tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kuivien Suitsukkeiden Elvyttäminen

Niksi-noita: Kuivahtaneet suitsukkeet eivät juuri tuoksu, ja vain savuttavat. Joskus myös kaupasta ostetut tuontisuitsukkeet ovat ehtineet kuivahtaa matkalla, eikä käryävistä suitsuista juuri ole iloa. Kuivia suitsukkeita ei kuitenkaan tarvitse heittää pois, vaan ne voi helposti kosteuttaa uudelleen. Kevyt kosteutus pelastaa eikä suitsuke enää savuta niin vahvasti.

-Kokoa kuivat suitsukkeet suljettaviin pakaste- tms. rasioihin. Mitä tiiviimpi kansi rasiassa on, sen parempi.
-Leikkaa tuorekurkusta, omenasta, päärynästä tai perunasta muutama paksu viipale, ja aseta ne rasiaan, keskelle. Huomioi, ettet käytä liian vetisiä päärynöitä, tai nesteet vuotavat suitsukkeille. Ole siis tarkkana etteivät suitsut kosketa viipaleita, tai ne voivat vettyä liikaa:

(Kartiosuitsukkeita pakasterasiassa)

-Laita rasian kansi paikoilleen, tai peitä rasia Elmu-kelmulla. Jätä tekeytymään, vähän suitsukkeiden kuivuudesta riippuen, muutamamasta tunnista jopa vuorokauteen tai pariin (eli 4-48h).
-Lopuksi poista kasvis-,/juuresviipaleet, ja säilö suitsukkeet esim. minigrip-pusseihin, jossa kosteus ei pääse heti haihtumaan.
-Mikäli suitsukkeesi imivät liikaa kosteutta, annan niiden kuivahtaa tovi ennen sulkemista pussiin.

-Voit myös napata kuivat suitsukkeesi kimpuksi käteesi ja sumuttaa niille altaan päällä kevyesti vettä vaikka kukka-, tai kiharrinsumuttimella (Tämä toimii parhaiten tikkusuitsukkeisiin). Anna sumutuksen imeytyä suitsuihin rauhassa.
-Ole varovainen, sillä sumuttelu kostuttaa aina epätasaisesti, ja voi jopa murentaa hauraat suitsukkeet. Kääräise sumutetut suitsukkeet Elu-kelmuun, ja pakkaa ne takaisin rasiaansa.

*Kousteutusapuna tässä voi hyvin käyttää vaikka jääkaappiin unohtunutta kurkkua, jota ei enää arvaa syödä (enkä tarkoita mitään homeisia ja eltaantuneita kurkkuja), mutta jossa on tarpeeksi kosteutta jäljellä. Hävitä kosteutusviipaleet biojätteessä tai kompostissa.
Tuoksuvilla hedelmillä, kuten mainitsemillani omenalla ja päärynällä, on usein tapana tartuttaa omia tuoksujaan suitsuihin. Eli jos haluat suitsukkeidesi tuoksun säilyvän lähempänä alkuperäistä, käytä ennemmin perunaa tai tuorekurkkua. Toisaalta taas, vanhemmat, väljähtyneet suitsut taas hyötyvät pienistä hedelmien lisäaromeista.

Mainittakoon, että suitsukkeet myydään yleensä pahvirasioissa, joissa suitsukkeet ovat sisällä vielä erillisessä pussissa. Jos pussi on muovia, ei hätää, se suojaa suitsukkeita kuivumiselta paremmin. Jos pussi on paperia, kääräise pussi suitsukkeineen Elmu-kelmuun, tai laita suitsukkeet Minigrip-pussiin. Jos paperipussisuitsukkeet vaikuttavat jo-valmiiksi kuivilta (=pölyävät), sumuta ne kevyesti ennen pussitusta.
Jos et voi olla varma suitsukkeidsi tuoreudesta, niin älä osta niitä irtotavarana, sillä et voi koskaan olla varma kauanko ne ovat seisseet kaupassa telineissään laimentumassa ilman suojaavaa pussia.

Kaikkein vanhimmista suitsukkeista häviää ajan myötä myös niiden aromi, eikä sitä voi aina pelastaa kotikonstein (edes omenalla tai päärynällä). Silloin kannattaa lisätä vähän eteerisiä öljyjä väljähtyneeseen suitsukkeeseen, jolloin joistakin suitsukkeista tulee taas ihan käyttökelpoisia, etenkin ulkotiloissa. Älä kuitenkaan lotraa liikaa öljyä, tai tuoksu voi vääristyä, puhumattakaan, kuinka helposti liikaa öljyllä ädlätty suitsuketikku muuttuu soihduksi sen sijaan että palaisi nätisti vaan..

Ei kommentteja: