keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Poimulehti (Alchemilla Vulgaris)

Kaunis ja monikäyttöinen, mutta matalana kasvava poimulehti voi jäädä monilta huomaamatta kesän kukkaloiston häikäistessä, vaikka se kasvaakin vähän kaikkialla. Poimulehtiä (Alchemilla) on monia lajeja, ja kaikki yhtälailla käyttökelpoisia, vaikka kerronkin tässä vain "peruspoimulehdestä".
Poimulehti on helppo tunnistaa, sillä sen lehdet muistuttavat hieman neidonhiuspuun (Ginkgo) lehtiä, ja kasvi erittää lehtiruotonsa tyveen etenkin kostealla säällä pieniä pisaroita, joilla moni folklore mainitsee olevan maagisia voimia.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Poimulehti on feminiininen, vesielementtiin liitetty kasvi, jossa yhdistyvät rakkauden ja kauneuden planeetta Venuksen ja maagiseen Uranukseen voimat. Poimulehti on aikojen saatossa pyhitetty monille jumalolennoille, erityisesti neitoaspektin jumalattarille, joista kasvin lempinimi, Neidonviitta (Lady's mantle) saattaa muistuttaa.
Poimulehteen yhdistettyjä jumalattaria olivat mm. Freija, Blodeuwedd, Artemis, Diana, Devana ja Maia. Poimulehden ansaittua pysyvän paikkansa kansan jumaltenpalvonnassa, kristityt niinikään valitsivat Poimulehden Neitsyt Marian (kristillisessä mytologiassa Jeesuksen äiti) symboliksi.

Poimulehti on pääasassa naisten kasvi, ja oli erityisessä suosiossa viktoriaanisena aikana. Naiset ja neitoset joivat poimulehtiteetä pysyäkseen kauniina ja naisellisina. Miesten kannattaa kokeilla teetä mikäli he haluavat päästä paremmin yhteyteen feminiinisen puolensa (Anima) kanssa. Poimulehden voimiin luotettiin kuin nuoruudenlähteeseen, ja sen uskottiinkin pitävän nauttijansa nuorena. Tai ainakin nuorekkaana.
Poimulehteä on käytetty sekä lemmenyrttinä että suojelevana kasvina. Yksinkertaisia lemmenamuletteja valmistettiin ompelemalla poimulehtiä vaaleanpunaisen kankaan sisään tyynyksi tai pussiksi.

Poimulehti, sekä lehdet että kukat, sopii loistavasti sekä sisäiseen että ulkoiseen käyttöön, kotikosmetiikkaan, ja kotilääkintään, pääasiassa naisille. Poimulehteä voi lisätä tuoreeltaan salaatteihin ja lämpimiin ruokiin, ja kuivattua kasvia voi käytää muiden mausteyrttien tavoin. Sopii hyvin ainakin perunavellin ja -laatikon mausteeksi sekä paprikan kaveriksi. Poimulehti edistää ruoansulatusta, helpottaa vatsan toimintaa ja lisää virtsaneritystä.
Sekä tuoreesta että kuivatusta poimulehdestä saa myös haudutettua hyvää teetä, jota voi nauttia helpottamaan sekalaisia naistenvaivoja, kuten kuukautisongelmia, synnytyksen tai abortin jälkitiloja ja vaihdevuosia. Kurkumalla tai kehäkukalla höystettyä poimulehtiteetä kannattaa kokeilla myös kuukautiskipuihin.
Ulkoisesti, esimerkiksi voiteena, hauteena tai keitteenä poimulehti sopii erilaisten haavaumien, raapeumien ja tulehdusten hoitoon, myös limakalvoille.

Jäähdytettyä poimulehtikeitettä voi myös käyttää kasvoveden tavoin; Se supistaa ihohuokosia, virkistää ja kirkastaa ihoa. Juhannussaunayrttinä tämä kasvi on melkeinpä ehdoton ;)
Kotikosmeettisesti poimulehti sopii erityisesti kuivalle ja herkälle iholle, ja sitä voi käyttää erilaisten kasvovoiteiden, -naamioiden ja kylpyjen raaka-aineeksi. Esimerkiksi aknen hoitoon puhdistavaa poimulehtihöyrytystä on hyvä kokeilla.
Naiset keräsivät ennen wanhaan kasvojenpesuvedeksi poimulehtien pisaroita, sillä niiden uskottiin haihduttavan myös kesakot pois.

Poimulehden tuoksu liitetään itsekuriin ja itsekunnioitukseen. Poimulehti sopii siis hyvin myös tuoksuterapiaksi :)

Huom: Poimulehti on yleensä turvallista käyttää, mutta se tulee tietenkin jättää rauhaan mikäli olet allergikko. Herkimmät ihmiset voivat saada esim. kukista siitepölyallergian kaltaisia oireita..

Uskomuksia
:
-Jos pyyhkii silmänsä poimulehden pisaroilla, voi nähdä luonnonhenkiä ja salattuja asioita.
-Neito saattoi säilyttää nuoruutensa, jos hän Toukokuussa täydenkuunyönä kävelee poimulehtimättäiden läpi avojaloin.
-Tyynyn alle laitetut poimulehdet soivat rauhallisen levon.

Ei kommentteja: