tiistai 21. syyskuuta 2010

Syksyinen Sienipiirakka

Sieniretki tuotti hyvän sadon ihania suppilovahveroita. Maukkaista sienistä syntyi mm. maukas piirakka:

Taikina:
100g Kylmää margariinia
n.3 1/2 dl Vehnäjauhoja
1 tl Leivinjauhetta
1 tl Kuivattua timjamia
1/2 tl Suolaa
n.1 dl Kylmää, mantelimaitoa

-Sekoita kuivat aineet keskenään
-Nypi markis ja jauhoseos sekaisin kulhossa. Valmis seos muistuttaa leivänmuruja
-Sekoita joukkoon mantelimaitoa pienissä erissä kunnes saat kiinteän, pehmeän taikinan joka ei tartu käsiin eikä kulhon reunoihin
-Kietaise taikina muovipussiin ja laita jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa kun valmistat täytteen:

Sienitäyte:
1-1 1/2 l Tuoreita, maidottomia metsäsieniä
1-2 dl Hienonettua salaattisipulia tai purjoa
2 Hienonnettua valkosipulinkynttä
1 rkl Vehnäjauhoja
3 rkl Maissitärkkelysjauhoa
1 dl Kaurakermaa
2 dl Maustamatonta tuorejuustoketta (esim. Tofutti)
2 dl Juustokeraastetta
2 rkl Ravintohiivahiutaleita
Ripaus kuivattua timjamia
Ripaus valkopippuria
Suolaa
Markista paistamiseen

-Huuhtele ja perkaa sienet, isoimmat voi leikata puoliksi tai neljään osaan
-Sekoita vehnäjauho ja maissitärkkelys
-Esipaista suppilovahveroita markiksessa. Sienistä irtoaa paljon nestettä, mutta jatka paistamista kunnes neste haihtuu. Mausta sieniä paistamisen aikana suolalla, valkopippurilla ja timjamilla
-Sekoita kaurakerma ja tuorejuustoke tilavassa kulhossa tasaiseksi massaksi
-Kaada sienet kaurakermaseoksen joukkoon kulhoon, sekoita joukkoon sipuli ja valkosipuli, jauhoseos, ravintohiiva, ja juustokeraaste.

-Ota taikina jääkaapista ja taputtele se käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille
-Kaada täyte vuokaan, ja laita uuniin
-Paista 200'C asteessa puolisen tuntia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin
-Nosta piirakka uunista, ja anna jäähtyä pari tuntia ennen leikkaamista, jotta täyte ehtii jähmettyä jäähtyessään

*Tässä käytin suppilovahveroita, mutta myös keltavahveroita eli kanttarelleja, orakkaita, torvisieniä tai esikäsiteltyjä korvasieniä (n.1/2 l riittää) kannattaa kokeilla :) Täytteeseen voit lisätä timjamin kaveriksi myös jotain tuoreyrttiä tai kuivamaustetta maun mukaan. Voit myös lisätä tähän vihanneksia, kuten raastettua porkkanaa tai broccolia täytteen jatkeeksi ;)

Ei kommentteja: