perjantai 14. heinäkuuta 2017

Aasialaistyylinen Vegeliemi

Maukas vegeliemi aasialaistyylisiin ruokiin syntyy helposti pienellä vaivalla. Ohjeesta tulee vajaa 1 l valmista lientä, mutta määrät on helppo tuplata:

1 Porkkana
2 Sellerinvartta
1 Kevätsipuli varsineen
100g Kiinankaalia
3 Liotettua siitakesientä +Liotusvesi
4 Viipaletta inkivääriä
2 Valkosipulinkynttä
2 1/2 l Kylmää vettä

(Valmis, 1 1/2 h keitetty liemi jäähtymässä kulhossa. Taustalla lientä varten keitetyt kasvikset)

-Perkaa ja paloittele vihannekset karkeasti, viipaloi sienet
-Mittaa vesi kattilaan, lisää kaikki ainekset ja kuumenna kiehuvaksi
-Hauduttele 1-1 1/2 h, riippuen siitä, kuinka vahvaa lientä haluat. Kuori pois keittämisen aikana pinnalle nouseva kettu
-Lopuksi siivilöi valmis liemi.

(Liemikasvikset tuoreeltaan kattilassa)

*Jos haluat neutraalimpaa lientä esim. mausteisiin ruokiin, jätä inkivääri ja valkosipuli pois. Jos taas mausteisempaa, kokeile laittaa mukaan esim. Tähtianista, kokonaisia musta-, tai valkopippureita, tai tuoretta chilipalkoa. Suolaa ei tarvitse lisätä, joten voit valmistaa ruoan, johon käytät k.o. lientä, tavalliseen tapaan, reseptin mukaan.
Kasvisliemen saat jättämällä tietenkin sienet pois.

Jos et heti käytä kaikkea lientä, voit hyvin jäähdyttää ja pakastaa sen, esim. rasioissa tai minigrip-pusseissa.
Liemestä pois siivilöityjä, keitettyjä kasviksia ja sieniä ei tarvitse heittää pois, vaan voit jäähdyttää ja pakastaa ne, ja käyttää myöhemmin vaikka (sose)keitossa, tai uunivuoan seassa. Voit myös maustaa ne kevyesti soijalla tai ponzulla, ja nauttia nuudelien tai keitetyn riisin kera, tai vaikka nuudelikeitossa. Nuudelikeittoon kasviksia ei tietenkään enää tarvitse keittää, riittää, kun lisäät ne keittoon kypsennyksen lopuksi niin, että ne ehtivät lämmetä sopiviksi. Samalla kuuma nuudeliliemi jäähtyy syömäkuntoon :)

Ei kommentteja: