perjantai 13. tammikuuta 2012

Kitsune Udon

Eli kettu-udon :)

1pkt (n.200g) Udon nuudeleita ruokailijaa kohti

Liemi Udonille:
5 dl Dashia tai kasvislientä
3 rkl Miriniä
2 rkl Soijakastiketta
2 rkl Sakea (voidaan jättää pois)
1/2 tl Suolaa

Lisäksi:
Abura-/ tai Inari-agea, yksi levy ruokailijaa kohti
Hienonnettua ruoho-, tai kevätsipulia
Shichimi Togarashia

Liemi Abura-agelle:
1 1/2 dl Vettä
Vajaa 3/4 dl Kaeshia, tai:
3 rkl Soijakastiketta
2 rkl Miriniä
2 tl Sokeria

-Leikkaa Abura-age levy puoliksi, ja halutessasi puolikkaat vielä puoliksi (itse suosin kolmioita)
-Kiehauta Abura-age, siivilöi, ja huuhtele niin, että pakkauksessa ollut öljy huuhtiutuu pois
-Kaada vesi ja kaeshi laakealle pikku pannulle, lisää abura-age ja kuumenna kiehuvaksi
-Hauduttele tofuja pannulla välillä käännellen kunnes neste haihtuu, ja nosta sivuun

-Mittaa dashi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi, ja lisää mausteet, ja käännä levyä pienemmälle. Maista, ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria
-Lisää nuudelit liemeen, ja hauduttele niitä hiljaisella lämmöllä n. 10-15 minuuttia. Udon kestää hyvin haudutusta ja imee makuja
-Nosta nuudelit annoskulhoihin, lisää kaksi Abura-agelevyn puolikasta (tai 4 neljäsosaa) jokaiseen nuudelikuppiin, kaada päälle lientä, ja koristele annos hienonnetulla kevätsipulilla. Lisää halutessasi myös vähän Shichimi Togarashia.

*Kitsune tarkoittaa japaniksi kettua. Inari on Japanilaisessa kulttuurissa mm. hyvinvoinnin, hedelmällisyyden, yltäkylläisyyden ja riisin henkilöitymä, androgyyni jumaluus, jonka palvelijoita ja sanansaattajia ovat ketut (erityisesti valkeat sellaiset). Ketut soivat myös näkijälleen onnea, ja torjuivat onnettomuutta. Ketut ovat folkloren mukaan erityisen mieltyneitä tällaiseen paistettuun tofuun, mistä ruoan nimi juontaa juurensa. Kitsune Udon on alkujaan tähderuoka, ja siihen on käytetty ruoanlaitosta sivuun pistettyjä aineksia.
Kevätsipulin lisäksi annoksen voi koristella ryöpätyllä pinaatilla tai vastaavalla lehtikasviksella. Koristeeksi sopivat myös nashi-, tai tomaattilohkot.
Ruokaisuutta lisäämään voit kokeilla esim. Inariliemessä kiehautettua siitakesientä, tai udon-liemessä hauduttamaasi tupaskynsikästä tai talvijuurekasta. Tämä reseptini on vanhanaikainen, sillä moni nykyannos sisältää usein annosta kohden viipaleen tai pari japanilaista kalakakkua, kuten Kamabokoa tai Narutomakia.

Ei kommentteja: