tiistai 25. toukokuuta 2010

Letut

Eli Lätyt, eli Plätyt, eli Lättyset, eli Ohukaiset, eli Ohukkaat, eli Räiskäleet. Tällä ohjeella olen itse aina onnistunut:

Täysmaitoa (Ei ihan jääkaappikylmää)
Vehnäjauhoja
1 Kananmuna
1 rkl Sokeria
1 tl Suolaa
Voita paistamiseen

-Riko kananmuna kulhoon, lisää sokeri ja sekoita kuohkeaksi
-Kaada joukkoon pari desiä maitoa, sekoita
-Lisää vehnäjauhoja ja sekoita hyvin kunnes ainakin suurimmat kokkareet häviävät
-Lisää vähän lisää maitoa ja jauhoja vuoronperään, kunnes saat liisterimäisen taikinan
-Sulata nokare voita pannulla, heiluta pannua jotta voi leviää tasaisesti, ja odota että voi vähän ruskistuu
-Nosta kauhallinen (about 1 dl) taikinaa laakealle pannulle, heiluta pannua jotta taikina levittyy tasaisesti, ja odota että taikina hyytyy, ja käännä sitten lätty lastan avulla ympäri
-Nosta kypsä lätty sivuun lautaselle, sulata uusi voinokera, ja paista samoin loput lätyt. Käännä välillä levyä pienemmälle, jotta lämpö pysyy tasaisena
-Tarjoile lettujen kanssa siirappia, sokeria, hilloa ja/tai kermavaahtoa.

*Juhlavammat letut ja maistuvan muunnelman saat lisäämällä taikinaan vielä 1 tl vaniljasokeria.Vaniljasokeria siis, ei vanilliinia. Heitä biopussiin se vanilliinishaiba!
Perinteisesti lettujen kera tarjotaan mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Itse pidän letuista siirapin kanssa, koska sellaisena opin niitä lapsena syömään, hillot oli niitä rikkaiden kotkotuksia, ja olen allerginen mansikoille..
Lettujen paistamisesta syntyy aina käryä, joten varaudu avaamaan tuuletusräppänä. Äläkä ihmettele jos itsetehdyt letut eivät maistuisi samalta kuin lapsuudessa äidin paistamat. Ei ne minullakaan koskaan onnistu.

Lettuja voi valmistaa myös suolaisille täytteille, esim. paistetun sipulin, suolasienten tai savukalan seuraksi blinityyliin. Jätä tällöin sokeri pois taikinasta, ja lisää taikinaan pari lusikallista ruis- tai ohrajauhoja vehnäjauhon ohella. Blineistä tulossa kyllä postaus josssakin välissä :)

Ei kommentteja: