keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Tofumajoneesi

150g Silkkitofua
1 tl Sitruunamehua
2 tl Dijonin sinappia
1 Pieni tai keskikokoinen valkosipulinkynsi
1-2 dl Kasviöljyä
Suolaa ja sokeria
 
Tofun esikäsittely:

-Kiehauta kattilassa vähän vettä (niin että tofu peittyy), lisää tofu kiehuvaan veteen, ota levy pois päältä, ja laske kahteenkymmeneen (20)
-Nosta tofu reikäkauhalla vedestä (varovasti, silkkitofu murtuu helposti), huuhtele kylmällä vedellä, jäähdytä ja valuta.

Majoneesi:

-Kuori ja perkaa valkosipulinkynsi
-Laita valutettu silkkitofu, sitruunamehu ja sinappi blenderiin, ja purista joukkoon valkosipuli
-Pyöräytä blenderillä niin että ainekset sekoittuvat, ja ala kaatamaan kasviöljyä ohuena nauhana seoksen joukkoon kunnes seos on halutun majoneesimaista
-Lusikoi majoneesi sekoituskippoon, maista, ja mausta tarvittaessa suolalla tai sokerilla. Sokeria yleensä tarvitaan vain jos laitoit epähuomiossa seokseen liikaa sitruunaa tai sinappia..
-Tässä vaiheessa voit muutenkin maustaa majoneesin mieleiseksesi
-Anna maustua jääkaapissa min. 1/2 h. Parasta majoneesi on seuraavana päivänä.

*Tämä majoneesi sopii loistavasti kananmuna-allergikoille, ja on lisäksi vegaanista, puhumattakaan, että sekasyöjätkin tällä älyttää mennen tullen ;)
Voit käyttää tätä pitkälti samoin kuin tavallistakin majoneesia, paitsi hiustenhoitoon tämä ei sovi.
Tätä reseptiä voi kuitenkin keittiössä muokata mieleisekseen, esim. Makuisamman majoneesin saat lisäämällä perusaineksiin yhden murskatun valkosipulinkynnen. Muita perusohjeita ovat mm. seuraavat klassikot:

Valkosipulimajoneesi (eli Aioli)
Se klassikko.. Lisää valmiiseen majoneesiin eli majoneesipohjaan 2-3 valkosipulinkynttä.

Chilimajoneesi
Syntyy lisäämällä valmiiseen majoneesipohjaan joko (perattua) tuoretta chilipalkoa hienonnettuna, 1-3 rkl hyvää chilikastketta, ja/tai sopivan määrän chilijauhetta tai cayennenpippuria.

Currymajoneesi
Syntyy lisäämällä valmiiseen majoneesipohjaan 1-3 tl sopivaa curryjauhetta, joskin perus ruokakauppacurryjauhe on yleisimmin käytetty.

Kurkkumajoneesi
Hampurilaisravintoloista tuttua kurkkumajoneesia saat lisäämällä 1-3 rkl sopivaa etikkaista kurkkusalaattia eli relissiä valmiiseen majoneesipohjaan.

BBQ-majoneesi
Syntyy lisäämällä valmiiseen majoneesiin 1 rkl sopivaa grillimausteseosta, ja/tai 1 tl-1 rkl maun mukaista chilikastiketta. Sopii mainiosti dipiksi tai kastikkeeksi vaikka seitan-pihville.

Masalamajoneesi
Syntyy lisäämällä valmiiseen majoneesiin 1- 1 1/2 rkl sopivaa masalajauhetta, esim. punaista Tikka Masala -sekoitusta. 

Homejuustokemajoneesi
Lisää 1-3 palaa valkoista, fermentoitua tofua silkkitofun seuraksi blenderiin. Sopii mainiosti dipiksi esim. kasvispullille.

Omenainen majoneesi
Lisää valmiiseen majoneesiin 2-3 rkl hapahkoa omenasosetta.

Mausteinen Pizzamajoneesi
Lisää valmiiseen majoneesiin 3 -4 rkl Sriracha-chilikastiketta, 2 rkl Pizzamausteseosta, 1 Puristettu valkosipulinkynsi, 1tl Sokeria, ja ripaus suolaa. Jos haluat lisää makua, lisää myös 1 tl paahdettua valkosipulijauhetta.

Yrttimajoneesi
Yrttimajoneesia saat lisäämällä 1-3 rkl sopivia, hienonnettuja tuoreyrttejä valmiiseen majoneesiin. Valitse 1-4 lajia yrttejä, kuten Basilikaa, Timjamia, Mäkimeiramia, Poimulehteä, Ruohosipulia, Salviaa, Kirveliä, Persiljaa, Rakuunaa tai Minttua.

Muita sopivia mausteita majoneesille ovat esimerkiksi erilaiset relissit, maustekastikkeet, ketsupit, ja tuoreyrtit, esim. Basilika tai tilli.
Mikäli haluat etikkaisempaa majoneesia, lisää sitruunamehun lisäksi 1 rkl valko- puna- tai omenaviinietikkaa seokseen. Myös balsamicoa kannattaa kokeilla, vaikka se antaakin vähän väriä, ja majoneesistasi tulee hyvin tummaa.

Ei kommentteja: