Sivut

maanantai 23. joulukuuta 2013

Perinteiset Svastika-, eiku.. Tähtitortut

Noidan keittiössä syntyi siis pikatorttuja valmistaikinasta, mutta taikinan voi tehdä itsekin jos ei liikaa laiskota :)

1 kg Torttutaikinalevyjä
300g Paistonkestävää luumuhilloa tai -marmeladia
1 Kananmuna voiteluun
*Jos olet allergikko tai vege, korvaa kananmuna kikhernesäilykkeen liemellä.

-Nosta taikinapakkaus sulamaan n.1/2 h ennen leivontaa
-Laita uuni lämpeämään 225'C asteeseen
-Katso kuva:

1.) Leikkaa jokainen taikinalevy keskeltä kahtia
2.) Leikkaa näin syntyneiden neliöiden kulmiin pienet viillot vastapäistä kulmaa kohti
3.) Laita kuvion keskelle about 2 tl luumuhilloa
4.) Aloita vasemmasta yläkulmasta, oikeanpuoleisesta sakarasta ja taita se sisään
5.) Taita näin joka toinen sakara ja purista sakaranpäät yhteen ja paina kiinni keskiöön

-Voitele tortut vatkatulla munalla tai kikhernekliemellä, ja paista 225'C asteessa kunnes saavat kauniin kullanruskean pinnan

En ole leiponut torttuja vuosiin, mutta hakaristikohu oli niin mehevä että nyt oli pakko. Jo siitäkin syystä että kyllähän ne sittenkin, toinen silmä suljettuna ja kauempaa nopeasti vilkaistuna todella muistuttavat Svastikaa, eli hakaristiä. Kohun ansiosta leivonnaiset saivat meillä Suomessakin epävirallisen, kieli poskessa annetun liikanimen "natsitortut".
Itse olen vain aina nähnyt tähtitortut hyrrän muotoisina, tiedättehän, vapputoreilla lapsille myytävät muovihäkkyrät, joissa tähtitortun muotoiset hyrrät pyörivät tuulen osuessa niihin. En tarkemmin ajatellen taida tuntea ketään, joka olisi nähnyt tähtitortut hakaristeinä? Ehkä se svastika onkin katsojan silmässä?

Heh, vaikkei olisikaan, mitä pahaa Svastikassa, eli hakaristissä on? Nimi "svastika" tulee sanskritinkielestä, ja tarkoittaa hyvinvointia. Myötäpäivään kiertävä hakaristi on ollut eri kulttuureissa jo vuosituhansia onnen, yltäkylläisyyden, pitkäikäisyyden ja energian symboli. Hakaristi edustaa myös vuodenkiertoa, neljää ilmansuuntaa ja neljää elementtiä. Hakaristin avulla on paitsi suojauduttu pahoilta hengiltä, myös tavoiteltu noitavoimia. Myötäpäivään kiertävän hakaristin vastavoimana vastapäivään kiertävä hakaristi puolestaan edusti tuhovoimaa, purkamista, lopetusta ja köyhyyttä. Hakaristejä on siis erilaisia, joissakin on vain kolme sakaraa, vain mainitakseni. Itä-Euroopan alueilla taas hakaristin keskiön tyhjiin alueisiin piirretään usein pisteet suojaamaan pahalta silmältä. Intiassa tasasivullaan seisovia hakaristejä näkee esim. paikallisissa kevätjuhlissa alttareilla tuomassa onnea ja rakkautta. Alttarien hakaristit piirretään yleensä hiekalla, tai sommitellaan kevätkukista. Suomalainen, wanha svastika seisoo myös tukevasti tasasivullaan, ja koristaa mm. monia vanhoja sotilasparakkeja niin pihakivetyksessä kuin koristeleikkauksissa. Natsien käyttämä, "huonossa maineessa" oleva hakaristi seisoi kärjellään koska Hitler halusi symbolinsa näyttävän dynaamisemmalta kuin se vanha pakanaversio.

Niin, natsit taas.. Hakaristiviha on mielestäni vähän liioiteltua, vain ja ainoastaan, koska yksi surullisenkuuluisa diktaattori valitsi sen symbolikseen muutamia vuosikymmeniä sitten ja suoritti kansanmurhaa sen suojissa, on kauniin symbolin merkitys muka muuttunut iäksi? Tarkoitukseni ei ole mitenkään väheksyä Hitlerin julmuutta ja hänen toimeenpanemiaan ihmisoikeusrikoksia, ei todellakaan, mutta onko tuolla ihmisvihaajalla todella tänäkin päivänä niin paljon valtaa että ajattelemme svastikan nähtyämme vain ja ainoastaan sotilaita, vainoja ja kaasukammioita, vai tarvitsemmeko jotenkin erityisesti juuri hakaristia muistaaksemme natsien hirmutöitä?
Jokaisella symbolilla on varjopuolensa jo lähtöjään, mutta valitettavan usein ne leimautuvat vasta käyttäjänsä  mukaan. Käyttäväthän saatananpalvojatkin pentagrammia (tosin käänteisenä), ja kristityt kahvallista ristiä (kuoleman symboli)? Ikävää, että yksi ihminen voi keikauttaa asiat niin päälaelleen. Hyvä muistaa että Svastika on Hitleriä vanhempi, eikä hyvän symbolin todellista merkitystä pitäisi unohtaa yhden mädän omenan tähden..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti