maanantai 7. heinäkuuta 2014

Suomalainen Piru - Paholainen Suomalaisessa Kansanperinteessä

Löytyipäs taas hauska kirja.. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran teos on näppärä tietopaketti itsestään Vanhasta Kehnosta. Kiinnostuin tietysti, sillä olen itsekin kerennyt täällä aihesta kirjoittelemaan :D
Kirja luo silmäyksen Piruun käsitteenä, ja kansanperinteen hahmona. Paholaisen ulkonäköä, esiintymismuotoja ja käyttäytymistä tarkastellaan wanhojen kansantarinoiden avulla, jotka ovat pitkälti Myytillisistä Tarinoista tuttuja. Toisin kuin monissa vastaavissa teoksissa, tarinoiden alkuperäistä murreasua on pyritty säilyttämään lukuhelppoutta tuhoamatta.

"Ei se mikään kissa ollut, kun piru se oli

Teos on siis loppupeleissä yksinkertainen, suppea ja helppolukuinen, ja kun Pirusta on kyse, onnistuu teos olemaan paikoin sekä humoristinen, että vähän karmivakin. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että sivuille on ripoteltu pieniä lainauksia kirjan tarinoista.

"Kun työ ei oikein tahtonut luonnistua,
ärjäisi seppä: "Piruko sitä nyt riivaa!"
Vähän ajan päästä piru tuli ja kysyi:
"Tarvitstko sää apumiestä,
kun sää mua kuttusit?"

"Jumala auttaa ajan päälle, mutta piru auttaa heti"

Suomalainen Piru onkin hyvin tarinapainotteinen, ja itse voisin ehkä suositella tätä lapsille tai lapsenmielisille, sekä nuorille, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisista perinnehahmoista, Teos oli hauska lukea, mutta kansanperinteeseen perehtyneille tämä tuskin tarjoaa mitään uutta, sillä se lainaa paljon mm. SKS:n aikaisemmista teoksista. Ilman tarinoitaan nide olisi paljon suppeampi sillä varsinaista pohdintaa ja tutkimuksia teoksessa on odotettua vähemmän.

Teos on jaoteltu kappaleittain, kirjan lopussa Lähde- ja kirjallisuusviitteet.
144 sivua. Toimittanut Mari Purola/SKS 2011, kuvittanut Christer Nuutinen.

"Tuli silloin piru metsästä ladolle"

+Kovakantinen
+Näppärän kokoinen

-Kuvitus saisi olla runsaampaa
-Olisihan aiheesta saanut enemmänkin irti
-Olen kuitenkin vähän pettynyt, odotin enemmän :(

Ei kommentteja: