tiistai 15. syyskuuta 2015

Tehkääpäs te perässä -Haaste

Heips, ja mukavaa viikonalkua kaikille. Laitanpa tavoistani poiketen minäkin haasteen blogilleni, ja haastan bloggaajalukijani kirjoittamaan reilusti raakana.

Kuten siis olen monta kertaa maininnut, kirjoitusvirheet omassa tekstissäni vaivaavat minua tavattomasti, ja korjailen niitä aina sitä mukaa kun silmiin osuu. Muutenkin, kun nakkisormilla kirjoittaa, ajatua virtaa nopeasti, eivätkä näpit pysy perässä. Varsinkin jos tekstaa pidempää tekstinpätkää kerrallaan, virheitä tulee korjattavaksi jo raakatekstiin. Typoista johtuen juolahtikin mieleen, että kuinka paljon me bloggaajat oikein kämmäilemme, ja osaammeko nauraa omille virheillemme?

Kirjoitan tähän nyt pienen tekstinpätkän malliksi:

Täytin aamulla pyykkikoneen, j otin aamupalaa. Join lasillisen hedelmämenua ja laiton pari leipää salaatin ja kirkun kera. Kauppalistaa pitäisi alkaa jaattelemaan ja ommella nappi paitaan. On aika vaikeaa kirjpitella tällaista puutaheinää kun ei ole asian valmentautunut, joten uskoisin (huom. ei uskonnollinen viittaus vaikka laiseessa esiintyykin sana "Usko") että tämä jaarittelu alkaa tiittää.. enkö vartmasti uskalla lukea tätä löpi ;D

Oikeasti, tuo on kamala.. Mutta toivoisin teidän tekevän samoin: Kirjoittakaa jokin pieni, muutaman rivin teksti vapaalla näppäimistöllä, ja vastustakaa refleksiä korjata joka typo. Kirjoita seuraavaksi sama teksti, mutta kirjoitusvirheet korjattuna.
Tämä haaste on täysin vapaaehtoinen, eikä se velvoita haastamaan "valittuja" bloggaajia. Poimi vain vapaasti talteen, kerro siitä tähän kommentteihin, ja uskalla nauraa virheillesi :)

"Editoituna" oma tekstini on siis tällainen:

Täytin aamulla pyykkikoneen, ja otin aamupalaa. Join lasillisen hedelmämehua ja laitoin pari leipää salaatin ja kurkun kera. Kauppalistaa pitäisi alkaa ajattelemaan ja ommella nappi paitaan. On aika vaikeaa kirjoitella tällaista puutaheinää kun ei ole asiaan valmentautunut, joten uskoisin (huom. ei uskonnollinen viittaus vaikka lauseessa esiintyykin sana "Usko") että tämä jaarittelu alkaa riittää.. enkä varmasti uskalla lukea tätä läpi ;D

2 kommenttia:

Jensku kirjoitti...

Mä harvemmin joudun korjailemaan tekstiäni. Vaikkakin, välillä lievän lukihäiriön takia tulee kirjoitettuu kummallisuuksia. Mun mielestä oli vaikea lukea tota tekstiä, kun tiesi, että se on tarkoituksella typottu. Aivothan kääntää normaalisti kyllä sanat, mutta joo :D En siis ole tosikko tai mitää, että kyllä muaki naurattaa omat virheet, mutta en tarkoituksellisesti lähtis niitä tekee. Tiedän kuitenki ihmisii joille se on todella vaikeaa kirjoittaa ja heitä ei varmaan naurattaisi jos asialla pelleilisin.

Kuitenkin sinällään hyvä idea, sillä esim. vloggaamisessa olen huomannut, miten kaikki editoidaan niin puhtoiseksi ja sileäksi, että itse en siitä syystä editoi videoitani. On ihan kiva antaa sitä mitä rehellisesti tulee ulos. Koska miksi tarvisi olla jotain, mitä ei ole?

Aconitum kirjoitti...

Kiitos Jensku. Parin vuoden takainen "Naked Truth" -haaste, eli julkaise blogikuva itsestäsi ilman meikkiä ja photoshoppia, sai minut ajattelemaan tätä.
Mallitekstini ei ole "tarkoituksella" typottu, vaan kirjoitettu vain vapaalla kädellä, vastustaen kiusausta jäädä korjaamaan jokainen typo. Eli kamalaa jälkeähän sillä tulee, mutta onpahan rehellistä :)

Mitenkään pilailumielessä en siis tätä postausta laatinut, vaan siksi, että voisimme kaikki antaa itsellemme mahdollisuuden katsoa editoinnin taakse ja kenties olemaan vähän vähemmän itsekriittisiä. Eiväthän typot tapa :)