perjantai 10. helmikuuta 2012

Koirapiirakat

Maukasta tarjottavaa erilaisiin illanistujaisiin ja kissanristiäisiin kavereiden kanssa :)

1 Annos paistinpiirakkataikinaa
n.20kpl Vegenakkeja
Rypsiöljyä paistamiseen

-Jaa valmis taikina puolittaen kahteenkymmeneen osaan (nipistä taikinasta n.sormenpään kokoinen pala taikinaa sivuun), ja pyörittele palat palloiksi
-Kaulitse taikinapallerot litteähköiksi, soikeiksi levyiksi, ja rullaa yksi nakki kunkin levyn sisään. Huolittele sauma tarkasti piiloon ettei kuori saati nakki ala paistettaessa nauramaan (=repeä auki)
-Muotoile piirakka käsissäsi symmetriseksi pötkyläksi, ja laita sivuun
-Käsittele näin koko taikina kunnes nakit loppuvat
-Kuumenna öljy paistovalmiiksi. Kokeile kuumuutta sivuun laittamallasi taikinanokareella. Kun se alkaa kiehua ja sihistä öljyssä, se on sopivaa piirakoille
-Uppopaista 3-4 piirakkaa kerrallaan
-Piirakat ovat kypsiä, kun ne ovat kauttaaltaan kullanruskeita. Nosta valmiit piirakat ritilälle valumaan, ja laita uusi satsi kiehumaan. Paista näin kaikki piiraat
-Jäähdytä valmiit piirakat ja tarjoile esim. Maustetun majoneesin, ketsupin, sinapin, tai kurkkusalaatin, tms. paistinpiirakkalisukkeiden kera

*Itse olen suosinut Hälsans kök:in tai Wheatyn hyviä vegenakkeja, jotka kestävät hyvin kypsennystä ja ovat sopivasti maustettuja. Mainittakoon tosin, etteivät Hälsans Kök:in nakit valitettavasti ole vegaanisia. Kökin Vegenakit myydään lisäksi pakasteina, joten ota paketti jo aamulla huoneenlämpöön sulamaan (kesähelteillä jääkaappiin jo edellisenä päivänä).
-Voit esipaistaa vegenakit pannulla, mutta se ei ole välttämätöntä, kunhan esim. pakastenakit ovat läpisulia..

Koirapiirakoista saa myös mukavia muutoksia lisäämällä nakin kupeeseen erilaisia täytteitä, ja päästämällä mielikuvituksen juoksentelemaan kuin.. no, koira. Esimerkiksi:

Muunnelmia

-Ketsupin kanssa koirapiirakasta tulee meillä tietenkin "punainen koira". Sanaleikki on hirtehinen, I know.
-Äkäinen koira/hauveli syntyy lisäämällä vähän suikaloitua chiliä nakin kupeeseen ennen piirakan leipomista umpeen. Voit myös tehdä viillon nakkiin ja piilottaa chilisuikaleet sinne.
-Laiskan koiran/hauvelin saat kuorruttamalla nakin juustoraasteella tai sulatejuustolla ennen piirakan leipomista umpeen.
-Myös tuoreyrttejä tai sipulia kannattaa kokeilla. Valkosipulista saisi varmaan "Haisevan koiran" ;D

*Kummastuttaako nimi jälleen? Niin.. Tämäkin "koiraruoka" sai nimensä monien syötävien "koirien" mukaan: "Hot Dog" (suomeksi "Kuuma Koira"), eli pitkulaisen vehnäsämpylän välissä tarjottava, keitetty tai paistettu nakki, tarkoittaa amerikan slangissa myös nakkia itseään, joita Hot Dogissa eli "Hodarissa" käytetään.
Suomalaisen katukeittiön "Kuumana Koirana" tunnetaan yleensä lihapiirakka yhdellä tai kahdella nakilla. Suomalaista kuumaa koiraa läheisempää sukua tämä nakkipiirakka lienee amerikkalaiselle "Corn Dog" (vapaasti suomennettuna "Maissi-koira") -kioskisapuskalle. Corn Dog on tikkuun pujotettu nakki, joka dipataan taikinaseokseen ja uppopaistetaan öljyssä.
Täällä Noidan keittiössä nakit ovat siis vakiintuneet koiriksi, sillä kuuluhan huumorikin keittiöön, eikö? Tiedän huumorini myös olevan hieman makaaberia.. kuka muu tarjoilisi esim. koirakeittoa? ;D

No okei, minä selitän; Punainen koira on eräs kansanomainen nimitys vihurirokolle, joka oli ennen lääkehoitojen kehittymistä sangen äkäinen tauti..

Hau hau, tekemisen iloa kaikille kotikokeille :)

Ei kommentteja: