenpuu, mutta se sopii myös Vaa'alle ja Neitsyelle.
-Sarvipöllön näkeminen vaahterapuussa tuo onnea.
-Älykkäänä puuna vaahtera paljastaa ihmisen sisimmän, ja mainitaankin, etteivät vaahterapuun alla keskustelevat voi valheellisesti teeskennellä.
-Naistenmiestä tai vanhaa poikaa "lykästää" parhaiten vaahterapuisessa sängyssä.
-Vaahterapuinen kynnys kompastuttaa vilpillisissä aikeissa liikkuvat vierailijat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti