tiistai 24. kesäkuuta 2014

The Arrival

Shaun Tanin The Arrival (suom: "Saapuminen",) on lyhyesti ilmaistuna maahanmuuttajan tarina; tarina miehestä, joka olosuhteiden pakosta joutuu lähtemään toiseen maahan etsimään parempia oloja perheelleen.
Erikoisen teoksesta tekee sen sanattomuus. Kirja on piirretty graafiseksi novelliksi, joka muistuttaa vanhoja mykkäfilmejä. Koska teos luottaa kuviinsa, se on kaikkien ymmärrettävissä. Siinä lieneekin jutun ydin:

Shaun Tanin luoma maa, johon mies matkustaa on mykistävä, hulppea maailma joka leikittelee mielikuvituksen rajoilla, ja jossa kaikki on vierasta, kummallista ja jännittävää. Epäuskottavuudella leikittelevät jokapäiväisen elämän kuvaukset kaukana kotoa, vieraassa maassa ovat ymmärrettävämpiä koska tekstit on jätetty pois. Uuden maailman omituiset miljööt, jännät kulkuvälineet, eriskummalliset ruoat ja tavat ilman erillistä tulkkia ovat omiaan välittämään lukijalleen muukalaisen tunteita ja kokemuksia vieraan kulttuurin keskellä.
Tarinan päähenkilö kokee vieraassa ympäristössä inhimillisiä epäonnistumisia ja koti-ikävää, ja tutustuu kotiutuessaan erilaisiin ihmisiin joilla on oma tarinansa kerrottavanaan.

Henkilökohtaisesti pidän kovasti Shaun Tanin teoksista, grafiikasta ja tarinoista. The Arrival-teoksella Tan on luonut koskettavan kokonaisuuden joka herättää lukijassaan voimakkaita tuntemuksia.
Kovakantinen, 128 sivua.
Lothian Books 2007

+Kenties puhtaasti inhimillisin teos jonka olen koskaan lukenut.
+Havainnollinen.
+Kirjassa esiintyvät, vieraat aakkoset ovat itse asiassa peilikuvia ja väännöksiä tuntemistamme kirjaimista.

Ei kommentteja: