perjantai 10. toukokuuta 2013

Ruokaisat Nuudelit ja Nuudelikeitto

Annosmäärät yhdelle mutta on helppo tuplata.

1 Levy/annospaketti Ramen-, Udon-, tai riisinuudeleita (tms.) per ruokailija
Sopivia aineksia, kuten kuivattuja tai tuoreita sieniä, tofua, porkkanaa, kesäkurpitsaa, herneitä, papuja, kaalia, vesikastanjoita, munakasta, levää, pähkinöitä, yms. mitä nyt kaapista löytyy.

(Sienillä, Porkkanalla, Purjolla ja Sellerillä katetut nuudelit. Koristeena kevätsipulia ja pinaattia. Ainekset voi hyvin keittää nuudelien kanssa liemessä)

Kiinalaistyylinen liemiehdotelma:
4-5 dl Vettä tai hyvää kasvislientä
Pari rkl hienonnettua purjoa, kevätsipulia tai ruohosipulia
1 Tähtianis ja/tai pala kanelitankoa
1 rkl Riisiviinietikkaa (tummaa tai tavallista)
1 rkl Fariinisokeria
1 rkl Soijakastiketta
Loraus seesamiöljyä
Suolaa

Japanilaistyylinen liemiehdotelma:
4-5 dl Dashia
2-3 rkl Miriniä
2 rkl Soijakastiketta

Keitetyn nuudeliannoksen valmistaminen:
-Valitse nuudeleillesi lisukkeiksi 2-3 pääainesta, ja pidä kasvikset hallitsevana, esim. Porkkana-siitake-seitan, tai Savoijinkaali-pinaatti-tofu. Jos käytät pinaattia, ryöppää se ennen liemeen lisäämistä. Esikäsittele myös tofu tarpeen mukaan, liota kuivattu, tai valuta tuoretofu.
-Liota kuivatut ainekset (kuten sienet tai kuivattu tofu) pehmeäksi vedessä, paloittele sopiviksi ja lisää liemeen kiehumaan. Lisäämällä liemen joukkoon tummaa soijaa, saat tummemman sävyistä lientä.
-Laita liemiainekset kattilaan, ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna liemen poreilla hissukseen.
-Lisää joukkoon kasvikset, sienet, seitan tai tofu, ja keittele kunnes kovat kasvikset (esim. porkkana tai kaali) alkavat pehmetä. Lisää nuudelit, ja hauduttele kunnes nuudelit pehmenevät. Jos käytät tässä levää, lisää se hautumaan loppuvaiheessa. Monet levät saavat kitkerähkön sivumaun jos niitä kypsennetään liikaa tai liian korkeissa lämpötiloissa
-Jos käytät riisi-, tai lasinuudeleita, keitä kasviksia hieman pidempään ennen nuudelien lisäämistä, sillä riisi-, ja lasinuudelit pehmenevät nopeammin kuin perus-vehnänuudelit. Paksuja udon-nuudeleita esim. uskaltaa haudutella vähän pidempäänkin.
-Jos haluat käyttää tuoreita lisukkeita, tms. jotka eivät vaadi kypsennystä, älä tietenkään keitä niitä liemen mukana, vaan lisää lopuksi suikaloituna/hienonnettuna/raasteena/paloina annoksen päälle. Voit näin myös paistaa tuoreen tofun erikseen ja tarjoilla samoin.
-Lopuksi siivilöi nuudelihässäkkä ja tarjoile haluttujen lisukkeiden, kuten hienonnetun kevätsipulin, kizami norin tai seesaminsiementen kera
-Ylijääneen liemen voi hyvin vaikka pakastaa tulevaa käyttöä varten, jolloin kannattaa vain lisätä vähän vettä. Sehän on kuin mestarikastiketta :)

(Tofutikkuja, purjoa ja mustasieniä)

-Erilaisia variaatioita saat lisäämällä liemeen mausteita jotka sopivat yhteen pääaineksien kanssa. Esim. Tähtianis ja kaneli sopivat seitanille, kuivatuille sienille, tofunnahalle ja puuvillatofulle, tuore inkivääriviipale tai appelsiininkuori tofunnahalle, oumphille ja soijapaloille, ja kevätsipuli ja sitruunankuori tuoreille sienille, oumphille ja silkkitofulle. Lisää chiliä maun mukaan, jos haluat tulisemman annoksen.
Suosittelen myös rohkeasti kokeilemaan aasialaisista kaupoista löytyviä liemikuutioita (kuten Canh Chua tai Tom Yam). Kuution voi korvata myös erilaisilla maustetahnoilla, kuten Panaeng Curry -tahnalla tai Gochujangilla. Ole varovainen, molemmat maustetahnat ovat tulisia.
-Tuulahduksia eri keittiöistä saat vaihtelemalla aineksia k.o. maalle sopivammaksi. Kokeile esim. Litteitä riisinuudeleita, tuoretta chiliä, kookosmaitoa tai limettiä thaimaalaisittain, lasinuudelia, pavunituja, gochujangia tai kimchiä korealaisittain, vehnänuudelia, kaalia, bambunversoja tai tofua kiinalaisittain, tai udon-nuudeleita, konnyakua, taroa tai wakamea japanilaisittain, tai riisivermicelliä, sipulia, pinaattia ja vesikastanjaa vietnamilaisittain.

-Mikäli käytät kuivattuja aineksia, kuten levää, sieniä tai tofutikkuja, liota ne etukäteen vedessä ja leikkaa halutunkokoisiksi paloiksi. Liotetut ainekset kannattaa lisätä heti alussa liemiainesten joukkoon.
-Pähkinät on paras paitsi allergioiden vuoksi, myös parhaan aromin kannalta tarjoilla aina erikseen; Laita pähkinät tarjolle omasta kipostaan, jolloin jokainen ruokailija voi halutessaan koristella valmiin annoksensa muutamalla pähkinällä. Voit hyvin myös paahtaa pähkinät halutessasi.

Nuudelikeitto:

-Kiehauta nuudelit erikseen vedessä, ja huuhtele nuudelit kylmän veden alla. Ainoastaan japanilainen udon kannattaa aina hauduttaa kypsäksi liemessä muiden ainesten kanssa.
-Kiehauta sopiva liemi ja keitä muut ainekset liemessä kypsiksi
-Annostele nuudelit annoskulhoon, ja kaada päälle keittoa ja sattumia liemikattilasta.

*Itse ostan nuudelini isoissa annospakkauksissa, enkä tarkoita tässä niitä valmisnuudeleita, joissa tulee mausteseokset mukana. Maustan ja sävellän nuudelini yleensä kiinalaisittain, aina näppituntumalla, joten annettuja ainesmääriä voi lisätä tai vähentää oman maun mukaan. Ajan oloon opit kyllä maustamaan juuri sinulle maistuvat nuudelit, jotka pesevät kaupan valmismössöt mennen tullen.

Ei kommentteja: