perjantai 2. lokakuuta 2015

Kolikkokeitto

1 Iso porkkana per ruokailija
1 Kevätsipuli varsineen
Aasialaisia nyyttejä maun mukaan, 3-5 kpl/ruokailija.

Liemi:
1 l Kasvislientä
Kevätsipulin vaaleat osat
Tilkka soijakastiketta
1-2 rkl Gochujang-chilitahnaa
1 rkl Palmu- tai Fariinisokeria
Suolaa tarvittaessa

Koristeluun:
Hienonnettua kevätsipulin vihreää osaa
Seesamiöljyä

-Hienonna kevätsipuli vaaleat ja vihreät osat erikseen. Perkaa porkkanat, ja viipaloi vajaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi
-Nosta pakastenyytit huoneenlämpöön
-Laita liemiainekset kattilaan, ja kiehauta. Laske lämpöä, ja keittele 5-10 minuuttia
-Lisää porkkanat, ja keittele miedolla lämmöllä kunnes porkkanat alkavat vähän pehmetä
-Lopuksi lisää nyytit liemeen, ja keittele vielä 3-5 minuuttia, kunnes nyytit ovat läpipehmeitä mutta pysyvät silti kasassa
-Maista suola, lisää tarvittaessa
-Tarjoile keitto tuoreeltaan. Annostele ensin kulhoon vähän porkkanoita ja kunkin ruokailijan 3-5 nyyttiä, ja kaada päälle lientä. Koristele annos kaatamalla sen päälle ohuena norona vähän seesamiöljyä ja ripottele päälle kevätsipulisilppua.

*Yksi kevätsipuli riittää hyvin annokseen kahdelle, mutta mikäli ruokailijoita on enemmän, hienonna lisää kaisloja. Voit valmistaa nyytit joko itse, tai ostaa valmiina. Aasialaisia nyyttejä löytyy usein itämaisia elintarvikkeita myyvistä marketeista. Keittoon sopivat parhaiten Jiaozi-, tai Wonton-tyyliset nyytit (korealaisittain Wantoo). Muistakaa tarkistaa etteivät nyytit (täyte tai taikina) sisällä laardia, sillä silloin ne eivät enää sovi kasvissyöjille tai vegaaneille, tai kananmunaa, jolloin ne eivät enää sovi vegaaneille.
Nyytit lisäävät ruokaisuutta, mutta nimi tulee kuitenkin porkkanaviipaleista, jotka edustavat kolikoita. Kulhon pohjalle painuvat, maukkaiksi hautuneet porkkanaviipaleet ovat kuin löydettävä aarre.
Ruokaisuuden lisäämiseksi voit tarjoilla keiton kanssa myös kulhollisen korealaisittain keitettyä riisiä.

Ei kommentteja: