perjantai 7. tammikuuta 2011

Buddhan Ilo

Herkullista ja monipuolista:

200g Friteerattua tofua
200g Seitania
1 dl Kuivattuja tiikerililjan nuppuja
5-6 Kuivattua siitakesientä
1-2 Kuivattua hopeasientä
n.100g Pitkiä vihreitä papuja
1-2 Porkkanaa
1 tlk Säilöttyä minimaissia
1 tl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
1 rkl Seesamiöljyä
Kasviöljyä paistamiseen

Mausteseos:
2 Palaa valkoista fermentoitua tofua
1 tl Suolaa
1 tl Fariinisokeria
1 rkl Tummaa riisiviinietikkaa
1 rkl Sitruunamehua
3 rkl Soijakastiketta
1/2 dl Siitakesienten liotusvettä
-Muussaa tofu tasaiseksi tahnaksi soijan ja sieniveden kanssa. Sekoita joukkoon muut ainekset

-Laita sienet likoamaan veteen, mielellään n. tuntia ennen ruoanlaiton aloittamista. Liota samoin myös muut käyttämäsi kuiva-aineet, kuten liljannuput
-Huuhtele maissit (paloittele halutessa), sulata (jos käytät pakasteherneitä) herneenpalot (tai sulata ja pätki pavut) ja perkaa ja viipaloi porkkanat
-Paloittele hopeasieni, viipaloi siitakkeet, ja puristele liiat vedet liljannnupuista
-Viipaloi/paloittele seitan tarvittaessa suupaloiksi
-Tiristä sitruunasta mehut
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, lisää inkivääri, ja sekoita että öljy saa makua
-Kuullota hetki porkkanoita ja maissia öljyssä. Lisää liljannuput, seitan, tofu ja sienet, paista sekoitellen n.3 minuuttia
-Lisää loput ainekset, ja kaada joukkoon maustseos. Hauduttele sekoitellen n. 5 min
-Tarkista suola, lisää tarvittaessa soijaa, sokeria, etikkaa tai sitruunaa
-Lopuksi lisää seesamiöljy, sekoita hyvin, ja tarjoile.

*Buddhan ilo (Luo Han Zhai), eli Buddhan onni, eli Buddhan mielihyvä, eli Buddha's delight, on yksi tunnetuimpia aasialaisia kasvisruokia. Buddhan ilo on monipuolinen kasvisruoka, johon on alunperin kuulunut 18 eri ainesta, jotka kuvasivat kahdeksaatoista Buddhaa. Nykyään aineita on yleensä kuudesta kymmeneen, ja ruoassa käytetään sekä tuoreita, että kuivattuja aineksia. Voit siis lisäillä aineksia mielesi mukaan, kuten mustasieniä, bambusieniä, paprikoita, selleriä, kevätsipulia, sokeriherneitä, chilipalkoa, tofutikkuja, bambunversoja, pavunituja, vesikastanjaa, Gingko-pähkinöitä.. Muista kuitenkin pysyä kasviksissa. Buddhalaisuus opettaa hyvyyttä eläimiä kohtaan, eikä lihaa syödä, koska se tulee elävästä olennosta.

Hopeasieni turpoaa jopa kolminkertaiseksi liotettaessa, ja muistuttaa pesusientä. Valitse ruokaan siis kaksi pientä (mahtuu kämmenelle muttei peitä sitä) tai yksi iso(hko) sieni (nyrkin tai kahden kokoinen). Hopeasieni (Tramella Fuciformis) tunnetaan myös myyntinimellä hopeakorva, mutta se tunnetaan myös lumisienenä tai hyytelösienenä. Sienen virallinen nimi suomessa on valkohytykkä.
Hopeasieniä voi parhaiten löytää aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Sienet myydään kuivattuina.

Tiikerililjan-, eli liljannuppuja löytyy monista aasialaisista elintarvikekaupoista about 200g:n pussipakkauksissa, nimellä "Tiger Lily Buds" tai "Golden Lily Buds". Seitania saa myös useista aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä nimellä "Braised Gluten". Seitania myydään k.o. kaupoissa myös tölkitettynä Mock-Feikkilihana, esim. "Mock chicken", "Mock Pork" jne. Tuote on lihan tapaan maustettua seitania, ja sopii mainiosti tähän sapuskaan.
Voit myös lisätä ruokaan vihanneksia, esim. broccolia tai paprikaa, jos kaapista löytyy :)

Ei kommentteja: