keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Tofu-Musubi

Musubi on hieman länsimaisia vaikutteita omaava riisikakku, joka muistuttaa hieman Obi-jime sushia. Musubi on kuitenkin sukua onigirille, ja sitä voidaan pitää japanilaisena versiona voileivästä.

About 2 dl Kevyesti puuroutuvaa riisiä
1 Pala kiinteää tofua
Öljyä paistamiseen
Norilevä-arkkeja
Leivinpaperia

Kastike:
1/2 dl Soijaa
1 rkl Sokeria
2 rkl Miriniä
-Sekoita ainekset kipossa
-Lisää tilkka tumma soijaa jos haluat tummempia tofuja.

-Keitä riisi tavalliseen tapaan, eli sitä ei tarvitse kiillottaa, ja anna sen jäähtyä. Voit käyttää tähän myös eilistä tähderiisiä
-Esikäsittele tofu tarvittaessa ja leikkaa se poikittain pieniksi pihveiksi. Yhdestä tofupalasta tulee 6-8 pihviä, riippuu, kuinka paksuja niistä haluat
-Muotoile kostutetuin käsin riisistä tofupalojen muotoisia ja -paksuisia, tiiviitä kakkuja. Tämä voi vaatia vähän harjoitusta, mutta jos olet tottunut tekemään nigiriä, olet vahvoilla.
-Noriarkeissa on selvästi näkyvät viivat. Leikkaa noriarkkeja suikaleiksi niitä myöden niin, että sinulla on yhtä paljon norisuikaleita kuin tofuja
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja paista tofuille hieman väriä
-Kaada kastike pannulle, ja hauduttele tofuja välillä käännellen kunnes kastike haihtuu

-Anna tofujen jäähtyä ja tekeytyä hetki
-Aseta yksi tofupihvi kunkin riisikakun päälle, ja kietaise ympärille merilevävyö. Musubisi koosta riippuen saatat joutua vähän lyhentämään noreja, mutta ylijäämäpalat voit hyvin laittaa säilöön, suraavaan kertaan kun tarvitset raaka-ainetta nori-hiutaleille ;)

*Musubi, eli kunnioittavammin omusubi, on hyvin samanlainen kuin onigiri, ja sanat menevätkin usein sekaisin. Omusubi eroaa kuitenkin pikkuisen onigiristä, sillä omusubiin kuuluu yleensä jokin täyte. Yleensä nigireitä täytetään vain jos ne paistetaan. Täyte joko "leivotaan" muotoiluvaiheessa musubin sisään, jolloin musubi muistuttaa enemmän onigiriä, tai täyte asetetaan riisikakun päälle, vähän samoin kuin nigiri-sushissa. Jos musubin täytteet asetetaan kakun päälle, ne ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta muotoonsa leikattavia, ja samanmuotoisia kuin riisikakku, ja lisäksi kypsennettyjä.
Omusubin sisään kätkettävät täytteet ovat usein pienempiä paloja, tai, neojapanilaisittain vaikka majoneesipohjaista salaattia. Myös erilaiset säilykelihat, kalakakut ja paksut munakkaat, joita on helppo leikata muotoonsa ovat suosittuja. Usein täyte on maustettua, eikä sushin tavoin tuoretta..

Norinauhojen ei myöskään välttämättä tarvitse olla obi-jime mallisia, vaan voit halutessasi kääräistä levän sisään koko musubin. Joskus tällainen voileipätyylinen musubi on myös kolmekerroksinen, eli täytteen päällä on vielä riisikakku :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hei sinä Nkodon emäntä.Tykkään lukea siun blogia/juttuja.vaikka en ajattelemaasi käyttäjä ryhmään kuulukkaan,eli olen setämies.
(kiinostunut historiasta ja perinteistä).ja vaikka en ole Ksyöjä niin reseptit kiinnostaa.ja siksi kysymys varhais kaalista.(nyt unkarilaista.mutta halpaa ja kohta kotimaista ).missä reseptit ja ohjeet. Ja yleensä kausi vihannekset.japani jees.mutta käteinen ja kotimaa kunniaan.eli kaali porkkana nauris ym.
ja kotimaisenomenan ohjeita. kiitos.

Aconitum kirjoitti...

No hei sinäkin. Mainittakoon nyt aluksi, ettei blogillani ole mitään "ajateltua" käyttäjäryhmää, joten kaikki ovat tervetulleita selailemaan, sinä myös.

Olettaisin, että Varhaiskaalireseptejä kannattaa etsiä esim. varhaiskaalia myyvien kauppaketjujen nettisivuilta, siellä on usein hyvin kattava kokoelma ohjeita eri tuotteiden käyttöön kotikeittiössä. Myös blogini kaikkiin kaalipitoisiin ohjeisiin kaalin voi tottakai halutessaan korvata myös varhaiskaalilla, eli Noidankodon reseptit ovat myös mukautettavissa kaikille kauden kasviksille.

Suosittelen myös kaikille, Noidankodosta reseptejä etsiville, blogin Reseptihakemiston selailua, ja samoin tuolla oikealla, sivupalkissa on erilaisia reseptiosioita valmiiksi otsikoitu vähän aihealueen mukaan. Avautuvat klikkaamalla.

Kovin tyyriitä, eli kalliita reseptejä Noidankodosta ei valitettavasti löydy, sillä perus-duunarin palkoilla ei täälläkään herroiksi elellä. Mikäli hinnakkaampia reseptejä etsii, niin ehkä joku gourmet-ruokablogi voisi olla valuutanpalvojille varteenotettavampi vaihtoehto?

Noidankodossa emme myöskään ole ulkomaiden suhteen ennakkoluuloisia, ja siksi täältä löytyy pitkälti perus-kotiruokaa, niin Suomesta kuin muualtakin, perus raaka-aineita unohtamatta. Puhumattakaan, kuinka valtaosa maailman maiden nykykeittiöistä (Suomi mukaanlukien) on itse asiassa jalostunut tunnettuun muotoonsa juuri k.o. maan rajanaapurien, eli alunperin vieraiden ruokakulttuurien, vaikutusten ansiosta :)