maanantai 26. maaliskuuta 2018

Riisi (Oryza sativa)

Riisi kuuluu heinäkasvien sukuun, ja on yksi maailman tärkeimmistä, ja eniten viljellyistä viljalajeista. Riisikasvista käytetään ravinnoksi vain sen tähkylässä kasvavat jyvät. Kasvin varsia ja lehtiä käytetään jonkin verran käsitöissä (niistä voidaan valmistaa mm. mattoja), ja riisileseitä eläinten rehuna. Riisi kuuluu monen kulttuurin keittiöön, mutta on tunnetuinta juuri Aasiassa, josta kasvi itsekin on kotoisin.
Riisi on löytänyt tiensä maailmankeittiöistä myös suomalaisten lautasille, kukapa ei joskus olisi syönyt esimerkiksi riisipuuroa tai -velliä, risottoa, pilahvia, paellaa, paistettua riisiä, tai sushia? Riisi on tuttu aines myös erilaisten pannukakkujen, piirakoiden, ja pasteijoiden täytteenä.

(Kuva: Wikipedia)

Riisiä on monia eri lajikkeita, kuten basmati-, jasmiini-, pitkäjyväinen-, puuroriisi, sushiriisi, risottoriisi, tahmea riisi, ruskea (eli täysjyväriisi), ja punainen-, ja musta riisi. Mainittakoon, että Intiaaniriisinäkin tunnettu Villiriisi (Zizania Aquatica) ei itseasiassa ole riisi, vaikka onkin sen tavoin heinäkasvien sukulainen. Villiriisi kuuluu Intiaaniriisien (Zizania) sukuun, ja on kotoisin Pohjois-Amerikasta.

Riisi sopii monipuolisesti niin kylmiin kuin kuumiin, suolaisiin ja makeisiin ruokiin. Aasiassa riisi nautitaan perinteisesti vedessä keitettynä, korkeintaan suolalla maustettuna, mutta nykyisin ei ole tavatonta lisätä riisin joukkoon kypsymään esim. sieniä, kasviksia, tai muita jyviä, pähkinöitä ja/tai siemeniä. Riisistä valmistetaan myös jauhoja, juomia, etikkaa, aamiaismuroja, nuudeleita, riisipaperia erilaisiin kääryleisiin, keksejä, karkkia, snackseja, ja erilaisia riisikakkuja.

(Alavasemmalta myötäpäivään: Risella Täysjyväriisi, Rainbow Basmatiriisi, ja Uncle Ben's Pitkäjyväinen riisi.)

Riisi on maskuliininen, ilman elementtiin ja aurinkoon yhdistetty kasvi, joka on liitetty hallitsija-, ja vaurauden jumaliin, kuten Buddhaan, Shichifukujin-jumaliin, Bulul-hahmoihin, ja jumalattariin, kuten Devi Shriihin, Umaan, Phoisopiin, ja Gauriin, sekä androgyyniin Inari-jumaluuteen.
Monissa Aasian maissa, kuten Intiassa ja Japanissa, riisi on kunnioitettu, ja pyhä ruoka-aine, joka on Japanissa pyhitetty seitsemelle onnenjumalalle (Shichifukujin), joiden uskotaan asuvan jokaisessa riisinjyvässä. Vaikka muuta ruokaa olisikin kohteliasta jättää vähän tähteeksi, riisi käytetään ja syödään aina viimeiseen jyvään asti. Tavan katsotaan olevan myös kehu ruoanlaittajaa kohtaan.

(Shichifukujin-Seitsemen Onnenjumalaa, värikkään, lapsille ja lapsenmielisille suunnatun syömäpuikkosetin kuva-aiheina)

Riisi on ollut jopa niin arvossaan, että sitä on käytetty valuuttana, ja sitä on annettu lahjaksi esim. uuteen kotiin (kuten meillä tervehditään leivällä ja suolalla), lasten syntymän kunniaksi, tai muuten, kun on haluttu tehdä vaikutus. Ylhäisillä on aikoinaan ollut omat, tarkasti varjellut riisilajikkeensa (ja reseptinsä), ja riisin hukkaan heittäminen / häpäiseminen on ollut monessa maassa leivän pilaamiseen verrattava, ja jopa kuolemalla rangaistava teko.
Aasian maissa riisiä ei siis pidetä samanlaisena lisukkeena kuin länsimisittain perunaa tai pastaa, vaan se on ennemminkin leivän asemassa, ja sitä kunnioitetaan aterialla samoin. Ajattele vaikka kotimaista ruisleipäämme, ja mitä teet tai et tee sille ruokaillessasi; On ihan ok laittaa/kastaa leipää kastikkeeseen tai keittoon, mutta et kaada kastiketta tai keittoa leivälle. Samoin riisin kanssa. Leipäpala syödään aina loppuun eikä siihen isketä ruokailuvälineitä pystyyn. Itse asiassa, puikkojen jättäminen pystyyn riisikuppiin on kuolemaa ja onnettomuutta taloon kutsuva tapa, ja taatusti yksi pahimmista loukkauksista jonka voit talon isännälle/emännälle tarjota.
Riisiä siis kunnioitetaan, ja aina joka aterialla, jolla tarjoillaan riisiä, on kohteliasta ensin maistaa pelkkää riisiä, sellaisenaan, ilman tarjottuja lisukkeita, ja sitten vasta jatkaa ruokailua tavalliseen tapaan. Riisin merkitys aasialaisessa keittiössä kuvastuu ehkä parhaiten tavassa kysyä toiselta, mitä hänelle kuuluu. Monessa maassa kuulumisia kysellään kirjaimellisesti muodossa "Oletko jo syönyt riisiä tänään?".

Valkoisen, puhtaan värinsä ansiosta riisi nähdään maagisesta näkökulmasta puhtaana, hengellisenä ravintona, joka auttaa paitsi pääsemään yhteyteen edesmenneiden kanssa, mutta myös edesauttaa itsetutkiskelua, ja ohjaa meditoijaa astraalitason saavuttamisessa.
Riisi tasapainottaa energioita, ja auttaa keskittymään. Jos esim. maadoituksen jälkeen tuntuu, että kaikki huono energia ei ole poistunut, nauti kupillinen riisiä.
Riisiä, moninen variaatioineen, on valkoisen värinsä vuoksi pidetty juhlavana ruokana, minkä vuoksi meillä Suomessakin tunnetuin riisiin liittyvä perinnetapa liittyy vuoden suurimpaan juhlaan, Jouluun. Riisipuuroa on ennen wanhaan syötetty tällöin myös talon eläimille, jotta nämä pysyisivät terveinä ja turvassa läpi vuoden. Riisipuuroa on perinteisesti syöty myös morsiussaunassa, jolloin sen on uskottu tuovan osallistujille terveyttä, hedelmällisyyttä ja onnea. Riisin yhteys hedelmällisyyteen näkyy myös tavassa heittää riisinjyviä vastanaineen parin päälle heidän poistuessaan vihkimispaikastaan. Riisin viskely symboloi vaurauden toivotusta, samoin kuin edellä mainitun leivän ja suolan tuominen tuliaisiksi uuteen kotiin.
Rakkautta etsivän kannattaa kirjoittaa toiveensa paperilapulle, ja laittaa se piiloon riisiastiaan. Kun kaikki riisit on ajan kanssa keitetty ja syöty, toivomus toteutuu. Hoodoo-keittiöstä tuttua Hikiriisiä puolestaan käytetään miehen sitomiseen, että hän pysyisi uskollisena.

(Erilaisia riisinuudeleita vadilla)

Vaurautta voi houkutella laittamalla sopivaan, tiiviisti suljettavaan purkkiin valkoista riisiä ja kolikoita (mielellään arvokkaita, kuten kulta-,  tai hopeakolikoita, tai nimellisetsi arvokkaita rahoja). Voit boostata vauraustölkkiäsi lisäämällä sinne vaikka koruja, tai vaikka kultaista glitteriä. Aseta purkki sopivalle, hyväenergiselle paikalle, esim. kotisi Feng Shuin mukaiseen vaurausnurkkaan. Käsittele/sekoittele (mutta älä avaa) purkkiasi säännöllisesti, ja visualoi rahan/vaurauden virtaaminen suuntaasi. Voit myös polttaa purkin vierellä päivittäin/rahatilanteen sitä vaatiessa kultaista tai vihreää kynttilää (kumpi vaan symboloi sinulle rahaa paremmin).

Riisikupillisen voi myös virittää makeaksi lemmenruoaksi maustamalla sen sokerilla, ja aikeisiin sopivilla mausteilla, kuten pistaasipähkinöillä, kardemummalla, kanelilla, vaniljalla, sitruunalla, tai ruusuvedellä.

Riisinjyvillä on myös torjuttu vampyyreita. Suojeltavan paikan ympärille on ripoteltu riisijyviä, sillä on uskottu, että ennenkuin vampyyri voi käydä uhrinsa kimppuun, sen on poimittava joka ikinen riisinjyvä. Samoin on käytetty myös muita viljanjyviä, erilaisia siemeniä, ja jopa suolarakeita.
Riisillä on valkoisena ruokana myös yhteytensä kuolemaan. Perinteisesti riisiä tarjoillaan hautajaisaterioilla, ja sitä uhrataan esi-isille ja hengille. Hautajaisaterialla riisiä kuljetetaan syömäpuikoista syömäpuikkoihin; Tapa, jota siviilissä pidetään kauhistuttavana, ja kuolemaa houkuttelevana.
Myös Japanilainen, riisistä valmistettu Sake-viina on hyvää tarjottavaa henkiolennoille.
Riisijauho puolestaan sopii paitsi jauhepohjaksi erilaisille yrttisekoituksille, se on myös hyvä aines jos haluaa piirtää maahan sopivia symboleja rituaalia varten.

(Riisijauhoa)

Korikosmetiikkaankin riisi sopii. Riisileseet ovat oivallisia ihonkuorintaan, ja niitä voi lisätä esim. kuorivaan kasvonaamioon. Keitetystä (ja jäähtyneestä), muhennetusta riisistä puolestaan saa itsessään hyvän, ihoa kirkastavan kasvonaamion, mutta sitä voi käyttää myös kasvonaamiopohjana. Jos käytät keitettyä riisiä naamiona, anna sen vaikuttaa 20-30 min, ja huuhtele iho haalealla vedellä. Heitä käytetty riisinaamio pois (biojätteeseen, tai vie metsään eläimille), sillä riisi imee ihosta epäpuhtauksia, joten se ei enää sovellu jälleennautittavaksi tuorekurkun tapaan.
Toinen hyvä kasvonaamiopohja syntyy sekoittamalla kattilassa 1 tl riisijauhoa 1 dl:n kylmää vettä. Kuumenna, sekoitellen, kunnes seos sakoo. Jäähdytä sopivaksi, ja lisää riisitahnapohjaan mieleisiäsi aineksia, kuten hedelmämössöä, öljyjä ja/tai yrttejä.

Riisi soveltuu hyvin kotiapteekkiin, sillä sen nauttiminen vahvistaa, rauhoittaa vatsaa, ja parantaa ruokahalua. Riisivellejä ja löysiä puuroja on nautittu mm. ripuliin, vatsahaavaan, ilmavaivoihin, ja erinäisiin ruoansulatusongelmiin.
Riisi myös lisää kylläisyyden tuntua, ja rauhoittaa. Riisikupillinen ennen nukkumaanmenoa voi edesauttaa unensaantia.
Riisiliemeen on myös helppo lisätä muita hoidossa tarvittavia aineksia, kuten esim. valkosipulia, sipulia, timjamia tai kuminaa.

Ulkoisesti riisiä on käytetty mm. hauteena erilaisten ihottumien ja raapeuminen  hoidossa.

(Keitettyä Jasmiiniriisiä kulhossa)

*Valkealle riisille prosessoinnissa suoritettava kuoriminen ja "kiillotus" poistavat kuoren mukana jyvästä Tiamiinin, eli B1 -vitamiinin. Siksi pelkkä valkea riisi on melko yksipuolista ravintoa, ja voi pidemmän päälle yksistään nautittuna aiheuttaa Beriberinä tunnetun tiamiininpuutostilan. Valkoinen riisi koostuu muutenkin pääasiassa pelkästä hiilihydraatista ja proteiinista. Ruskea riisi sisältää tietenkin enemmän kuitua kuin valkoinen.
Parhaiten riisin ravintoaineita (kuten A ja B-vitamiinia) voi saada ruskeasta riisistä ja idätetystä Hangul-riisistä.

Muutamia Riisireseptejä:

Congee
Paistettu Riisi
Riisisalaatti
Sahramirisotto
Yaki Onigiri

Uskomuksia:
-Riisinjyvät unessa enteilevät iloa ja vaurautta. Naimattomille neidoille riisi unessa voi olla hääenne.
-Jos linnut syövät kypsentämätöntä riisiä, niiden maha/suolisto räjähtää, tai lintu tukehtuu kuoliaaksi riisin turvotessa mahassa. Ei pidä paikkaansa. Esim. monet lintulajit käyttävät riisiä ravinnokseen sen kasvupaikoilla. Uskomus turvonneen riisin poksauttelemista linnunmahoista itse asiassa juontaa juurensa joidenkin kirkkojen riisinheittokieltoon. Ei välttämättä siksi, että morsiusparille heitelty riisi saisi ympäristön vaikuttamaan epäsiistiltä vaan koska maassa lojuvat riisinjyvät houkuttelevat paikalle nälkäisiä pikkulintuparvia, jotka, paitsi siivoavat pihat jyvistä, myös kakkivat estottomasti joka paikkaan.
-Mukana kannetut riisinjyvät houkuttelevat vaurautta ja estävät huushollia köyhtymästä.
-Riisin syöminen parantaa hedelmällisyyttä.
-Jos mies ja nainen ruokailevat samasta riisikulhosta, he päätyvät keskenään naimisiin.
-Riisipurkillinen ulko-oven vieressä suojelee kotia pahoilta hengiltä (samasta syystä kuin se vampyyrijuttu).
-Vauraus säilyy talossa jos ensimmäinen uudessa kodissa nautittu ateria sisältää keitettyä, valkoista riisiä.
-Keittiössä riisinjyvien pudottaminen lattialle enteilee rahanmenoa. Sitä enemmän, mitä enemmän riisinjyviä pudotat.
-Jos heittää kourallisen riisiä ilmaan, tulee sade

Ei kommentteja: