perjantai 9. maaliskuuta 2012

Ma Po Doufu

500g Maustamatonta tofua
2-3 Vartta kevätsipulia
2-3 Pientä keltasipulia
1 tlk (n.400g) Säilöttyä minimaissia
3 Valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
2-3 rkl Soijakastiketta
2 rkl Chilipapukastiketta (miel. Pixian Toban Jang/djang)
1 tl Setsuaninpippuria
1 rkl Riisiviiniä
2-3 dl Vettä tai kasvislientä
Fariinisokeria
Suolaa tarvittaessa
Öljyä paistamiseen

Suurus:
1/2 dl Kylmää vettä
1 rkl Maissitärkkelystä
-Sekoita keskenään

-Huuhtele, valuta ja kuivaa tofu
-Huuhtele maissi, leikkaa suupaloiksi. Kuori ja lohko sipulit kahteen tai neljään osaan. Hienonna kevätsipuli. Kuutioi tofu ja leikkaa maissit suupaloiksi
-Hienonna pippurit morttelissa
-Kuumenna pannulla öljyä, ja kuullota siinä hetki inkivääriä ja valkosipulia kunnes seos alkaa tuoksua
-Lisää pippuri, maissit ja sipuli, ja paista hetki, että sipuli erottuu lohkoistaan pienemmiksi paloiksi
-Lisää chilipaputahna, ja sekoita hyvin
-Lisää reilu desi vettä tai lientä, sekä suurus pannulle ja sekoittele kunnes kastike sakenee
-Lisää pannulle tofukuutiot, ja paista kunnes tofu sekoittuu hyvin kastikkeeseen.
-Mausta soijalla ja fariinisokerilla, lisää vettä tai lientä mikäli seos on kovin kuivakkaa
-Hauduttele seos sopivaksi, käännä levy pois päältä, tarkista suola, ja lisää tarvittaessa
-Lopuksi lisää kevätsipuli, ja anna ruoan hautua jälkilämmössään kunnes poreilu lakkaa

*Tarjoile keitetyn riisin tai nuudelien kera. Riisiviinin voi korvata riisiviinietikan ja sokerin seoksella (50/50%) tai sitruunamehulla. Mapo Doufu on yksi tunnetuimmista kiinalaista kasvis/tofuruoista, ja siitä on aikojen kuluessa versonut paljon erilaisia versioita. Ruokaan saatetaan lisätä esim. sieniä, vesikastanjoita tai paprikaa. Usein ruokaan saatetaan lisätä myös paprikaa, tomaattia, sieniä, tai lihaa, kuten kanaa, naudanlihaa tai porsasta, mutta se vähän sotii alkuperäistä "kasvisruoka" ajatusta vastaan. Eli tämä alkuperäinen vegeversio on mielestäni paras. Jos lihaa nyt välttämättä haluaa mukaan, kannattaa se tarjoilla lisukkeena, tai valmistaa lisäksi tarjolle jokin yksinkertainen liharuoka. Kiinassa aterialla on muutenkin tapana tarjota useita ruokalajeja kerralla. Ruoan nimi muuten tarkoittaa vapaasti suomennettuna "Vanhan, arpikasvoisen rouvan tofu", ja sen kerrotaan saaneen nimensä naispuolisen ravintolanpitäjän mukaan, joka valmisti tätä ensimmäisen kerran :)

Ei kommentteja: