maanantai 23. maaliskuuta 2015

Zhajiangmian

4 Levyä perus-ramen nuudeleita
200g Viismauste-tofua
4 Kuivattua siitakesientä
1 Sipuli
2 rkl Chilipaputahnaa (Chili bean paste)
1 rkl Fariinisokeria
1 rkl Tummaa soijakastiketta
1 rkl Soijaa
2 Hienonnettua, tuoretta valkosipulinkynttä
1 rkl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
Kylmää vettä
Öljyä paistamiseen
 
Suurus:
1 rkl Maissitärkkelystä
3/4 dl kylmää vettä

Lisäksi:
Muutama kevätsipulinvarsi
1 Porkkana
10 cm Tuorekurkkua

-Laita siitakesienet likoamaan kylmään veteen jääkaappiin, mielellään jo edellisenä iltana
-Nosta marinoitu tofu huoneenlämpöön n. tuntia ennen ruoanlaittoa
-Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, siivilöi, ja huuhtele kylmällä vedellä. Laita sivuun
-Kuori ja hienonna sipuli
-Viipaloi ja hienonna siitakesienet karkeasti
-Kuumenna pannulla loraus öljyä, ja lisää valkosipuli ja inkivääri, paista kunnes seos alkaa tuoksua
-Lisää sipuli, ja paistele kunnes sipuli alkaa pehmetä
-Kaada tofu marinadeineen pannulle, ja paista muutama minuutti. Murentele tofua vähän lastalla paistamisen aikana. Lisää tarvittaessa öljyä
-Lisää pannulle sienet ja sekoita hyvin. Kaada pannulle about desi kylmää vettä
-Kiehauta seos, lisää paputahna ja tumma soija, ja vähennä lämpöä. Hauduttele kunnes koostumus on sopiva. Tarkista maku, lisää tarvittaessa soijaa
-Lisää suurus pannulle, ja hauduttele sekoitellen kunnes koostumus on paksu ja kastikemainen (jos kastikkeesi muuttuu hyytelöksi ohenna tarvittaessa tilkalla vettä)
-Sekoita nuudelit kastikkeeseen, sekoita hyvin
-Kuori porkkana ja huuhtele kurkku. Leikkaa kurkku poikittain kahteen, 5 cm:n palaan, ja leikkaa palat ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kevätsipuli
-Tarjoile tuoreet kasvikset omista kipoistaan lisukkeena. Niin jokainen ruokailija voi koristella annoksensa haluamallaan tavalla.

*Zhajiangmian on alkujaan Pekingistä kotoisin oleva ruokalaji, jonka nimi tarkoittaa vapaasti käännettynä "paistettuja nuudeleita kastikkeessa". Ruokalajista on useita eri variaatioita, usein tämä ruoka sisältää lihaa, mutta sen voi hyvin valmistaa myös pelkistä kasviksista tai, kuten k.o. reseptissä; käyttää lihan tilalla esim. tofua tai seitania, ja ainekset joko hienonnetaan muruiksi tai suikaloidaan/paloitellaan pieniksi. Kokeile tofun, tms. tilalla myös pelkkiä, hienonnettuja sieniä, kuten siitakkeita, herkkusieniä, osterivinokkaita, tai sekasieniä; joko tuoreita, tai tuoreita ja kuivattuja yhdessä ;)
Zhajiangmianissa käytettävät nuudelit ovat usein leveitä vehnänuudeleita tai riisinuudeleita, mutta myös tällainen perus-ramen sopii tähän mainiosti. Tärkeintä on mausteinen maku ja paksu kastike.

Paputahnoja on erilaisia, osa on makeita, osa suolaisia, tai chilillä maustettuja. Chilipaputahna valmistetaan fermentoiduista soijapavuista (ja/tai muista pavuista, soija on yleisin,), ja valmistajasta riippuen erilaisista mausteista. Chilipaputahnojakin on erilaisia, toiset vahvempia ja toiset miedompia. Jos et ole mausteisten ruokien ystävä, laita ruokaan vain 1 rkl chilipaputahnaa, ja lisää tarvittaessa vähän lisää. Voit myös kokeilla tähän mietoa, punaista paputahnaa (red bean paste), joka valmistetaan Aduki-, eli azukipavuista. Punainen paputahna on aromaattista, ja suhteellisen makeaa, eli jos käytät tähän makeaa paputahnaa, ei sokeria tarvitse erikseen lisätä.

Ei kommentteja: